Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

Arek_50

• 1130 / 6086
  • Ekspert
07-04-2008, 15:29
>>>Spotkałem się już na AS z polecaniem przez ciebie urządzeń tej firmy (tam chodziło o integrę) bez dokładniejszych informacji o brzmieniu urządzenia z lakonicznym - "ten będzie najlepszy". Faktycznie sprawia to wrażenie reklamy.<<<

Dziwne to jak ktos poleca dajmy na to Grado to co robi ?

<Kiedys zajmowalem sie sprzedaza plyt...z pomoca NVA moglem sprzedac kazda plyte .Liczyla sie tylko zasobnosc portfela klienta.>>> to z  AS...

Arek_50

• 1130 / 6086
  • Ekspert
07-04-2008, 15:31
Arek<<Kiedys zajmowalem sie sprzedaza plyt...z pomoca NVA moglem sprzedac kazda plyte .Liczyla sie tylko zasobnosc portfela klienta.>>> to z AS

A jak ktos poleca Grado czy inny sprzet to co robi?

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
07-04-2008, 15:39
Arek_50

Nie chodzi o to aby nie polecać. Wręcz przeciwnie, ponieważ wiele osób porad poszukuje. Tylko uważam, że takie "polecenia" winny wychodzić od osób, które dane urządzenie poznały i które potrafią cokolwiek bliżej na temat jego brzmienia napisać. Co to za porada typu - "ten jest najlepszy" bez jakichkolwiek szczegółów na temat brzmienia?
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

Arek_50

• 1130 / 6086
  • Ekspert
07-04-2008, 15:39
Arek
Arek__45
25 Sty 2008, 15:53
O mnie »   Ignoruj »   PW »
stat: 419 / 618 / 0
NVA AP 30 ,T.I.S tez goscil u mnie w domu,i inne wzmacniacze tej firmy to te same konstrukcje rozniace sie mocami.Stereotypowa opinia- recenzja nie pasuje do nich.Po prostu zabieraja cie tam gdzie jest muzyka.Akustyka nagrania materializuje sie wciaga.Najtrafniej okreslono to ze demoluja bariere miedzy sluchaczem a muzykami.Dzwiek nie tylko slyszymy ale odczuwamy calym cialem,ja odczuwam jakby muzyka integrowala sie ze mna wprost- do mozgu lub serca -jak komu wygodniej.Podaje nam na wyciagniecie reki same emocje.Wokal;frazowanie ,zmiany intonacji,barwa,timbr glosu to wszysto bez wysilku.Muzyka kazda- klasyka ,rock,jazz bez wyjatku.Bas szybki,kontrolowany w calym rejestrze nawet na niskm poziomie sluchania.Wysokie i srednica czyste wypelnione -cale pasmo tak podane ze nie przyciaga uwagi.Zadna plyta nigdy nie zabrzmi anemicznie- szybkosc i dynamika ,otwartosc prawie jak SET.Zmieniamy tylko plyty,pilot zbyteczny. Im czystsze zrodlo tym lepiej ale budzetem nie gardzi.Stare realizacje,nagrania mono- mozna sluchac godzinami.Co jeszcze...poprowadzi nas do kazdego gatunku muzyki.
Kiedys zajmowalem sie sprzedaza plyt...z pomoca NVA moglem sprzedac kazda plyte .Liczyla sie tylko zasobnosc portfela klienta.
Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »

Arek_50

• 1130 / 6086
  • Ekspert

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
08-04-2008, 18:36
Gdyby ktoś był zainteresowany to na www.sirius.pl można zamówić Sennheisery HD600 w cenie 772 zł wraz z kosztem wysyłki (za kuriera ewentualna dopłata 19zł). Gwarancja 2 lata. Potwierdzono mi dzisiaj, że na pewno zamówienie zostanie zrealizowane. Wyciągnąłem informację, że słuchawki nie będą od polskiego dystrybutora tylko import siriusa gdzieś z Europy. Gwarancja 2 letnia realizowana w razie czego (ale to raczej się chyba nie psuje) za pośrednictwem siriusa, więc nie trzeba jak to straszą niektórzy nasi salonowi sprzedawcy wysyłać na własny koszt np. do Francji.

