Audiohobby.pl

Nasze wlasne kable glosnikowe i interkonekty...

cir

• 360 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
02-09-2009, 12:05
/takie same kryteria jak ...Twoje wzmacniacze...:)/

Arek a cos blizej napiszesz ?

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
02-09-2009, 12:11
Na poprzedniej stronie..

Gustaw

• Gość
02-09-2009, 12:20
>> majkel, 2009-09-02 11:54:55
No bo przykładowo - druta nikt sam nie pociągnie, ani rurki sam nie zrobi, ale druta w rurkę już sam włoży.

Ty, majkel, to masz dzisiaj jakieś bardzo krotochwilne przemyślenia :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
02-09-2009, 13:04
Gustaw, zapomniałem, iż Cezary Pazura w jednym filmie się chwalił, że z drutem sam daje radę.

Wracając do tematu, zapytałem, ponieważ mogę podać przepis na interkonekt RCA, który można by przetestować w sąsiedztwie innego rękodzieła. Przepis jest taki: Bierzemy dwa równe odcinki kabla Conducfil SONOLENE 8896 i cztery wtyczki RCA Neutrik ProFi. Wersja budżetowa - wtyczki NYS-373, ale będzie nieco gorzej. Następnie podłączamy brązowy przewód do bolca wtyczki z każdej strony kabla, a biały przewód i ekran do zacisku masy wtyczki też po obydwu stronach. Przy podłączaniu pilnujemy, aby napis na kablu zaczynał się po stronie źródła, ponieważ WYDAJE MI SIĘ, że przy odwrotnym połączeniu w dźwięku panuje lekki bałagan.
Rogóż Audio sprzedaje na Aletanio wtyczki ProFi w komplecie z cyną bezołowiową z dodatkiem srebra. Lutuje się tak sobie, ale ładnie pachnie w niej kalafonia. :)
Koszt przybliżony: 7zł/m każdego kabelka + 130zł 2 pary Neutrików + robocizna.

W innych wątkach pewnie już pisałem jak zrobić dobry kabel do słuchawek. Zapewne niedługo spróbuję ten kabel z Sennheiserami HD565, a koledzy z innymi modelami z konektorem od HD580/600/650. Do CAL to mój numer 1.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
02-09-2009, 13:08
I pewnie z HD800 ;)

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
02-09-2009, 14:17
majkel  ...tu mowa o kablach glosnikowych ,o tym "swoim" interkonekcie juz pisales...co Ty diler coducfila jestes...:)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
02-09-2009, 14:29
No pisałem, ale chciałem się jeszcze dowartościować, że coś jest "moje". :) Temat wątku brzmi "Nasze wlasne kable glosnikowe i interkonekty..." Gdzie indziej pisałem na pewno w innym kontekście, np. "Najlepszy interkonekt RCA do 10kzł za parę". :)

lancaster

• Gość
04-09-2009, 07:37
wczoraj co prawda niedługo ale mielimy okazję posluchac kabelków Arka.
W zadanym systemie porównuac z kablami Synergistic Research(modelu nie pamietam, juz sama nazwa firmy zabiera sporo pamieci :)) bylo na pewno mniej miesa, dynamika tez wydawala sie mniejsza. Rozdzielczosć na podobnym poziomie, barwowo nie ocenialismy - kabel byl wpiety na szybko dla oceny pierwszego wrazenia(byc moze wszystko zostanie odszczekane :)).  Brakowalo mi nieco wypelnienia a co za tym idzie "tapniecia"(kiedy trzeba). Byc moze Gustawowe zestawy potrzebuja czegos innego - poslucham ich też w innych systemach.
Daniem glównym wieczoru byla koncowka mocy Pentagon - całkiem niczego sobie uwazam ....ale to uz nie temat na ten wątek.
Zostawilem kable u Gustawa, wracaja do mnie w poniedzialek.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
28-09-2009, 15:39
...kabel do gramofonu..dzis polecial do Polski...

