Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 19:17
clo2
Nie na żarty mnie przestraszyłeś;). Chętnie bym się z projektu słuchawkowego wycofał ale zrobiłem już przedpłaty i zresztą zamówienie to jak dane słowo, rzecz święta:(. Ale nie wiem jak przeżyję w lewym oku sopran Roberty Invernizzi a dodatkowo głupio byłoby, gdybym violę da gamba miszcza Savalla miał "w nosie" (to już byłaby prawdziwa potwarz za sprawą współczesnej technologi. Technika szarga niestety wszystkie świętości;)). Mam nadzieję, że ja jednak AŻ TAK punktowych źródeł miał nie będę;).

he,he każdy dąży do tego co lubi a jak jest uparty to to osiąga więc.....może nie będziesz miał punktów osadzonych na oczach ale tam gdzie chcesz:-)
JUREK

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 19:18
>Jurek
>a co będzie nagrodą w tym reality show??? jakiś sprzęcik za 100 000 euro??:-)

Pytaj Lancastera, jeśli już to on powinien wiedzieć;)
Ale myślę, że jakaś bransoletka DIY z cyny z dodatkiem Ag (bez ołowiu) lub jakiś gustowny sygnet z "okiem" zrobionym z  kondensatora Black Gate\'a to może być realne.
Ewentualnie tematyczny breloczek na klucze;)
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 19:23
clo2

nie mówię, że nie zrobię ale nie teraz, musżę przywieźć z biura dobry aparat...ale opisze Ci różnicę między moim a tym z foto folaba, to bardzo proste......u folaba radiatory srebrne, u mnie czarne, ufolaba to co srebrne jest matowe u mnie błyszy się bardzo i jest jak lustro dosłownie widac odbite przedmioty, reszta to to samo :-)
JUREK

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2008, 19:25
to co srebne u mnie błyszczy sie jak lustro

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2008, 19:29
Brat mówił że gość sprzedaje mu pierwszy swój wzmak za 1200zł ale takie będzie sprzedawał za 3000zł,nie bardzo w to wierzyłem,gdyby jednak tak było to jak miała by grać podstawowa wersja skoro ta gra troche lepiej od MF V3 lekko zmienionego ?

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 19:37
majkel
"audi A6, który nie rozmyśla na codzień o ferrari. :) "

jeżeli będzie dobra autostrada to zapewniam Cię, ze dobrego upgrade A6 do Ferrari nie ma szans zrobić....jeżeli masz A6 i wsiądziesz do ferrari to być może tak będziesz sadził ale podobnie jak ze słuchawkami jeżeli pojeździsz ferrari dłużej to potem gdy przesiądziesz się na A6....zwymiotujesz...niestety nie bez powodu te auta są takie drogie....

JUREK

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 19:53
clo2
Ale te punktowe źródła masz w głowie?;)

nie:-), gdyby tak było to nie byłoby to, pisząc o wokalu na lewym oku a o przeszkadzajkach na prawym i garach po srodkuj z tyłu faktycznie nieprecyzyjnie i myląco to określiłem, powinno być tak: wszystkie punktowe źródła dżwięku są w pewnej satysfakcjonującej odległośći z przodu i tak: prowdzisz linię równoległą do podłogi a idącą od lewego oka i na jej końcu w satysfakcjonującej odległościz przodu jest wokal, analogicznie prawe oko i przeszkadzajki a gary najdalej z przodu po środku na końcu linni rónoległej do podłogi i biegnącej z ...he,he międzyócz, oczu cholrea :-)....śmiesznie ten opis wygląda ale tak jest....
JUREK

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 19:56
>Jurek

Ważne aby forma naprowadzała na doznania;)

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
02-04-2008, 20:15
JUREK, ja miałem pożyczone kilkuletnie HD580 i również mocno używane HD600, więc ten woal, o którym ja myślę, pewnie pozostanie, ale na HD600 to rzeczywiście nie przeszkadzało mi to, nie ujawniało się jakoś szczególnie. Pewnie wina sprzętu lepszego niż poprzednio przy HD580. Niemniej, holografii to bym się po tych Sennheiserach nie spodziewał jakiejś spektakularnej. Może się mylę...

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 20:32
majkel

holografia jak na ten czas po 300 godzinach nie jest spektakularna i się jedynie pojawiła ale dla mnie to już duży sukces, zobaczymy co bedzie dalej, być może nic się już nie zmieni....hd 600 zostają ze mną mimo iż za moment będę miał GRADO GS 1000 a ponieważ z oboma parami raczej sie nie rozstanę i zważyszy że będę ulepszał inne elementy toru a także mam szybko zamiar kupić jakieś bardzo dobre kolumny i bardzo dobry wzmacniacz lampowy do nich....także bedę poróznywał to wszystko razem do siebie jak i osobno i wydaje mi się jako ten co się nie rozstaję ze słuchawkami będę może kiedys wiarygodnym weteranem użytkownikiem stale na forum opisującym zmiany....jeżeli takowe będą oczywiście :-)
JUREK

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
02-04-2008, 20:35
Gorąco zachęcamy! :) Miło się czyta o wrażeniach z ewolucji sprzętu. To są pożyteczne dla wszystkich informacje. Ja porównywałem dźwięk ze słuchawek do swojego niskich lotów sprzętu głośnikowego pozostawionego w domu Rodziców, to przejście z powrotem na słuchawki dawało mi wrażenie, że wszystko jest małe, na małej przestrzeni i blisko. Głośniki to jednak inna prezentacja.

