Witam,
szkoda,że moja pierwsza wypowiedź na tym forum (o ile mnie pamięć nie myli) związana jest z problemem technicznym.... parę lat temu jak zaczynałem przygodę z audio działałem trochę na audiostereo - potem miałem przerwę i jak wróciłem... to albo audiostereo się zmieniło albo ja już inaczej patrzę na to hobby ? ;)
Za radą duuuużo bardziej doświadczonego w audio i w forumowych dyskusjach użytkownika dostałem się tutaj...
Kwestia jest taka - w mieszkaniu jest tablica z bezpiecznikami - jeden chyba główny (różnicowy chyba...z takim guzikiem obok - wywala jak się go naciśnie;) ) reszta norma - kuchnia łazienka oświetlenie alarm i pokoje (są dwa) ...
Jest dzień - w pokoju do różnych gniazdek na jednym bezpieczniku - pokoje podłączony jest stereo (creek 5350 se rotel rcd 02 oba na listwie lepszej jakości (forumowa - sprawdzona nieraz w salonach, innych pomieszczeniach itd. - na pewno jest ok) komputer (zasilacz dobrej jakości 620 wat (cooler master, koło 400 zł) i monitor lcd... czasem też włączony jest do tego tv...
i normalnie wszystko działa... oglądam film na kompie i tv stereo - dźwięk...
ale w momencie jak przy włączonym stereo włączam listwę albo wyłączam - wywala korek...
włączę lampę stojącą - wywala korek - słaba energooszczędna żarówka... włączę odkurzać na pokojowym gniazdku jak włączony jest sprzęt - wywala...
najczęściej jest to związane z listwą komputerową - jakaś za 150 zł z media..
Pytania:
1. skoro w czterech mieszkaniach wcześniej było ok to co jest grane ?
2. czy jak wywala korek a potem wszystko działa to czy sprzęt może mieć coś uszkodzone ? czy jeśli gra to wszystko ganz gut ?
3. czy zmiana listwy komputerowej na jakiegoś ups'a dobrego pomoże? czy będzie wywalać nadal (strzelam - w sumie to to samo co listwa tylko z "baterią" ?
Dzięki, ogólnie nakreśliłem temat bo się na tym nie znam - mieszkanie wynajęte na osiedlu pod wynajem... pytanie czy może być coś w sieci spaprane ... czekam na sugestie dzięki.
Pozdrowionka, Radek.