Audiohobby.pl

Tybetańskie czary mary Acustic Art. :-)))

lancaster

• Gość
24-09-2012, 14:56
Pytam o metodologię nie o mikrofon. Masz jakąś ?

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
24-09-2012, 14:58
a właśnie! i co jest lepsze - sufmiarka czy sófnica?
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 15:00
Głośniki Cube są mierzone wg metodologii pomiaru z metra. Sam rozumiesz 4m (a moze nie do końca) że to nie to samo co pomiar akustyki pomieszczenia, gdzie masz 2 glośniki i siedzisz od nich dalej niż ten 1m ?

Może jeszcze raz. Jaką masz metodologię pomiaru pomieszczenia ? Musisz jakaś miec jesli ma być dla Ciebie wyznacznikiem czegokolwiek. Nie piszę tego zeby sie dopieprzac, tylko zeby ustalić o czym mówisz.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 15:19
4m, coś innego niz 1,2x1,2 i nie wpieniaj się :-) Nawet na niemądre pytanie mozna normalnie odpowiedziec.
Nie pisalem tu o pomiarach glośników Cube Audio za to Ty o pomiarach akustyki jak najbardziej.
Niepotrzebnie pociągnąłem temat bo widze ze nic interesującego w temacie nie poczytam, a przepychanki mnie nie kręca.

Nie masz metodologii pomiaru pomieszczenia, nie wiesz co chcesz uzyskać, więc jak pomiar akustyki pomieszczenia moze byc dla Ciebie wyznacznikiem czegokolwiek ?
Jeśli natomiast masz metodologię to chętnie poczytam jak wykonujesz pomiary i dlaczego tak a nie inaczej. Myślę, ze zainteresuje to nie tylko mnie.
W przypadku głośnikow bardziej interesuje mnie moc wypromieniowywana niz pomiar na osi, ale standardowo podaje sie spl z 1m.  Gdybym sie mial brac za pomieszczenia patrzylbym na sprawę podobnie.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 15:28
PS. uwazam ze ze spokojem ducha mozna ustawić głośniki w pomieszczeniu intuicyjnie. Wybierajac miejsce optymalne na dłuzszej lub krótszej scianie. Nastepnie sensownym bedzie pomiar zestawu pod kilkoma kątami nawet z metra i wyznaczenie ch-ki uśrednionej. Kolejnym krokiem bylby pomiar sumy w miejscu odsluchowym. Offset to kaszana z pomieszczenia.
Wszelkie pułapki umieszczmy w miejscach które generują problemy (w zależnoci od tego jakie one są - pisalem wczesniej gdzie). Zanim je umiescimy sprawdzamy co sie dzieje przy skrecaniu zestawów do wewnatrz np.
Siadajac blizej zestawów i odstawiajac je od scian tak jak to zrobiłeś zmniejszamy wplyw pomieszczenia na to co slyszymy. Wplyw pomieszczenia moze sie okazac korzystny np. kiedy system potrzebuje ciezszego basu itp. wiec regula ze "odstawic zestawy na 1,5m" to "przepis" jak każdy inny - zastosowanie zależne od potrzeb i efektu.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 15:49
Nie mierzyłem pomieszczeń żadnymi "gotowcami z sieci" dlatego pytam. Dasz rade w skrócie napisac co konkretnie mierzyłeś i jak ?  Przestawiałeś zestawy/robiłes pomiar pomieszczenia dla róznych ich pozycji ? Jakie wnioski w Tym konkretnym przypadku ?

lancaster

• Gość
24-09-2012, 18:39
No, to konkret :-) Wtedy Ci pomarudzę ;-)

lancaster

• Gość
30-09-2012, 21:36
o! widzę bardzo gustowne, standardowe pomieszczenie odsłuchowe z funkcją mieszkalną.
Przytulnie z lekką nutką fantazji.

Gustaw

• Gość
30-09-2012, 22:00
>> lancaster, 2012-09-30 21:36:54
o! widzę bardzo gustowne, standardowe pomieszczenie odsłuchowe z funkcją mieszkalną.
Przytulnie z lekką nutką fantazji.

Też mi się podoba. Myślę jednak, że te kolumny są zbyt małe. Proponuje coś większego i dodatkowo dwa największe sub-y Velodyne. Jeżeli jednak wystąpią problemy z basem to zawsze można dorzucić kilka lub kilkanaście paneli akustycznych.

Gustaw

• Gość
30-09-2012, 22:03
Generalnie to chyba rozumiem zamysł twórcy. Zrobić coś w rodzaju mieszkalnej kolumny. Z tego co pamiętam to tak w środku wyglądają moje Focale.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
30-09-2012, 22:12
moje kolumny są chyba nawet w środku większe :)
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
30-09-2012, 22:23
>> magus, 2012-09-30 22:12:28
moje kolumny są chyba nawet w środku większe :)

Wejdź do środka. Poczujesz się jak autor zdjęcia. Koledzy na forach będą gratulować i cmokać z zachwytu.
Jedyną możliwą pozycją odsłuchową staje się pozycja embrionalna. Najlepiej głową w dół, w kierunku bass-refleksu.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
01-10-2012, 00:01

Ten pokój mnie zabił.

A na poważnie, potwierdza on tylko to, o czym pisałem w kontekście audiofilii. Gość zamiast zbierać na mieszkanie, wykłada dziurę w betonie z wielkiej płyty watą, a na podłodze sprzęt w cenie samochodu.

Zdrowe to jak denaturat na śniadanie.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
01-10-2012, 08:32
Roland,
>zamiast zbierać na mieszkanie

znasz jakiś dobry zagajnik, gdzie można szybko "zebrać na mieszkanie"?
tylko wiesz, żeby to mieszkanie nie zamieniło się w podobnych jak wyżej rozmiarów celę
Odszedł 13.10.2016r.