Szczerze mówiąc to nie mam aż tak burzliwego przebiegu wymagań, powiedzmy, że oczekiwania wobec samych słuchawek mam stałe. Jako pierwsze tak w zupełności podpasowały mi customy 2-way i tak jest do teraz, poza nimi wszystkie słuchawki oddalały się o lata świetlne od moich oczekiwań. Później przyszły SR325i, które postanowiłem wymienić na GS\'y i w sumie mam 2 pary słuchawek, które grają tak jak chce lecz nieco odmiennie. Skoro do tej pory wymagania pozostały te same, a tylko poszerzyłem swój system o jedną nieco większą parę słuchawek, wątpię żeby w ciągu kolejnych 2, 3 czy więcej lat nagle zmieniły mi się upodobania i zacząłbym słuchać np. na AKG czy Ultrasone. Prędzej poszukam czegoś nowego, stąd pomysł o elektrostacie. A jeśli GS\'y faktycznie stałyby się kompletnie niesłuchalne, okropne, beznadziejne, psujące muzykę, to wówczas kupuję ponownie SR325i i po sprawie :) Gdyby nie kwestia ekonomiczna na pewno bym ich nie sprzedał, odpowiadały mi całościowo w 100% jednak ponieważ wyższe Grado znalazły się w zasięgu ręki podjąłem nieco pochopną decyzję o szybkiej przesiadce głównie dla zaspokojenia ciekawości i póki co nie żałuję :) Dostałem trochę więcej niż dawały mi SR325i i jest OK. Mam to co lubię :)
A tak na marginesie dodam, iż żadne Grado nie ujęły mnie ani ogromem przestrzeni, ani detalicznością czy innymi takimi drobnostkami. Chodzi o samą energiczność i żywiołowość przekazu, bez której słuchanie nie dostarcza tylu emocji. Słuchawki w przeciwieństwie do głośników są bezpośrednie i bliskie i taki właśnie przekaz bez uzupełnienia odpowiednią dawką życia jest dla mnie zbyt mało wciągający, nudny i nie pozwala się skupić na samej muzyce. Grado mają robią takie coś, że muzyka zaczyna ożywać i brzmi całościowo i nie zastanawiam się czy jest dużo basu i czy sypią się detale. Skupiam się tylko na danym utworze i to jest chyba ta ich cała magia, a nie jakieś sypanie górą. Górę zawsze można podciąć na EQ, muzyki się jednak sztucznie nie obudzi słuchając na studyjnych szkieletach(tak właśnie odbieram AKG i Beyery). Szkoda, że mają takie ceny i wykonanie, jednak co zrobić skoro mi się podoba akurat to :/