>> WaldemarK, 2009-03-25 23:21:29"Ewentualnie - gdzie jeszcze znajde podane w podobnie przystepny sposob podstawy techniki lampowej?"Mogę Tobie rozpisać całą zasadę działania stopnia lampowego - np. triodowego, podstawowe obliczenia, począwszy od strony lewej schematu z przejściem przez jego środek na stronę prawą -> czyli od doboru kondensatora wejściowego /odnośnie pasma, nie "brzmienia"/ po kondensator wyjściowy, przechodząc przez sposoby regulacji prądu anodowego jak i przy okazji przez całkiem ciekawe zjawisko powstawania hmmm...czegoś w rodzaju diody próżniowej i "regulacji" prądu lampy doborem rezystora siatkowego w zależności od napięć; poprzez przejście na górną stronę schematu i zejście w dół -> czyli od samego rezystora anodowego - albo i nawet żródła prądowego - do rezystora katodowego i kondensatora mu towarzyszącego, z uwzględnieniem tegoż kondensatora właśnie.... /jego usunięcie ot tak sobie celem "tuningu" jakiegoś fabrycznego wzmacniacza może zakończyć się powolnym ubiciem lampy/.Do tego moge Tobie zaprojektować przykładowy /bardzo/ prosty stopień mocy na lampie z uwzględnieniem wszelkich obliczeń /poza nawijaniem transformatora ;)) - tak abyś mógł zapoznać sie z techniką lampową. Jeżeli Waldku zależy Tobie na poznaniu /choć trochę/ lamp - przedstawię to w sposób tak przejrzysty jak się to tylko da.
Pomijając cały ten "bełkot techniczny/pseudotechniczny". Ten czasem jest potrzebny, jednak w bardzo rozbudowanych układach ;)
"Audiofilskie" teorie brzmienia stopnia lampowego- każdy może sobie dorobić sam, obliczeń stopnia to za bardzo nie zmieni.Równie dobrze mogę to wszystko napisać nie na PW, ale tutaj, na forum. Dla wszystkich.
W przyszłym tygodniu mam trochę czasu. Chętnie oderwę się od codziennych spraw.
PozdrawiamGabriel ^..^ ^..^ ^..^