Audiohobby.pl

Tybetańskie czary mary Acustic Art. :-)))

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
23-09-2012, 22:56
>> Haka, 2012-09-23 22:42:17

>Mam skórzana kurtkę, buty, rękawiczki i saszetkę.

a audiofilski pejczyk, zwany dla niepoznaki batutą?
Odszedł 13.10.2016r.

Haka

• 2996 / 5391
  • Ekspert
23-09-2012, 22:59
>> magus, 2012-09-23 22:56:59

No i mnie zagiąłeś :-(

lancaster

• Gość
24-09-2012, 04:57
Śmiechy śmiechami a jak sie zastanowić wiele przedmiotów ma wpływ na akustykę pomieszczenia. Praktycznie każdy jakiś tam ma. Być moze rozbudowane ustroje akustyczne są wyjściem w sytuacji gdy wszystko inne zawodzi nawet w domowych warunkach....a na pewno sa wyjsciem wtedy kiedy nie planujemy mebli czy innych domowych instalacji (obrazy...nawet te o których pisał magus :-) itp.) w pokoju odsluchowym, a pomieszczenie mocno "gra".
Przykladowo w pomieszczeniu o ktorym byla mowa warto uwazam postarac sie o zasłony na okna normalna rzecz a cieszy w tym przypadku. Na czas słuchania muzyki dobrze ją zasuwać, likwidacja dużej powierzchni odbijajacej na wprost to dobry pomysł. Jeśli ktoś ma w tym miejscu telewizor łatwo sie o tym przekonac zarzucając coś (np. koc) na niego.
Kolumny mimo wszystko postawiłbym na dywanie lub skrecił bardziej do siebie (w zależnosci od tego jak scena sie ukłąda i czego sie oczekuje).
Zestawy przesunął lekko do przodu, lub duże ustroje cofnął lekko w tył (coś mi nie wygląda na to zeby było ustalane miejsce pierwszego bocznego odbicia, a ustroje powędrowaly po prostu "z boku, na ściany"). Po ustaleniu pozycji kolumn - kiedys sie z tego smiałem, ale nawet kilka cm różnicy czasami mocno zmienia pewne rzeczy. Łatwo sie przekonac eksperymentując ze skrecaniem kolumn i ich rozstawieniem.
 Kolumna maja pochylona przednią sciankę więc jak ktoś jest bardzo zapobiegliwy moze warto pomyśleć o adaptacji sufitu. Tylko dlaczego materacem ? Przypomina mi to walkę z pomieszczeniem na prezentacjach podczas targów, tyle ze tam nie ma innych sposobów (oprócz ustroi :-)) - są to pomieszcznia hotelowe.
Mozna kupić panele stosowane w salach konferencyjnych, lub mozna zbudowac ustrój pochlaniajacy mniej rzucajacy sie w oczy. Może zamiast wałków warto by postawic jakis dobrze dostrojony jeden basstrap ?
Widac ze włąsciciel przykladowego pomieszczenia włożyl w modernizacje pokoju odsluchowego sporo serca, mam nadzieje ze efekt końcowy jest super. Jeśli są uwagi, a powyższe w czymś pomoze ciesze sie.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
24-09-2012, 09:23
Tak serio, to jeśli o mnie chodzi, to wszystko zależy, czy jest to normalny mieszkalny pokój, w którym się też słucha muzyki, czy jest to pomieszczenie czysto odsłuchowe.

Jeśli to normalny pokój, a nie wygląda, to cóż - na bank gość jest kawalerem :)

Jeśli to drugie, to będę szczery, nie bardzo wiem, o co Gustawowi chodzi
Czy ktoś się czepia rajdowców, że sobie w samochodach klatki montują?
Albo Gustawa, że od rana do nocy chodzi w galowym mundurze?

Pewnie można, jak mówi lancaster, zrobić to lepiej i pewnie można estetyczniej
Ale może tak właśnie ma być?

A z drugiej strony, lepiej, że ktoś ma mieć "nienormalnie" udekorowany pokój wewnątrz, niż "normalnie" wywieszone gacie na balkonie
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 10:09
4m, inwencję ma i doceniam. Co do szyby na froncie uwazam ze kiepski pomysł. Żaluzje wymienić na tradycyjny komplet firanki - zasłona (miekka, lub ażurowa) i sprawa załatwiona. Odbice od podłogi to nie żaden poligon, tylko oczywista sprawa, podobnie boczne. Lusterko i jazda z ustawianiem paneli. Kilka razy ustawialem, wiec widze (sprawia wrazenie) ze coś nie hallo. W jednym się z Tobą zgodzę bez zastrzeżeń - poligon doświadczalny jest.
Pytanie: co dla Ciebie stanowi ze dana adptacja jest zrobiona na pałę bądx nie ?

