Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
13-10-2008, 21:36
Roland mam jeszcze CAL! recablowane (odsylam w tym tygodniu majkel - bo cos nie moglem znalezc chwilii za co wielkie sorry) i stwierdzam z cala pewnoscia ze akurat standardowy kabel gra bardziej gladko i z mniejsza gora , jest na pewno bardziej wyrozumialy dla nagran i ostrych realizacji.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
13-10-2008, 21:50
No, wreszcie. Nie zapomnij o przejściówce i interkonekcie.

Tama

• 5 / 5849
  • Nowy użytkownik
27-10-2008, 22:17
Witam grono Forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum.W ostatnim czasie obudziłam się we mnie chęć upgradu zestawu słuchawkowego.Wielu z Was zapewne zdążyło już osłuchać niejeden zestaw słuchawkowy i mogą podzielić się swoim doświadczeniem.
Pozwole więc sobie puścić krótką piłkę.
Co byłoby lepsze :

czy Grado GS-1000

czy też może Stax SR-404 Signature  ze starym wzmacniaczem lapowym 006t(nie MKII)

Obecnie słucham na Denonach AH-D2000 ze wzmacniaczem Forum608.Z jednej strony słyszałem bardzo dużo dobrych rzeczy o nowym flagowcu Johna Grado zdaniem wielu jednych z najlepszych o ile nie najlepszych słuchawkach ,a z drugiej pociąga mnie do wypróbowania co może mi zaoferować starszy brat Omegi poniekąd słuchawki elektrostatyczne + wyprofilowany dla nich wzmacniacz.
Co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam
MK

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
28-10-2008, 08:25
Witajcie :)
Odwiedził mnie ostatnio mój przyjaciel nie-audiofil i spodobało mu się brzmienie moich Sennheiserów HD-500 :D
Zaoferowałem mu sprzedaż za 100 zł, na razie się zastanawia, ja zaś zastanawiam się, co mógłbym kupić w zamian za te 100 zł (+/- odchylenie standardowe ;)). Muszą to być koniecznie słuchawki OTWARTE, poza tym oferowac brzmienie lepsze od Sennheiserów HD-500 (o to chyba nietrudno). Nauszne czy wokółuszne - nie ma znaczenia (douszne i dokanałowe oczywiście odpadają). Słuchawek mam używac przede wszystkim w domu, jeśli kupię jednak jakiś model przenośny, to będę też okazyjnie podłączać go do odtwarzacza mp3.
Zatem za ok. 100 zł w sieci krążą:
- Koss Porta Pro (nie słuchałem, obmacywałem tylko zapakowane w MM) - 25 lat legendy, klasyk, jednak zastanawia mnie ten wyeksponowany bas;
- AKG K412P (tak jak KPP - tylko obmacywane w pudełku) - następca K24P - opinie też pochlebne - uważane za rywala KPP, tylko znów ten bas;
- AKG K66 - słuchałem jakieś 7 lat temu - pamietam że było w porządku - jasno, lekko i dość precyzyjnie , teraz niestety trudne do zdobycia (K514 - ich następca niestety zbyt drogi - min 165 zł).
- Koss UR40 - słuchałem w MM, brzmienei OK - jasne, jak na te cenę detaliczne, lekkie, bas nie dominuje, wydawały mi sę nieco piskliwe - ale może były nie wygrzane, mam jednak zastrzeżenia co do ich budowy:
1. to skandal dodawac taki kabelek do słuchawek przeznaczonych do użytku domowego (pal licho że krótki - dokupię przedłużacz, ale w dodatku cienki jak włos),
2. delikatna i tandetna budowa, miałem wrażenie że się zaraz rozlecą,
3. lekkie i nie czułem ich na głowie - to plus, ale miałem wrażenie że nauszniki w ogóle nie naciskają na uszy - tak jakby słuchawki miały zaraz spaść z głowy.
Reasumując - w sumie skłaniałbym się do Kossów UR40 bo brzmieniowo są OK, mają pochlebne opinie na temat dźwięku  i wpasowałyby sie. w moj ciemny i zamulony system, jednak jak to jest z ich trwałością? Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?
Nie ukrywam, że najbardziej jednak liczę na okazję: używane Grado SR60 za max 150 zł - ale niestety trzeba mieć farta. Od razu też piszę, że CAL! odpadają nawet za 100 zł - w moi przypadku słuchawki MUSZĄ byc otwarte.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
28-10-2008, 11:44
Porta Pro to nie jest glupi pomysl, one naprawde graja fajnie.
SR60 to wyzsza klasa, mniej basu , ale za to fajniejsze gitary i wokal.
Generalnie albo KPP albo dodac i kupic sr60 badz CAL! (nie boj sie zamknietosci).
ciekawosc brzmienia

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
28-10-2008, 12:16
>> kopaczmopa, 2008-10-28 11:44:32
Porta Pro to nie jest glupi pomysl, one naprawde graja fajnie.
SR60 to wyzsza klasa, mniej basu , ale za to fajniejsze gitary i wokal.
Generalnie albo KPP albo dodac i kupic sr60 badz CAL! (nie boj sie zamknietosci).

Nie boję sie zamknietości, chodzi po prostu o aspekt praktyczny - słucham sporo w nocy i mam małe polroczne niemowlę, ani jemu ani Żonie nie przeszkadza "cykanie" wydostające się ze słuchawek otwartych, natomiast ja słuchając muzyki na zamkniętych nie słyszałbym synka jakby w nocy zapłakał - dlatego zamknięte bezdyskusyjnie odpadają.
Spotkałem się w necie z opiniami, że KPP dżwiękowo ustępują UR40 - jedne i drugie można dostać na Allegro za nieco poniżej 100 zł - dlatego waham się między jednymi a drugimi. Słucham przede wszystkim jazzu (gitary i wokal w bardzo niewielkich dawkach, kosztem saksofonów, trąbek, akustycznego kontrabasu i perkusji).

