Wklejam wpis z wątku o forumowych kolumnach:
"Panowie, temat wyszedł od kolumn, ale propozycja aktynej opcji wydaje się na tyle uniwersalna, że może warto się nad tym zastanowić.
Od razu zaznaczam, że jestem kompletną nogą z elektroniki. na AS ktoś w watku o aktywnych kolumnach pisał, że ma system z 6-kanałową końcówka mocy po 50 watów, o oddzielną regulacją wzmocnienia, odcięcia i fazy dla każdego kanału + ponetcjometr Master lub preamp. Dla naszych potrzeb mozna by górę i środek zrobić po 25 wató a dół trochę mocniejszy. Każdy masz już jakiś wzmacniacz w domu, więc mozna robić opcję na podłączenie zewnętrznego pieca do napedenia basu - byłoby to jeszcze bardziej praktyczne.
Niech mnie ktoś poprawi, ale jeśli kady kanał robimy osobno ( jak w dual-mono wzmacniaczach ) to można uninąć problemów z masą które sa chyba jednym z największych problemów.
Całkiem żwawo rozwijał się ostatnio wątek o prostych wzmaniaczch mocy.
Gdyby istniał taki uniwersalny projekt, mozna sobie potem robić w miarę dowolne kombinacje głośników i opis projektu sprowadzałby się do opublikowania ustawień tego urządzenia.
na AS był podobny projekt opisany jako Aktywizator, czy jakoś tak, ale przeszedł bez większego echa.
Widziałbym to naprawdę minimalistycznie, aby na początek każdy mógł to zbudować, a jeśli się to przyjmie i sprawdzi to mozna go hajendzić.
Sądzę, że taki projekt spotka się z więksym zaniteresowaniem, niż kolejne budżetowe kolumny, do tego jest oryginalny, w miarę tani i daje multum możliwości.
Mozna to nawet zrobić jako równoległy projekt, bo kilka osów już sporo wysiłku wniosło w dyskusje nad forumowymi kolumnami.
Co Wy na to?"
Jak już wspomniałem moja wiedza elektroniczna jest nikła, ale temat jest na tyle ciekawy, że znajdą się chyba osoby które będą chciały to pociągnąć.