Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-02-2009, 12:53
Odnośnie stwierdzeń na temat Meier Audio - nie zgadzam sięz żadnym. Po pierwsze - za około 350€ można mieć Lake People G100, czyli następcę G99/2. Na head-fi porównano go z Corda Opera i różnica  w dźwięku była bardzo nieznaczna, kompletnie nie warta trzykrotności ceny Lake People.

Odnośnie Crossfeed - jeszcze nie słyszałem sensownie zrealizowanego, nawet takiego z wielością ustawień. Corda Arietta patrząc na Bill of Material to na prawdę nic ciekawego. Ściągnij sobie Trends Audio PA-10. Jak ktoś korzysta z komputera jako źródła, to może sobie zapodać crossfeed cyfrowo np. w foobarze.

mirhon

• 438 / 5970
  • Zaawansowany użytkownik
04-02-2009, 14:10
@majkel

Rozumiem że słuchałeś jakiegoś wzmacniacza od Meiere Audio?
Obecnie mam iBasso D3 i sam wiem jak brzmi :-) a opinie o nim są bardzo pozytywne. Pytałem o Ariette gostka z forum head-fi, który ma D3 i ma Ariette i odpisał mi:

"It was the first time I used my IEM\'s in the Arietta but I know what I prefer.

First part:

1.PC => D3 DAC => D3 amp => IEM
2.PC => D3 DAC => Arietta => IEM

Using the IEMs in the Arietta was worrying as it doesn\'t take much volume to blow your ears off, but the sound was better with the Arietta.

Second part.

1.PC => D3 DAC => D3 amp => AKG K 701
2.PC => D3 DAC => Arietta => AKG K 701

No contest, the Arietta wins again. The D3 doesn\'t have the power to drive the K701s fully.
I think the Arietta is a neutral amp. But I\'ve only every had the D3 to compare it with"

generalnie z tego co jeszcze poczytałem o wzmakach Meiera to ponoć ten filtr znacznie uprzyjemnia słuchanie przez słuchawki gdy słuchamy długo.

D3 by mi pasował, gdy gra z wewnętrznego DACa, ale niestety nie podepnę go jako DAC to squeezeboxa.

Ja już sam nie wiem co kupić :-( - niestety nie mam możliwości udsłuchu żadnych ciekawych wzmaków... chyba że ktoś ze Śląska (okolice Katowic, Bytomia zna jakieś miejsce).
Planuje wydać tak około 1000 zł.
i BTW słuchałeś tego PA-10? Nie przymuli mi on za bardzo z Westone UM2,  które jednak same są dość ciepłe ?

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
04-02-2009, 14:26
BTW. To, ze Westone UM2 sa cieple to raczej malo powiedziane. Sa wyraznie ciemne i wyraznie cieple. Za sprawa konfiguracji tweetera po prostu w zasadzie nie maja gory i czesci wyzszej srednicy.

Amplifikacja rzeczywiscie bardzo im pomaga, szczegolnie pomaga kontrolowac ten dosc rozlazly bas :)

Maja tez bardzo bliska srednice wiec raczej lagodnie ale i jasno grajacy amp mile widziany.

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
04-02-2009, 14:27
BTW. Po co uzywac IEMow w domu, mozna przeciez kupic sluchawki zamkniete. Za 1/2 ceny IEMow beda grac lepiej. A dzwieki na zewnatrz nie beda uciekac.

Rafaell

• 5033 / 6079
  • Ekspert
04-02-2009, 14:33
W IEM-ach się fajnie drzemie można głowę przytulic do poduchy ;)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

mirhon

• 438 / 5970
04-02-2009, 14:35
>> fallow, 2009-02-04 14:27:01
BTW. Po co uzywac IEMow w domu, mozna przeciez kupic sluchawki zamkniete. Za 1/2 ceny IEMow beda grac lepiej. A dzwieki na zewnatrz nie beda uciekac.

