Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
02-04-2009, 08:28
Bez przesady - px100 słuchałem i dla mnie one grają nijak, k44 czy tez obecne K512/514 grają przyzwoicie. Nie zapominaj, że każdy słyszy inaczej i ma swoich prywatnych faworytów - czasem wbrew obiegowym opiniom. Większość osób na wszelkich forach audio krytykuje niskie modele AKG, nic na to nie poradzę, że mnie się one podobają ze względu na czyste, przejrzyste brzmienie z przyzwoitą sceną bez nadmuchanego basu często spotykanego w tych rejonach cenowych.

microb1987

• 131 / 6017
  • Aktywny użytkownik
02-04-2009, 11:06
To, że kazdy słyszy inaczej jest niezaprzeczalnym faktem... Jednak dla mnie i jak wspomniałeś wielu osób niskie modele akg grają właśnie nijako, "bez życia", px100 są to słuchawki idące w lekki fun, ale imo bez przegięć, dlatego tak fajnie się ich słucha.
No i nie oszukujmy się, do 100-150zł nie kupimy żadnej referencji, czy high-endu :).

Początkujący - poszukujący ;)

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
02-04-2009, 11:22
Microb swego czasu do 150zl byly CAL!
ciekawosc brzmienia

marivs

• 220 / 5915
  • Aktywny użytkownik
02-04-2009, 11:29
To wy się pospierajcie co jak gra, a ja na szybko skrobnę o SPH2000 po kilkuminutowym słuchaniu rmf-ki z kompa :)
Bas nie jest dominujący i raczej stanowi tło do reszty. Wysokie nie są aż tak kłujące jak sądziłem, że będą wg sugestii powyżej. Średnica jest dla mnie zbyt jasna i to ona daje wrażenie "sypania wysokimi" - gdyby była bardziej ocieplona to byłoby dobrze. Ogólnie nie jest źle ale z cieplejszą średnicą byłoby znacznie lepiej. Posłucham ich jeszcze wieczorem na "dobrych" wykonaniach to będę widział więcej.

microb1987

• 131 / 6017
  • Aktywny użytkownik
02-04-2009, 11:39
Były, bo sam je wówczas zakupiłem ;). Ale patrząc na obecną ich cenę średnio się mieszczą w założonym budżecie ;).

Początkujący - poszukujący ;)

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
02-04-2009, 15:28
Nie chodzi tu o kupno referencji tudzież hi-endu za 100 zł, bo tegoż nawet za 500 zł (pomijając używki) nie kupisz - przecież nie wspomniał o tym ani zainteresowany, ani udzielający rad. Nie każdy ma ambicję, by posiadać hi-end - zwykłemu melomanowi starczy, by słuchawki grały np. w miarę czysto i przyjemnie dla ucha.

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
02-04-2009, 15:55
Tak jak już mówiłem - Vivanco, na allegro są po 120 PLN. Dla mnie to jest poziom CAL! tylko sposób prezentacji inny, ale jakościowo coś koło tego. Co prawda obudowa to straszny plastik, ale jak ktoś nimi nie będzie rzucał to myślę, że dadzą się jakiś czas użytkować :)

---------------------------------------
wyprzedaż kolekcji rosyjskich słuchawek orthodynamicznych - Echo TDS-16, Echo H16 oraz Elektronika TDS-5.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
02-04-2009, 16:55
Vivanco to ciekawa propozycja za te 120zl ale do CAL! jak dla mnie maja sie nijak - czytaj sa sporo gorsze wg mnie).
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
02-04-2009, 19:12
Bo żeby lubić Vivanco, trzeba być orto-doksem. :P

