Witam.
W wątkach "Forumowe kolumny" i "Najprostsze wzmacniacze mocy". Został poruszony temat stworzenia wersji aktywnej kolumny.
Jako że ostatnio przy okazji innego projektu miałem okazję zbudować filtr dolno i górno przepustowy, chciałem zacząć watek, który może zaowocuje stworzeniem układu mogącego zasilać kolumny aktywne.
Ponieważ przymierzam się do zbudowania zestawu kolumn 2way do domu postanowiłem zacząć od wykonania bardzo prostej aktywnej zwrotnicy. Przy jej użyciu mam zamiar dobrać najbardziej optymalne wartości odcięcia a następnie wykonać filtr o odcięciu na poziomie 24db/okt ( o ile będzie taka potrzeba).
Korzystając z kalkulatora na stronie
http://sound.westhost.com/esp-lr12.exe wykonałem bardzo prostą zwrotnicę na układzie TL072. Na jednej płytce zawarłem filtr 12db/okt górno i dolno przepustowy regulowany w bardzo szerokim zakresie. Z obliczeń wynika że przy pomocy podwójnego potencjomentu 22kOhm odcięcie będzie można regulować w zakresie:
Low Pass: od około 73 Hz do 4-4.5kHz
Hi pass: od około 73 Hz do 4-4.5 kHz
Zmaczniacz TL072 będzie zasilany z zasilacza symetrycznego -+ 15V.
Jako końcówki mocy narazie zastosuje kostki TDA1558Q, jako że mam akurat parę w domu. Pozatym testy odsłuchowe potwierdziły ich dobre parametry pracy. No i są bardzo tanie i łatwo dostępne.
Do tej pory opracowałem płytki dla wzmacniacza, zasilacza i filtru.
W załącznikach fotki z symulacji wyglądu płytek zasilacza i filtru. W rzeczywistości wyglądają lekko inaczej, ale układ uruchomię dopiero za parę godzin wtedy podeśle fotki już zmontowanego filtru.
Ponieważ to prototyp jeszcze nie przetestowany to nie wiem jak będzie działać, ale mam nadzieje że dobrze :).