A odnośnie łączenia funkcji pokoju odsłuchowego i mieszkalnego - bez problemu. Jak najbardziej tak (akustycznie), ew. z naprawde kosmetycznymi mało rzucajacymi sie w oczy korektami. slyszalem pomieszczenia w któych sprzet gral tak ze nic bym nie poprawial- czyt. bardzo łądnie artykuowany głos podczas rozmów z niewioelkim pogłosem i bez wzbudzania sie na basie. Są naturalnie pomieszczenia nieregularne z aneksami bocznymi itp. Wtedy faktycznie ciężej.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
24-09-2012, 10:18

Kiedyś słucham sobie muzyki a tu ciągle coś brumiło i dawało pogłos jak w studni hehe znalazłem przyczynę otóż przemeblowanie mojej połowicy nie uzyskało mojej aprobaty grały ozdobne wazoniki z porcelany a gitara dawała takie echo ze musiała wrócić na swoje miejsce czyli daleko od odsłuchu :)

Max

• 2204 / 5600
  • Ekspert
24-09-2012, 10:33
Niech to drzwi, Roland, o czym ci audiofile gadają ?
;-)

A tak powaznie, ostatnie wpisy udowadniają, ze to nasze forum jest jednak 100% audiofilskie.
Z dystansem czy na odwyku, audiofil zawsze pozostanie audiofilem.

I zeby była jasność, ja nie mam nic przeciwko temu, choc jesli kiedys zaczne słuchać muzyki na glosnikach, to, po zakupie, ustawie je, po prostu na podłodze.

Gustaw

• Gość
24-09-2012, 11:00
:)

asmagus

• 4439 / 5652
  • Ekspert
24-09-2012, 11:03
>> 4m, 2012-09-24 10:35:50
(...), nie opowiadaj mi bajek, że łączenie funkcji pokoju odsłuchowego i mieszkalnego bez problemu - chociażby ustawienie kolumn, ja muszę u siebie mieć te 1,60 od tyłu inaczej nie potrafię złapać powietrza i zaraz się duszę.  (...)

Problem do rozwiązania dla pulmonologa :)

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
24-09-2012, 11:12
>> Gustaw, 2012-09-24 11:00:03
>:)

Guciu, nie wiem o co ci chodzi
On tam po prostu bardzo dużo wysiaduje :)
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
24-09-2012, 11:27
Gustaw wbrew pozorom coś takiego nawet ma swoje użyteczne zastosowania :).

Znajomi (zdecydowanie nie audiofile) swojego czasu grali w amatorski zespole grającym ostrzejsza muzykę. W ten sposób mieli uzdatniony garaż w którym grali a bez uzdatnienia nie dało się w trakcie grania tam wysiedzieć.
Ja wiem garaż to nie salon ale ty to zaraz chciał byś pofalowane marmury albo co.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Gustaw

• Gość
24-09-2012, 11:40
i pomyśleć, że takie wykwintne ustroje akustyczne można otrzymać nawet w sieci TESCO i Biedronka. Widać, że nawet branża supermarketów i dyskontów przychylnym okiem spogląda na audiofilów. Nawet karty dla klubowiczów mają wzorem audiostero.

lancaster

• Gość
24-09-2012, 12:14
4m, wW pomieszczeniu chodzi nie chociazby tylko wyłącznie o ustawienie kolumn. Dosłownie niewielkie różnica daja rózna odpowiedx pomieszczenia. Można to tez załatwioc ustrojami fakt...albo moze nawet jeszcze sprawniej procesorem ?
Z ciekawosci. Jak chcesz mierzyc pomieszczenie ?

lancaster

• Gość
24-09-2012, 14:54
4m, skoro nie masz metodologii to o czym rozmowa ? Pytam z ciekawosci bo w miejscu odsłuchu np. to faktycznie mozesz sobie mierzyć tym caloszkiem.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
24-09-2012, 14:56
czy calosh to oryginalna pisownia naszego kalosza?

i ile kaloszów musi mieć pomieszczenie, żeby miało odpowiednią akustykę? powyżej 5 na m2?
Odszedł 13.10.2016r.