Kupiłem do GS1000 oryginalne pady, chyba do GS1000e, bo starszych już nie sprzedają. Do tej pory były jakieś zamienniki. Efekt - wow, takiej zmiany na minus się nie spodziewałem :). Cała potęga brzmienia i subbas uleciał. Średnica też ma inne kolory, cieplejsze, podobne do innych słuchawek Grado. Zdecydowanie wolę brzmienie z padami zamiennikami, jest subbas i potęga, średnica też ma moim zdaniem ciekawsze kolory, chłodne, ale takie mi pasują do klasyki czy cięższej muzyki.
Te pady różnią się trochę konstrukcyjnie, przede wszystkim w nowszych jest lejek aż do sitka przed przetwornikiem, w starszych jest kilka milimetrów powierzchni prostopadłej do sitka.
Muszę powiedzieć, że to doświadczenie zniechęciło mnie do ewentualnego myślenia o GS3000e, bo jak one grają w takim stylu, to nie będą mi za bardzo pasować. A wykresy częstotliwości potwierdzają, że właśnie z takim mocno obciętym subbasem grają. No i powstaje pytanie, czy najnowsza seria "e" nie różni się od starszych przede wszystkim padami, może np. można uzyskać potęgę i subbas zakładając stare pady do GS1000e.