GRADO__Fan

• 299 / 6054
  • Zaawansowany użytkownik
28-10-2008, 13:17
Bednaar, biedaku tyle czasu jeszcze szukasz tych słuchawek dla siebie?
Poczekaj, może Cię zainteresuje moja propozycja. Wyślę na PW
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
28-10-2008, 14:15
nooo to by Ci sie Grado spodobaly.

A CAL! sa zamkniete ale za duzo nie tlumia.
ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
28-10-2008, 14:22
A gdzie teraz dostaniesz CAL! w tej cenie, która interesuje Beednara? Jeśli podczas słuchania muzyki kolega chce usłyszeć dziecko to faktycznie pozostają otwarte, no chyba że słucha na bardzo małym poziomie głośności.

Tama

• 5 / 5849
  • Nowy użytkownik
28-10-2008, 15:19
Okej też bardziej przymierzam się w strone Staxa ale też krąży opinia że Grado zwłaszcza ten model jest bardzo uniwersalny i zagra też dobrze nawet ze zwykłą mp3-ą

Teraz czy ktoś miał już do czynienia ze wzmacniaczami do staxa 006t i poprawioną wersją 006tII i czy różnica w brzmieniu jest jakoś bardzo zauważalna?

cojest

• 159 / 5891
  • Aktywny użytkownik
28-10-2008, 15:20
hej, szukalem w miare uniwersalnych sluchawek (do sluchania w nocy w domu, i do podlaczenia do kompa od czasu do czasu, glownie przy montowaniu materialow wideo). zdecydowalem sie na hd515 i nie narzekam jakos bardzo ,ale zasatanawiam sie czy do sluchawek tej klasy warto kupowac jakis preamp? czy to wogole jest klasa sluchawek ktoraby tego wymagaly ? narazie podlaczam je do starego wzmacniacza pioneer a-5 (model z 80tych chyba jeszcze. malo o nim wiem).

pozdro,
m.
pzdr,
m.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
28-10-2008, 17:02
Szwagiero rany - przeciez wyzej pisze wyraznie - ALBO DODAC I KUPIC SR60 badz CAL!
Za 100 zl bralbym KPP, fajne sa, dobrze sie nosi i mozna je nazwac malymi sr60 (zachowujac proporcje).

CAL! nie izoluja jakos specjalnie dlatego nie balbym sie ich, jak cicho slucha to nie bedzie problemu, jak glosno to i w sr60 nie doslyszy (predzej dziecko sie obudzi od muzyki plynacej z Grado:))))
ciekawosc brzmienia

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
30-10-2008, 14:04
Byłem dziś w MM i przesłuchałem jeszcze raz Kossy UR40 - bardzo ładnie grają, własciwie nie ustępują np. AKG K271, K530, czy wychwalanym w HFiM Philipsom SHP9000 (te ostatnie nawet przewyższają) - naprawdę hicior, za cenę ok 100-130 zł na Allegro (w MM są oczywiście za 219 zł). Przez chwile miałem też na uszach Kossy UR20 (dziwny, zniekształcony, pudełkowaty dźwięk) oraz Sennki HD201 (jakies takie rachityczne i bez wyrazu). Jedynie (w przypadku Kossów UR40) odczuwałem lekki niedosyt niskiego basu, daletgo chciałem je porównać z Porta Pro, niestety pan sprzedawca nie chciał niszczyć opakowania, więc poszły w ruch rywale małych Kossów:
- Sennheiser PX100 - taka nieco odchudzona wersja brzmienia UR40 - gdybym ich nie porównywał z UR40 pewnie by mi się bardziej spodobały;
- AKG K416P - silny bas dominujący nad reszta pasma, zmulone;
- AKG K412P - strasznie dużo ostrej góry dominujacej nad resztą, żyleta aż krew leci z uszu.
Czy ktoś z Forumowiczów porównywał kiedyś Kossy UR40 i Porta Pro? A tak poza tym skąd oni w MM wzięli cenę Porta Pro: 249 zł, w chwili gdy w necie są ponad 2 razy tańsze (95-120 zł)?

BRob

• 28 / 6046
  • Użytkownik
30-10-2008, 18:06
"A tak poza tym skąd oni w MM wzięli cenę Porta Pro: 249 zł, w chwili gdy w necie są ponad 2 razy tańsze (95-120 zł)?"

W Top HiFi na Nowogrodzkiej na takie pytanie uzyskałem mniej więcej taka odpowiedź:

W internecie to sprzedają te słuchawki z łóżka. Gdyby musieli zapłacić czynsz i inne koszty, to też musieli by podnieść cenę. :-)

Miałem się Pana zapytać, kto zmusza Top HiFi do wynajmowania salonu w ścisłym centrum, gdzie ceny są po prostu chore, ale z obserwacji wywnioskowałem, że lepiej będzie jak się grzecznie pożegnam i wycofam. :-)

Pozdrawiam.
BRob.

AmAdeuz

• 44 / 6079
  • Użytkownik
30-10-2008, 20:36
Jako ze odsluchuje dzis kolejne \'nowe - stare\' sluchawki, nasuwa sie pytanie - jaki tanszy wzmacniacz sluchawkowy (tanszy tzn ponizej 1kzl) oferuje dzwiek ocieplony/nie skapiacy nizszych zakresow? (do pracy z 600ohm). Mozecie podrzucic kilka propozycji wartych rozwazenia?