Jak negocjowałem wcześniej w salonach to jeden "nie dał rady taniej" jak 1090zł, u innego "możliwie najtaniej" to  999zł.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
08-04-2008, 18:56
Faktycznie, nasi krajowi sprzedawcy sporo sobie licza za swe uslugi, jesli  hd 600 wyceniaja tak drogo, najtaniej chyba o dziwo mozna je dostac w UK, nawet sie zastanawialem czy by sobie ich ponownie nie dokupic do kolekcji, za 610 PLN (wedlug obecnego kursu funta) to nie fortuna i naprawde ok cena na te nauszniki...

lakers

• 73 / 6085
  • Użytkownik
08-04-2008, 20:21
>> clo2, 2008-04-08 18:36:06
Gdyby ktoś był zainteresowany to na www.sirius.pl można zamówić Sennheisery HD600 w cenie 772 zł wraz z kosztem wysyłki (za kuriera ewentualna dopłata 19zł).

Farsa inaczej tego nie idzie nazwac . Zamawialem ostatnio czesci do wzmacniacza Corda w Farnell`u i przesylka expres kurierem kosztowala 5 euro . Nie wspomne ze doszla po jakis 24h :)

pozdro
lakers
pozdro
Lakers  

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
08-04-2008, 20:35
No to skoro tak jest z tymi naszymi krajowymi dealerami ,że nas dymają na wszystkie możliwe sposoby to skoro to forum jest niezależne i niekomercyjne więc moim zdaniem powinien powstać temat : GDZIE NAJTANIEJ...sam mógłbym to założyć ale niestety nie nadaję się na moderatora z racji moich częstych wyjazdów jestem często po kilka a nawet naście dni poza forum....widzę to tak, że każdy kto napotkał by na necie czy realu jakieś fajne okazje i miejsca do zakupów, wrzucał by tam namiar na żywca......:-)

p.s.
Ja należę do niecierpliwych i jak mi cos pasuje to od razu kupuje ale niepotrzebnie prawie zawsze przepłacam
JUREK

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
10-04-2008, 22:09
Witam Kolegów,

to, że Creative Aurvana In-Ear są bardzo dobre, już doczytałem. Czy Waszym zadaniem jest coś jeszcze lepszego w standardzie słuchawek dousznych ? Coś mi się kojarzy bardzo małego, w drewnie, czy z jego fragmentami, jednak nie mogę sobie przypomnieć. Na pewno było to coś japońskiego i raczej bliżej hiend-u. Chciałbym "nauczyć" moją szesnastoletnią córkę dobrego dźwięku. Na ten czas, liczy się dla niej tylko Ipod i muszę to uszanować. Niemniej chciałbym dyskretnie przemycić dobrą jakość dźwięku z tego co słucha, odpadają  wszelkie wzmacniacze i słuchawki typu Aurvana Live.

Pozdrawiam
Wiktor

PS

Czy wiecie, że zrobiliście najdłuższy wątek Audiohobby ! Gratuluję.

piter z

• 375 / 6086
  • Zaawansowany użytkownik
10-04-2008, 22:42
sa customy - trzeba brac odlew wnetrza ucha

foxbat

• 1057 / 6086
  • Ekspert
10-04-2008, 22:49
Wiktor, napisz PW do graaf\'a co do tych dousznych, podobno Shure E2 sa lepsze i dosc tanie...

---------------------------------------------
audiostereo.pl? dziekuje, nie wchodze!
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

npl

• 246 / 6081
  • Aktywny użytkownik
10-04-2008, 22:53
wiktor,
ipod to fajna rzecz, tylko jeśli słucha mp3 to żegnaj słuchu będzie dość szybko. taka moda, ale uszy ma się jedne...

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
10-04-2008, 23:00
Wiktor - najlepsze rozwiązanie to kontakt z użytkownikiem forum mp3store.pl - themadcub. Wykonuje on customowe IEMy, pracował dla firmy Advanced Communications Solutions w Anglii, i miał ostatnio w ofercie wykonanie poprawionej wersji ACS T2. Normalnie ACS T2 wraz z odlewem kosztują w Londynie 500 GBP, a themadcub je robi po 1300zł. To jest cena Shure SE530, a jakość na pewno wyższa, przy czym już SE530 to z pominięciem sopranu wysoka klasa.  

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
10-04-2008, 23:00
Ipod jest i nic na to nie poradzę. Juniorka nie da się przekonać do innego odtwarzacza. Tak te młode modele teraz mają. Mimo to wierzę, że lepsze od tych oryginalnych słuchawki będą mogły znacząco poprawić brzmienie.