Gładszy sopran, bardziej "audiofilski" dostaniesz z PS500e. Jest inaczej zespolony z nagraniami i wtapia się jakby w nagrania w miarę wygrzewania, jest go słyszalnie mniej i jest bardziej neutralny (prawdziwszy?). W sumie podobny tylko nie tak krzykliwy. Jednak to ten z RS2e dodaje tę klasyczną iskierkę do nagrań. To nie tak że perkusje będą tu miały żywą blache, ale niewątpliwe są bardziej dźwięczne niż na PS500e, echa sięgają głębiej, wybrzmienia są podtrzymywane dłużej. RS2e ostatecznie bardziej trójwymiarowe i mniej napastliwe aczkolwiek z ogólnie bardziej otwartym dźwiękiem i bardziej postrzępioną fakturą. PS500e za to skupione i nastawione na wygar. Oczywiście względem PSów RSdwójkom nie brakuje impaktu i walniecia. Ciężar w basie jest przeniesiony odrobinę niżej w RS2e co skutkuje moim zdaniem większym ociepleniem, ale PS500e uderzają mocniej.
Porównania z niższymi modelami odpuszczę bo to słuchawki nie tej klasy co RS2e i PS500e. Co do średnicy to ona jest jakby lekko wygaszona co można odebrać za przyciemnienie, ale niczego tu nie ma za mało więc to nie taka klasyczna "ciemność". Moim zdaniem tu wychodzi odrobinę bardziej spokojniejsze strojenie RS2 względem PS500, co jednak przedkłada się na większą muzykalność tych pierwszych. Ja słyszę po prostu więcej muzyki na RS2e ale fakt że sfera sopranów potrafi uprzykrzyć życie zaleznie od nagrań, ale też poziomu głośności.Tę sprawę da się załatwić doborem toru (o tyle o ile, zaleznie od tolerancji). Pisałem gdzieś tu a może na mp3 forum mniej więcej jak widze parowanie tych słuchawek. Do wglądu. Chociaż RS2e są wolniejsze to np rocka słucha mi się lepiej na nich, elektroniki chyba jednak też. Lubię tę iskierkę na górze i ciepełko. To troche podciągnięcie skrajów na zasadzie "dodajmy tu z parę decybeli żeby było na wierzchu" ale ucho nawyka jak piszesz. Można spróbować napędzić to Hedoniciem majkela, u mnie on zmiekczył te słuchawki jak trzeba i wydobył bas, wcześniej było za płasko i za twardo, zbyt krzykliwie.
Mój set: Qutest, USB za 2 zł od drukarki ;), Siganture by majkel, Hedonic HD