marivs

• 220 / 5915
  • Aktywny użytkownik
02-04-2009, 21:51
Pewnie nic nowego nie wniosę ale SHP2000 to nie to czego szukam. Być może to jest błąd porównując ich brzmienie, gdy są podłączone pod laptopa, do kolumn ale niestety brak przejściówki duży/mały jack nie pozwolił na odsłuch spod wzmacniacza :/
Słuchając muzyki, powiedzmy "popularnej" nie zwraca się uwagi na pewne aspekty brzmienia, jednak gdy do odsłuchu posłużyła płyta Dire Straits z utworem Private Investigations wszystko stało się jasne. Bas jednostajny i raczej rozlazły niż punktowy - po dłuższym słuchaniu staje się męczący albo te słuchawki p prostu mają taką manierę? Średnica praktycznie nie istnieje, to że w utworze jest wibrafon to wiem bo go słyszałem, a w słuchawkach cisza :/ Cała średnica jest dziwnie wycofana i okropnie odchudzona, brak jej właściwej masy przez co brakuje mnóstwa detali. Wysokie tony wraz z odchudzoną średnicą i monotonnym basem sprawiają, że te słuchawki męczą (przynajmniej mnie).
Do posłuchania i do grania na PC to pewnie dobry wybór ale do słuchania już niekoniecznie - poszukam innych słuchawek ale już nie od Philka.

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
03-04-2009, 08:38
No to te AKG K44 rozłożą je na łopatki :)

marivs

• 220 / 5915
  • Aktywny użytkownik
03-04-2009, 11:38
Z pewnością masz rację.
Jeśli dzisiaj nic nie znajdę ciekawego to sprawę postawię jasno:
Sprzęt stacjonarny mam na tyle dobry, że słuchawki nie są mi niezbędne.
Sluchawki potraktuję po macoszemu i jako dodatek: kupię zwykłe nauszne za 30zł :) (wokółuszne trochę mnie wkurzają)  w miarę poprwnie brzmiące a używane w sytuacjach awaryjnych i po kłopocie :)

Dziękuję za wszystkie sugestie i porady - wiem więcej :)

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
03-04-2009, 14:09
>> kopaczmopa, 2009-04-02 16:55:16
>Vivanco to ciekawa propozycja za te 120zl ale do CAL! jak dla mnie maja sie nijak - czytaj sa sporo gorsze wg mnie).

Czy Ty ich słuchałeś na swoim sprzęcie czy w sklepie? Zresztą CAL! są już wielokrotnie droższe, więc wyboru specjalnie nie ma. Jest jeszcze kwestia, czy porównujemy nierekablowane CAL! do Vivanco, bo jeśli tak, to mi osobiście więcej rzeczy przeszkadzało w CAL! (choćby bas) niż w Vivanco, które wcale nie mają nadmiernie rozświetlonej góry (jaką potrafią mieć słuchawki wielokrotnie droższe) i reszta pasma jest spójna, z dość energetycznym basem, który zachowuje umiar (w przeciwieństwie do CAL!) i schodzi dostatecznie nisko. Ponadto detale jak i scena są również na dobrym poziomie, za te pieniądze rzekłbym doskonałym.

---------------------------------------
wyprzedaż kolekcji rosyjskich słuchawek orthodynamicznych - Echo TDS-16, Echo H16 oraz Elektronika TDS-5.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
03-04-2009, 16:09
u siebie ale moze sa jeszcze iedogrzane. Przeszkadza mi w nich srednica - odlegla, duzo gorsza niz w nawet DT990Pro. Co do spojnosci , za ta kase wiecej bym nie wymagal, po prostu kazde sluchawki maja jakies wady ale jesli CAL! bym mogl porownac z dobrymi sluchawkami typu HD600, wysokie bayerdynamiki to Vivanco moim zdaniem odstaja.
ciekawosc brzmienia

marivs

• 220 / 5915
  • Aktywny użytkownik
07-04-2009, 08:37
Czy koledzy mieli możliwość odsłuchu Technics RP-F600E? "Podobno" za te 160zł to ciężko o coś lepszego (ktoś, gdzieś tam napisał) i dopiero słuchafony od 400zł staja w szranki?