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
30-09-2009, 15:30
...kabel 2x3m,din oryginalny SME,RCA WBT, 150 drutu na ekran miedzi srebrzonej,zyly srebrne....

demiro

• 40 / 5922
  • Użytkownik
22-10-2009, 16:46
Wiatm Arku.
Mam pytanie co od Twoich IC. Z jaki modelami AQ porownywales swoje IC i jak wysoko oceniacsz ich poziom?
Pozdrawiam

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
22-10-2009, 17:19
Witam, to byly raczej starsze AQ miedziany Emerald srebrny Diamond , Kimbery Silver Streak, KCAG czy Albedo Versus, Siltechy rozne.Dla mnie sa wystarczajaco dobre a inni piszac o nich  do mnie poprostu sprzedawali te co posiadali lub rezygnowali z zakupu innych uznanych.Na pewno sa kokurecyjne ze wzgledu na cene a jesli ktos zaryzykuje sluchanie bez wtykow to juz inna bajka...Trzeba sie z nimi zapoznac i polegac na sobie.Mialem tylko dwa przypadki zwrotu...

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
31-10-2009, 15:58
Kable dotarly, dziekuje za uwage i poswiecony czas...

Adam-Magic Corner

• 27 / 6032
  • Użytkownik
01-11-2009, 09:43
Troche późno piszę odpowiedź na powyższy wpis. Pierwsze interkonekty wykonałem ze srebrnego drutu wyciągniętego przez złotnika. Przepis wykanania wg Arka. Materiały niezbędne nabyłem w handlu ogólnie dostepnym. Mogłem pokusic się jeszcze o wykonanie wtyczek ale sobie odpuściłem. Czy wykonany w ten sposób interkonekt jest mojej konstrukcji czy może wypadkową wszystkich, u których nabyłem potrzebne części? Co na to konstruktorzy pozostałej elektroniki? Nie produkują sami tranzystorów i całej reszty. Składaja tylko do kupy.  To co robi Arek to prawdziwe DIY. Konstrukcje przemyslane i sprawdzone. Jesli wystepuje kierunkowość to tylko przy niesymetrii wykonania. Nic z tego nie mam, że popieram Arka. Nie stosuję jego kabli głośnikowych bo mam inną koncepcję. U mnie gra drut miedziany o przekroju prostokątnym i powierzchni 10mm2. Powszechnie używany do budowy spawarek. Cholernie kłopotliwy w podłaczeniu, bo sztywny. Takiego solid-core to chyba nikt nie ma :) Poszczególne żyły sa oddalone o ok 2 cm. Tą odległość utrzymuje dystans z twardych kawałków gumy. Od strony wzmacniacza wlutowałem banany a do zwrotnicy wlutowałem bezpośrednio. Scena i dynamika jest  nie do pobicia. Mankamentem jest lekkie (napradę lekkie) zabrudzenie wyższych tonów. Wynika z jakości miedzi, z której wykonano ów drut. Ja tego już nie słyszę. Namawiam do wymyslania innych kabli. Może z tego wykluje się nastepny Arek? Usznujmy ich prace i wkład w tą dziedzinę a nie próbójmy zaraz opluwać. Jeśli nie wyjdzie to też napiszcie, bo wynik negatywny to tez wynik. Ja spróbowałem skrętki z drutów nawojowych w emalii. Nie wyszło ale może dlatego, że nie poswięciłem dużo czasu na tą konstrukcję. Poddałem się w obliczu drutu 10mm2. Zauważyłem na allegro druty miedziane nieizolowane. Różne przekroje. Może by tak z tego......?

Adam-Magic Corner

• 27 / 6032
  • Użytkownik
01-11-2009, 09:45
Powyższe pisałem na wpis majkela z 02.09.09. Nie użyłem cytatu i tak wyszło. Sorry :)