Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
02-04-2008, 09:18
clo2, skan tego artykułu był omawiany na innym forum, gdzie Rolandsinger i ja też się wypowiadaliśmy. Stąd między innymi moje krytyczne wypowiedzi co do recenzji pana Pacuły w innych wątkach tutaj i nie tylko. O ile do słuchawek Creative Zen Aurvana podszedł nad wyraz łagodnie, o tyle po udanym produkcie pojechał równo i lekceważąco, zastępując długie tyrady bogate w strzeliste strofy zdawkowymi stwierdzeniami dającymi niewłaściwy obraz produktu niewątpliwie udanego. Od początku mówimy, że to nie jest hi-end, ale zaskakująco dobry w swojej cenie produkt. Natomiast odnośnie całego wątku - SR325i są świetne i tyle. Stwierdziłem to słuchając ich znowu wczoraj porównawczo z RS2. Cóż z tego, że słabsze technicznie od RS2, skoro lepsze muzycznie, przynajmniej dla mnie? Niestety ktoś już je zarezerwował, więc nie będę się błaźnił wycofując ofertę. Pożyję na razie z DT880 Pro i Sennheiserami HD25-1, które nabyłem za mniej niż 500zł nowe i uważam za best buy jeśli chodzi o Sennheisera.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 09:54
>majkel

Co do Grado 325. Nie wątpię ze to świetne słuchawki. Wziąłbym zapewne gdyby nie ten mój nieszczęsny Rotel. Właśnie z jego powodu musiałem sprzedać swoje Elaki w stanie praktycznie sklepowym. Obawiałem się, że z Grado + Rotel znowu zaserwuję sobie zmiany sprzętowe a ostatnio trochę ich było i chciałbym wreszcie nieco sytuację ustabilizować i zająć się słuchaniem muzyki.
Po tych informacjach które udało mi się zgromadzić myślę, że do sprzętu który mam (po części będę miał) Sennki HD600 będą jednak bezpieczniejszym wyborem. Waham się tylko z tymi Creativami, ale skoro kosztuję jak torba śliwek, to chyba zaryzykuję i je wezmę. Oczywiście niedługo potem (a może i na dniach;)) za HD600 też będę chodził.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 10:16
>Majkel (o Pacule)
>O ile do słuchawek Creative Zen Aurvana podszedł nad wyraz łagodnie, o tyle po udanym produkcie pojechał równo i >lekceważąco, zastępując długie tyrady bogate w strzeliste strofy zdawkowymi stwierdzeniami dającymi niewłaściwy >obraz produktu niewątpliwie udanego.

Powiem więcej. To co napisał o tych słuchawkach (abstrahując już w ogóle od ich faktycznego brzmienia) to zlepek wypowiedzi o ZEROWEJ wartości informacyjnej. Równie dobrze mogłoby tam być chińskie pismo. Różnica jedynie taka, że tym niejasnym bełkotem sugerował - jak piszesz - że słuchawki są raczej mało udane.
Bo co tam mamy?

>"Ale brzmieniowo i DJ, i X-Fi bardziej mi się podobały..."
- subiektywna ocena ale czekamy dalej  na konkrety;)

>"Live! jest wprawdzie pod względem wykonania najciekawszy, jednak najsłabszy pod względem dźwiękowym..." - opinia o wykonaniu ale i niejasne odniesienie do innych Creativów. Dalej czekamy na konkrety;).

>"Dynamika jest niezła, jednak średnica i góra nie są dostatecznie klarowne."
Niestety to już koniec a my dalej czekamy na konkrety;). Brak dokładniejszego opisu i punktu odniesienia w związku z którym te niezwykle lakoniczne uwagi są czynione.

Dla mnie tego typu "teksty" to praktycznie kompromitacja piszącego i ... strata 12zł. Chyba, że o czymś nie wiem i Pan Pacuła obrósł w taką legendę i jest człowiekiem tak godnym zaufania (jak i jego osobnicze doświadczenia o których pisze), że praktycznie wystarczy iż napisze o czymś jedynie "mi się podobało" i po przeczytaniu tego nic, tylko pędzić do sklepu i brać bez ryzyka "w ciemno";)

lancaster

• Gość
02-04-2008, 10:25
clo , co sie czepiasz...tyowa recka w stylu mojej wczorajszej porównawczej eidolony i rr2 :)
....redaktorzy tak pisza najcześciej....chcesz normalną reckę to poczytaj opinie pasjonata(kiedyś po reckach Piotra Ryki - jak dla mnie niedoscignionych w temacie) zwyczajnie kopara mi opadała, dodatkowo czulem się tak jakbym te opisywane suchawki dopiero co zdjął z uszu....i do dzis mi nie mija, choć kopara nie opada, bo człowiek to sie jednak szybko przyzwyczaja....potem recki o jakich piszecie brzmią przy takich jak historyjki z gum do zucia.....ale takie sa realia a wybitnych recenzentów to raczej u nas nie uświadczysz(ostatnio nie czytuje prasy branżowej wogóle - pewnie strata jest to ogromną dla mnie ;))