Bo niestety pora w której najczęściej mam możliwość spokojnego słuchania muzyki wyklucza konstrukcje, z których dźwięk wydostaje się na zewnątrz... żona nie dałby mi spokoju :-)
a poza tym te Westony są bardzo wygodne i jak dla mnie przyjemne w odsłuchu.
Co do wzmaka to nie wiem ale jakoś tak podświadomie czuję że wzmak SS od Meiere będzie miał lepszą synergię z tymi słuchawkami niż lampowa hybryda.
Jeśli się mylę to proszę mnie oświecić :-)

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-02-2009, 14:40
Skombinuj tego wzmaka, wpadnij do Częstochowy lub Sosnowca na jakiś meeting, to posłuchasz np. mojego wynalazku. LM6171 wyprzedałem cały zapas, znam ich możliwości dźwiękowe i są one w pewnym stopniu ograniczone. Nie wiem ile Arietta kosztuje, ale Lake People G100 możesz wziąć, ma dwa gniazda i znosi niskie impedancje. Wątek zaczął się o stwierdzeniach na temat stosunku jakości do ceny, a ja się będę upierał, że Meier Audio ma go średnio korzystny. Chcesz mieś coś jak Arietta - niech Ci ktoś złoży klon Corda HA-1, będzie taniej.

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
04-02-2009, 14:45
mirhon: moim zdaniem sluchawki zamkniete prawie nic nie wypusczaja na zewnatrz. Np. Ultrasony sa dobre w tym wzgledzie po izoluja szczelnie.

Jezeli jednak to jest za malo, to moze lepiej zainwestowac w calkowicie przenosny system od zrodla przez wzmak i sluchawki - jezeli to maja byc IEMy.

Bedzie znacznie wygodniej a przenosny sprzet potrafi zagrac moim zdaniem dobrze, to malo powiedziane.

Dobre IEMy, z dobrym przenosnym wzmakiem i zrodlem to jest cos :) Rafaell ma tutaj racje, ze w IEMach mozna spac. W Westonach mozna sie nawet polozyc na uchu, za sprawa ergonomii.

mirhon

• 438 / 5970
04-02-2009, 14:54
@majkel

Dzięki za zaproszenie :-)
W Sosnowcu już raz byłem, ale niestety byłem jedyny ze wzmakiem słuchawkowym :-(
Jak by się coś kroiło (spotkanie słuchawkowe) to gdzie szukać informacji? Chętnie wpadnę. Póki co na razie mam tego D3, ale podejrzewam że jednak zaryzykuję i wymienię D3 na tą Ariette (195 Euro), jak mi się nie spodoba to będę szukał dalej...
A i jeszcze jedno w tym wątku ludzie dość mocno chwalą tego klona Corda HA-1:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=32149

Jak o niego pytałem Meiera to odpisał że Arietta jest trochę lepsza...

demiro

• 40 / 5900
  • Użytkownik
11-02-2009, 16:05
Witam wszystkich:)
Mam takie krótkie pytanie: Czy mozna użyc preampa jako wzmacnicza słuchawkowego, i czy preamp z dziurka ma osobny wzmacniacz sluchawkowy czy jest to kolejne wyjscie preampa?
Dzieki

demiro

• 40 / 5900
  • Użytkownik
11-02-2009, 16:48
I czy jest jakas roznica miedzy wzmacniaczem słuchawkowym a preampem?

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
11-02-2009, 16:51
Wyjście słuchawkowe to nie to samo co wyjście na wzmacniacz mocy. To pierwsze jest przystosowane do impedancji z przedziału 16-600 omów zazwyczaj, to drugie 10 kiloomów i więcej. Dostępny poziom sygnału też będzie inny, dla porządnego wyjścia słuchawkowego do kilku razy wyższy.

demiro

• 40 / 5900
  • Użytkownik
11-02-2009, 16:59
Czyli wyjscie sluchawkowe w dobrym preampie moze byc kiepskiei nie zalezne od poziomu preampa?  

mmmmgaj

• 3 / 5761
  • Nowy użytkownik
12-02-2009, 00:51
Witam
Przymierzam się do zakupu Stello DA100 Signature + (LAKE PEOPLE G100 lub Rudistor NX03).
Źródło to TECHNICS SL-PS 840 i PC via USB (flac z Foobara), słuchawki HD600. Obecnie słucham cd-ka przez lampowy wzmacniacz DIY (konstrukcji kolegi, pozdrowienia jeśli to czytasz). O ile z zestawienia CD-lampa jestem zadowolony to niestety słuchając przez wyjście słuchawkowe z karty dźwiękowej muszę używać HD570, po prostu nie radzi sobie zupełnie z HD600. Proszę o sugestie, każda uwaga będzie dla mnie cenna.

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
12-02-2009, 09:39
>> demiro, 2009-02-11 16:59:31
>Czyli wyjscie sluchawkowe w dobrym preampie moze byc kiepskiei nie zalezne od poziomu preampa?

Dokładnie tak!

---------------------------------------
wyprzedaż kolekcji rosyjskich słuchawek orthodynamicznych - Echo TDS-16, Echo H16 oraz Elektronika TDS-5.