Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
23-07-2008, 18:20
Frater
Przeważająca opinia o Creative Aurvana Live jest bardzo pozytywna, szczególnie jeśli bierzesz pod uwagę cenę (ja dałem 160 PLN).
Grają przepięknie na każdym rodzaju sprzętu, do komputera są świetne.
Z mojej strony tylko dwa ostrzeżenia:
- są to słuchawki zamknięte
- nauszniki są dla mnie nieco za małe.
CAL bardzo trudno przetestować bo dla sklepów komputerowych są za drogie jako sprzęt demo, a sklepy audiofilskie nie sprowadzają firmy Creative (przynajmniej w Białymstoku).
Pójdź do jakiegokolwiek sklepu ze słuchawkami i sprawdź czy wolisz słuchawki otwarte czy zamknięte. Jeśli zamknięte to CAL. Przemyśl też douszne np. Shure (też mają dobre recenzje).
Pozdro

Frater

• 5 / 5946
  • Nowy użytkownik
23-07-2008, 22:07
osobiście to wolę zamknięte, chyba jednak zdecyduje się na te słuchawki, zaoszczędzę kasę na dobra kartę dźwiękową, a propo karty co wybrać, coś z Creative X-FI czy Asus Xonar DX, a może coś z audiotraka, maya?
karta będzie używana nie tylko do gier, zależy mi głownie na jakości dźwięku podczas słuchania muzyki

mrtn

• 2 / 5934
  • Nowy użytkownik
03-08-2008, 23:42
Witam!
Miałbym do Państwa prośbę :)
Moja sytuacja wygląda następująco: jestem raczej początkujący jeżeli chodzi o sprawy związane z dźwiękiem - mam tu na myśli te wszystkie amplitunery, wzmacniacze, kolumny, kina domowe, słuchawki, kable do tego, o budowie tych urządzeń nie mówiąc. Ostatnio zagłębiłem się delikatnie w temat i postanowiłem również cieszyć się dobrym dźwiękiem - kupiłem sobie na początek głośniki genius 5000 (przykładowy link:
http://allegro.pl/item404620802_genius_sw_hf_5_1_5000_jasne_drewno_pilot_kable_.html
oraz, jako że korzystam z laptopa, kartę dźwiękową:
http://pl.europe.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=207&product=15912&nav=0&listby=
Pierwsze wrażenie po przesiadce ze zwykłych, starych "pierdziawek" i kilkuletniej, zwykłej "saundblasterce", znakomite. Zestawu używam do oglądania filmów (dvdripy jakieś lub lepszej jakości, w 5.1 oczywiście wszystko) oraz słuchania muzyki (już przerzucam się powoli na kompie z 128 na 320kbps mp3 + wiadomo jakieś płytki CD). Niestety wiadomo, noc nadchodzi a z nią problemy w postaci rodzinki.. Że ścisz, że głośno.. Dlatego postanowiłem kupić słuchawki. Tu zaczyna się mój problem, z którym przychodzę do Was - przymierzam się do zakupu senków HD 595. Nie wiem jednak czy jest sens je brać, czy ta moja karta dźwiękowa wykorzysta możliwości słuchawek chociaż w połowie.. Czy musiałbym dokupić np coś takiego - http://holdegron.fm.interia.pl/geneza.htm ; http://www.allegro.pl/search.php?string=wzmacniacz+s%C5%82uchawkowy&category=10&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0
Ceny mnie przerażają troszkę.. Myślałem że jak kupię sobie dobre słuchawki i przyczepię do byle radia będzie super, a tu się okazuje, że trzeba to czy jeszcze tamto kupić :)

Moje pytanie - co byście mi polecili, co mam kupić do laptopa - jakie słuchawki i ewentualnie te wzmacniacze czy jeszcze może coś innego -  by móc cieszyć się jakością dźwięków w granicy tak max 1000zł.
Proszę o możliwie szybką pomoc, jako że jestem jeszcze za granicą i zamierzam skorzystać z tutejszych cen na słuchawki - przykładowo za te 595 dałbym tu 400zł a nie 500 czy nawet 700.. [Te 1000zł na sprzęt to chodzi mi o ceny w Polsce, by koniec końców wyszło mi ok 700zł z tych zagraniczych cen].

Dziękuję Wam z góry za okazaną pomoc!

