Janko: Dzięki za podrzucenie schematu twojego zasilacza. Zastosowałem takie podłączenie zwykłego zasilacza symetrycznego na 7815 i 7915. Z jednego uzwojenia trafa jeden przewód podłączyłem do Masy zasilacza natomiast drugi skrosowałem na wejścia mostka prostowniczego. Działa pięknie i dzięki temu nie musiałem szukać miejsca na jeszcze jedno trafo. W sumie już kiedyś widziałem gdzieś to rozwiązanie, ale jakoś nie wpadłem na to że w tym układzie też zadziała.
Nie miałem styczności z dużą ilością kolumn w obudowie zamkniętej. Te które słyszałem raczej dobrze nie brzmiały. Nie wiem jak equalizacja może wpłynąć na jakość dźwięku takiego projektu.
Ja wreszcie po wielu bojach i wybojach odpaliłem wersje beta monitorów aktywnych.
Za końcówki robią 2 płytki z TDA1558Q. Przed nimi jest filtr 12db/okt. Z filtracji jestem zadowolony. Ale TDA1558Q szumi i słychać to lekko w wysokotonówkach. Nie chciałem kupować drugiego TDA1554Q, bo akurat na stanie miałem jeszcze jedną 1558Q, ale 54 nie szumi :).
W monitorkach wsadziłem ARV 104-03/4 i ARN 100-10/4 Tesli.
Teraz się zastanawiam czy próbować upchać wszystko w monitorki (trafo i płytki zasilacza, filtrów i końcówki), czy może dorobić suba i tam wszystko ładnie schować. Tylko wtedy do głośników będą lecieć 2 pary przewodów.
Ogólnie jestem zadowolony z projektu. Jeszcze mi tylko zostało dorobienie jakiegoś wydajnego stabilizatora do końcówek TDA1558Q (mam wolne 1 uzwojenie w Toroidzie 17V) i będę myślał co tu nowego zmontować.
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę udostępnić projekty płytek, do zasilacza symetrycznego, filtrów 2way, wzmacniacza na TDA155x.