Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5654
  • Zaawansowany użytkownik
09-07-2009, 20:22
Znalazłem fajne trafo 2A, ale ma 2 razy po 11,1 V lub raz po 22,2V.

Będzie za małe ??

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
09-07-2009, 20:25
Na styk, ale gabarytowo trochę duże. Wystarczy 10VA.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
09-07-2009, 20:32
Zawsze mogę wziąć oryginalne które ma chyba 2x 11,9V.
Ten styk to na "tak" czy "raczej odpuść sobie jak masz inne" ??
Bo mam jeszcze jakieś 1x 13,8V ale nie wiem jak prądowo bo bardzo małe jest (z gramofonu).

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
09-07-2009, 21:01
Jak weźmiesz -15V z CD to może być ale inaczej będzie cieżko takie napięcie stabilizowane uzyskać, nie wiem jakie masz napięcie w sieci i jaki zapas ma transformator. Transformatoz z gramofonu też mógłby być ale wtedy trzeba zastosować prostownik jednopołówkowy żeby uzyskać syemtryczne napięcia.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
09-07-2009, 21:14
Źle się wyraziłem. Mówiąc oryginalne mam na myśli drugie zapasowe trafo z Philipsa. Jak sądzę będzie dokładnie takie samo - w końcu te same napięcia musi wytwarzać...
Jeśli nie znajdę innego trafka na 2x 12-13V to wezmę to zapasowe - choć trochę szkoda wykręcać.

mag2211

• 280 / 5654
10-07-2009, 12:06
Wygrzebałem trafo z CD360. Jest 5 wyprowadzeń z czego 3 na grubych kablach. I na tych grubych kablach mam 2x 10,5V lub 1x 21,5V [są jeszcze na cienkich kablach 10,4V , 21,4V , 32,4V , 43,2V] . Serwisówki do tego CD nie mam, ale w CD650 +-15V robione jest z 38V a wspomniane przeze mnie 11,9V w ogóle nie jest wykorzystywane jako 11,9V ?? Co o tym myśleć, może mój miernik odejmuje kilka Voltów ??

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
10-07-2009, 14:48
Obojętnie, większość stabilizatorów nie pozwala na napięcie wejściowe >30V DC więc na pewno 32.4V i 43.3V odpada, to są napięcia anodowe do wyświetlacza VFD.  

mag2211

• 280 / 5654
13-07-2009, 14:21
Witam.

Znowu mam problem.

Tym razem mam jakieś szumy (nie brumienie - szum, który wzrasta z podkręceniem Volume) w tle w lewym kanale - tym, który ma dłuższy kabelek doprowadzający sygnał do OPA.  I co śmieszne szum znika gdy dotknę rezystora od strony właśnie wejścia sygnału do OPA. Dotykanie z drugiej strony rezystora - na wyjściu - nic nie daje. Na drugim kanale chyba nic się nie dzieje.
Masę wziąłem z wyjścia bliższego , czyli z kanału prawego i ja rozdzieliłem gołym drutem na oba kanały już w samym OPA, bo to ta sama masa (no chyba że nie ta sama ??). OPA wisi teraz nad prawym kanałem (kanał prawy jest z lewej strony na płytce).

Co z tym zrobić ?? Może wystarczy inaczej to ułożyć ??

Tak w ogóle to zastanawiam się nad zrobieniem osobnej płytki pod TDA , OPA i zasilanie. Ktoś to praktykował ?

mag2211

• 280 / 5654
13-07-2009, 21:01
Gryzie mnie jeszcze jedna sprawa.
Mianowicie do OPA jest w tej chwili podpięty dodatkowy rezystor 1k8 (zielony) między we a wy OPA. Za wyjściem wszystko jest uwalone (czerwone linie) i jeszcze pozbyłem się jednego kondensatora. A co z całą resztą ? Chodzi mi o zaznaczone na niebiesko sygnały-linie. Czy to też można "uwalić" ?
Czy nie można puścić sygnału z TDA prosto na OPA a z niego prosto na RCA (z uwzględnieniem dołożonego rezystora 1k8) ??

Pytam gdyż chciałbym spróbować zrobić TDA1541 i wszystko co za nim (razem z zasilaniem do niego) na osobnej PCB, aż do wyjścia RCA. A tu niestety w pozostawionym układzie są jakieś elementy smd. Szukam na internecoe ale nie znalazłem fajnego schematu pod osobny TDA z wyjściem na i/u.

Jak to powinno wyglądać ??

marivs

• 220 / 5936
  • Aktywny użytkownik
13-07-2009, 22:48
Możesz spróbować zrobić tak jak na rysunku, wówczas wykorzystujesz konwersję i/u na operacyjnym a resztę pomijasz i sygnał wyrzucasz poprzez C prosto na RCA http://lampizator.eu/SNIPIT/bypass.jpg
żródło: http://lampizator.eu/SNIPIT/lampizator_DIY.html

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
13-07-2009, 23:18
Oczywiście o to chodzi, z tym że dodatkowo sugeruję pozbycie się całego bałaganu w nfb opampa. Rezystor 1.8k podłącz bezpośrednio do podstawki z tym opampem a nie ciągnij do nie go na druk przewodów. Za daleko.
Skróć połączenia wejść (-) opampa  z masą do minimum. Sygnał na wyjście poprowadź przez rezystory około 100ohm.
Między +V  i -V opmpa podłącz kondnsator foliowy 10nF. To powinno wyeliminować wzbudzenie.
To co na niebiesko to nas nie interesuje i powinno być odłączone, to analogowy obwód deemfazy. Stosowano go dla płyt nagranych z preemfazą ale chyba ze 20 lat temu już z tego zrezygnowano. Obecnie trudno na taką płytę trafić a ew. deemfazę realizują nowsze filtry cyfrowe.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
13-07-2009, 23:22
W NFB ma być więc tylko rezystor konwersji I/U. Dłuższe połączenie przewodem między wejściem opampa/rezystorem a wyjściem prądowym DACa też powinienieś skrócić.
Planowany układ zasilania i konwersji możesz umieścić na wspólnej płytce.

mag2211

• 280 / 5654
13-07-2009, 23:35
Aha. To zrobię jak mówisz i zobaczymy. Dzięki.

Dzisiaj przeczytałem o FETyszyzacji.
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/FETISHIZATOR/fetishizator.html

Podoba mi się bardzo ze względu na koszt i opinie ;)
Spróbuję zarówno wersji 1 jak i 2 ,ale w wersji 2 brakuje wartości kilku rezystorów. Np w kanale prawym R22, R20 i R19.

Wie ktoś co tam ma być ??

mag2211

• 280 / 5654
13-07-2009, 23:46
Ja już śpie...  To ma być jeden rezystor 1k8 czy dwa (ten z druku plus ten nowy) ??

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
14-07-2009, 00:15
1k8  - po jednym na kanał. Ten na druku pomiń.