Pozdrawiam, Marcin

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-08-2008, 00:31
Marcin, kup sobie Sennheisery HD25-1. Nie będziesz Ty przeszkadzał, ani Tobie nie będą przeszkadzać, można podpiąć do laptopa komputera bez wzmacniacza, a ten też sobie będziesz mógł kupić jak przyjdą fundusze. Dla mnie one są lepsze od HD595, mimo iż nie mają takiej przestrzeni, ale HD595 bez odpowiedniego wzmacniacza grają mało sensownie i nie na miarę swoich możliwości.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-08-2008, 14:26
HD25-1 są banalne do napędzenia mimo 70 omów dzięki wybitnej skuteczności, i bez wzmacniacza po drodze zagrają nawet z laptopa bardzo sensownie. Wiem, bo sprawdzałem na HP DV9500. Creative Aurvana Live! to jednak kameleon, mogą zagrać nieciekawie nawet z dość zacnego sprzętu stacjonarnego. Osobiście już wybrałem - Creative Aurvana Live! z wymienionym kablem to koszt poniżej 300zł, a dźwięk... czekam na obszerniejsze relacje kolegów z Sosnowca po ostatnich eksperymentach. ;) Moje HD25-1 sprzedały się jakiś czas temu, choć kto wie, czy nie kupię ich kiedyś ponownie? Dla mnie są lepsze od HD600 mimo ograniczeń przestrzeni. Dodatkową zaletą HD25-1 jest ich niezła izolacja, która jak dla mnie w CAL jest prawie żadna. Problemem może być wygoda HD25-1, choć poduszki w nich potrafią się uformować od ucha.
REKLAMA
Cały szkopuł sprowadza się do tego, że do CAL ja znam tylko jedno pewne i tanie rozwiązanie - własnej produkcji wzmacniacz + wymiana kabla, wyjdzie to razem poniżej 1000zł z zakupem słuchawek włącznie. Zostaje problem źródła i interkonektu, bo tutaj wciąż jest margines na spudłowanie. Niestety do jesieni jestem obłożony robotą, imprezami rodzinnymi i innymi zajęciami, więc nie obsłużę chętnych od ręki. Moją odpowiedzią na tę sytuację jest propozycja zakupu Sennheiserów HD25-1.
KONIEC REKLAMY
Jeśli chodzi o brzmienie i oddanie muzyki jako takiej, to CAL po recablingu to ostatnie słuchawki, ktrórych bym się pozbył z obecnie posiadanych.

Piotrze, jeśli jesteś chętny, mogę podesłać ja lub ktoś z kolegów z Sosnowca stosowny egzemplarz CAL, zbalansowany lub nie. :)

ptx

• 651 / 6084
  • Ekspert
04-08-2008, 14:28
ja zaproponował bym ci inne rozwiązanie w którym także zmieścisz sie  w zakładanym 1kz.kupujesz denony ahd5000 przeprowadzasz modyfikacje i masz słuchawki które graja nawet dobrze z bumboxem moje właśnie sie wygrzewają na takim zestawie i gdy od czasu do czasu sobie ich posłucham to niewierze gra  radyjko za 200zl:).z czasem możesz dokupić do nich jakiś wzm. np. moona v7. i będziesz miał system na lata.

http://tiny.pl/2pbv   możesz zamówić od tego sprzedawcy gościu pewny.ktoś tu także pisał ze chce je sprzedać za 900zl.

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
04-08-2008, 14:55
Tyle, ze to wychodzi ze wszystkimi oplatami jakies 1.300 :) a nie 1.000 :) A napedzalne wprost ze wszystkiego HD 25-1 kupi sie z USA za 500 PLN z oplatami.

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
04-08-2008, 15:15
Ja radzę nie słuchać tych rekablowanych CAL!, zwłaszcza Condufilem czy kablem od HD650. Ja mam ten ostatni i o słuchawkach hi-endowych za więcej niż 150 zł nie mam już specjalnie dobrego zdania, poza tym że dobrze wykonane są (poza Grado). W większości aspektów brzmienia w porównaniu z E9 zostaje miazga, z K701 zresztą też, to tylko tak dla przykładu. Nie wiem czy K1000 nie będą lepsze, ale trzeba posłuchać i ocenić.

Sprzedam okazyjnie zestaw iPod Classic + wszystkie akcesoria

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=35236

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
04-08-2008, 16:47
Roland, nie do konca zrozumiałem...uwazasz że CAL dają rade przy E9 i K701 czy że wrecz odwrotnie E9 i K701 miażdżą CAL ????
E9 i K701 nie słuchalem, ale ostatnio miałem kazję posluchac jakichś AKG za ok 500zł(nie pamietam modelu) i w CAL niczego mi względem AKG nie brakowao...a realizm to nawet wyzej punktowalem w CAL....moze sie przyzwyczaiłem...

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
04-08-2008, 17:01
Lan, weź zamów sobie kabel od HD650 za 98 zł z przesyłką, przelutuj to standardowe g z CAL!, następnie włącz płytę, nałóż CAL!, stań przed lustrem, a zobaczysz największy opad szczęki, jaki zdarzyło Ci się widzieć.

Model stockowy CAL! gra najwyżej w 50-60% tak jak egzemplarz z Condufilem czy z Sennheiserem. Zmiany są zupełnie niewiarygodne, do tego stopnia, że właśne z E9 w konfrontacji z CAL! zostaje mokra plama (przynajmniej tych, których słuchałem od Fallowa).  

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
04-08-2008, 17:08
Rolan, adres sklepu z kablem do 650-ek poprosze :)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-08-2008, 17:27

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
04-08-2008, 17:27
Roland,

.... a ten condufil nie wychodzi taniej?
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
04-08-2008, 17:32
Może taniej, ale z podażą jest problem. Wiem, że Majkel ma przemysłową ilość tego drutu w domu, więc jego trzeba pytać.

Co do kabla Senna, ja kupiłem tu:

http://www.allegro.pl/item405982611_sennheiser_92885_kabel_wymienny_do_hd650.html

Bardzo miła i sprawna obsługa.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
04-08-2008, 17:33
Conducfil + oplot + wtyczka jack + kawałek koszulki termokurczliwej na chwycenie oplotu, wychodzi taniej niż kabel HD 650, ale więcej roboty z tym jest. Rezultat w stosownym wątku na zdjęciach. ;)