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
02-04-2008, 20:41
majkel

jak dotąd sądzę, że masz rację, przynajmniej z tą przestrzenią ale zobaczymy czy to prawda co mówią o GRADO GS 1000 czyli o ich rzekomej ogromniastej zapierającej dech w piersiach przestrzenności :-)
JUREK

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 08:50
>Rolandsinger (jak się pojawi)

Aurvany mają dziś mieć w komputerowym. Mogę je dziś lub jutro odebrać. Ale pytanie - planuję kupić na początek jedne przyzwoite tańsze słuchawki, które będą taką drugą parą (HD600 jako dalszy, być może bardzo niedaleki w czasie krok). Z interesujących mnie jeszcze ewentualnie słuchawek zamiast Aurvan zwróciłem uwagę na Grado 60. Decydująca w przypadku 60-tek nie była cena (bo spokojnie jako do 2-giej pary w domu mógłbym dołożyć do sr80 lub sr125) ile to, że są one ponoć najłagodniejsze (mając oczywiście zarazem mniej zalet "starszych" braci) z serii Prestige. Góra jest ponoć nieco stonowana i grają nieco ocieplonym dźwiękiem.

Jak Rolandsinger myślisz, lepszym zakupem do klasyki byłyby Grado SR60 czy brać jednak spokojnie te Aurvany i będzie to lepszy wybór?

ezraa

• 33 / 6057
  • Użytkownik
03-04-2008, 14:40
Witam wszystkich!

Też jestem w kropce jako sluchawkowiec który błądził długo zanim doznał olśnienia.
Po tym jak w 7mioletnich Technicsach RF-P500 całkowicie zniknęła gąbczasa wyściółka i zaczęły drapać w uszy, do AVR1504 DENONa+dvd KISS DP-500 podłączyłem mobilne PX200 (które od jakiegoś czasu leżały i tylko się kurzyły...). Abraxas "Centurie" (art-rock), płyta którą znam na pamięć objawiła się w takiej konfiguracji z całkiem innej strony - potrafiłem rozróżnić lokalizację pionową i poziomą poszczególnych bębnów i talerzy perkusji!

To doświadczenie natchnęło mnie do tego by na poważnie się zastanowić się na czym tak naprawdę chcę słuchać muzy (w tej chwili - odsłuch na dvd wyłącza z użycia TV, więc póki żona się nie "wyłączy" śpiąc lub pogrążając w książce - to mogę sobie słuchac na laptopie...).

Przeczytałem ten wątek z wielką uwagą. Niestety - nie znam muzyki "naturalnej", więc odniesienia do klasyki i jazz\'u niewiele mi mówią. Jeśli chodzi o odsłuchy z delektowaniem się - to tylko dark ambient i art rock. A najbardziej cenię detaliczność - wszelkie dodatkowe dźwięki, często na progu słyszalności, bass nisko schodzący ale z dobrym konturem. Poza wspomnianym Abraxasem, słucham Ulver i ambientowe produkcje z www.coldmeat.se (Sanctum, Megaptera, Letum) czasem zachaczę o Biosphere, Disconected, Thievery Corporation, Bjork.  A jako, że jestem również estetą - chciałbym by sprzęt też jakoś wyglądał (choć równie mocno cenię unikalność sprzętu). Nigdy nie słyszałem lampy ale czuję w niej jakąś magię i w jej kierunku bym zmierzał.

Przede mną długa droga, na której nie chciałbym wtopić. Wzmak słuchawkowy, słuchawki a wreszcie CD (mam jeszcze budżetowe CD Technicsa - które od biedy może być narazie, by nie "blokować" dvd/tv). Chciałbym wyjść ze sfery budżetowej w sprzęt, którego długo nie musiałbym zmieniać.

Czy coś macie godnego polecenia? Coś co odsłoni jeszcze więcej detali i zejdzie niżej niż mój obecny sprzęt?
Kładę silny nacisk na relację "jakość/cena" więc nie mogę napisać "cena nie gra roli". "Nie stać mnie na to by kupować tanio" a z drugiej strony "po co przepłacać".

ezraa

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 16:43
Nie mogłem się powstrzymać. Zima co prawda minęła a i ta co była mroźna nie była ale ... warto rzucić okiem na Grado przystosowane do bardziej ekstremalnych zimowych warunków;).

Fotka ze strony:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.headwize.com/images4/grado_mod1.jpg&imgrefurl=http://www.headwize.com/projects/showfile.php%3Ffile%3Dgrado_prj.htm&h=319&w=505&sz=17&tbnid=WzzYTULVHm7eyM:&tbnh=82&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dgrado%2Bsr60%26um%3D1&start=3&sa=X&oi=images&ct=image&cd=3