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 10:33
>lanci

Temat "treści" pisemek jest mi bardzo dobrze znany od dawna. Od dawna też tego nie kupuję, niegdyś jakieś wybrane numery ale i po tych sporadycznych lekturach dałem sobie spokój z czytaniem tego. Choć wydaje mi się, że kiedyś AŻ TAK skondensowanych "informacji" raczej nie spotykałem.
Przyznaję, wrzuciłem to z żalu bo dałem się naciągnąć na 12zł:(..... :))))))))))))))))))))))

lancaster

• Gość
02-04-2008, 10:37
12zł to dużo i malo, zależy co sie za to dostaje....jak na gazete to wypada zeby był w niej chociaż jeden artykuł, bo foldery reklamowe z kolorowymi fotkami to rozdaja za friko :)

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 10:37
>Lanci

A Piotr Ryka niestety słuchawek komputerowych choćby nawet "z aspiracjami";) (Creative) nie testował:(.

lancaster

• Gość
02-04-2008, 10:40
jeżeli sie zdecyduję na zakup tych nauszników o obiecuje obgadacto z Piotrem w ten sposób by recka sie pojawiła :)
Zresztą jezeli ktoś z kolegow ma rzeczone nauszniki to prośba wielka.....to taka nadzieja budżetwki :) Jęzeli chodz o słuchawy to chyba sie jednak zesnobuje i Grado :) .....słuchawek to niestety diy sobie nie zrobię....a Grado sa dla mnie (przynajmniej optycznie) najblizsze tej idei....dźwiekowo oczywiście IMHO znakomite(od modelu 325)

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
02-04-2008, 10:46
Ja właśnie dojrzewam do decyzji, żeby jednak puścić RS2. Jak ktoś jest chętny to proszę o PW. Jeśli nawet lekko się waham, to wobec jednoznacznych ofert wahał się nie będę. ;) Pograły kilkadziesiąt godzin, na mojej głowie kilka. Ostatnią nockę zaliczały szum z radia, ale zmian nie dostrzegłem dalszych. Nie mogę się do końca przekonać do tych słuchawek, mimo iż technicznie są one wybitne.

lancaster

• Gość
02-04-2008, 10:51
majkel, napisz no tu jak na spowiedzi co jest nie teges w rs2 ????

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2008, 11:40
clo2,wiesz że sluchałem na 971 i hd600 nawet z ty samymym co masz ic i bywało ostro na wokalach czy to wynikało z różnicy między MF V1 a Linnartem ? V1 miał tłustą średnice Linnart jest łagodnieszy,nie podejmuj decyzji bez bez odsłuchu bo wywalisz nie mało kasy.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 11:57
>folab

Chciałbym podjąć decyzję po odsłuchach (to idealne rozwiązanie) ale nie mam gdzie ich zrobić:(. Mogę zapytać w jednym z salonów, w ofercie niby Sennki i Grado mają. Ale oferta ofertą, a na stanie niewiele co jest. Można zamówić i będzie ale ... trzeba potem kupić;). Druga sprawa - ceny to mają kosmiczne. Nie miałbym czelności chodzić do nich na odsłuchy ze swoim sprzętem aby .... kupić potem gdzieś indziej kilka stówek taniej a płacić kilka stówek drożej też nie bardzo mm ochotę. Żeby to było jeszcze 100zł pal licho ale różnice są spore, bo w wielu przypadkach sprzęt nowy można upolować znacznie taniej.
Dla przykładu:
Grado 325 - salon w promocji;) 1190zł (poprz. cena 1550zł) - nowe internet 950 zł - wygrzany sprzęt od kolegi 700 zł
HD600 - 1149 zł, w ofertach w necie znalezione  nowe ok. 860 zł. To już prawie 3 stówki.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
02-04-2008, 12:14
Ale decyzja praktycznie zapadła - kupię najpierw te Creativy a potem mając już (jako że jestem "świeży") jakiekolwiek porównanie i oczekiwania posłucham i ewentualnie kupię te HD600. Najwyżej Aurvany zostaną dla żony do TV i w domu do mp3 playera.

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2008, 12:15
Jedź do innego miasta ,nie znam twoich możliwosci finansowych mnie pomylka kosztuje rok czekania a z odsprzedaniem dalej rożnie bywa za musicala dalem 1400zł  a chcą mi cwaniacy dac 500zł ,nie sprzedam za tyle chocby dla zasady.

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
02-04-2008, 12:16
Odpowiadasz na wpis
>> lancaster, 2008-04-02 10:51:46
majkel, napisz no tu jak na spowiedzi co jest nie teges w rs2 ????

Przekleję parę cytatów, żeby nie pisać ponownie:

29.03.2008
Do SR325i wzmacniacz mi pasuje bardzo dobrze. Niestety przed wyjazdem w nim grzebałem i coś tam musiałem uwalić, a jeszcze nie miałem czasu naprawiać, więc pobieżnie porównałem RS2 i SR325i z iRivera E10. Te pierwsze mają wciąż skromniutki bagaż godzin, no ale powiedzmy, że zaczęły grać z sensem. No i to jest tak, że mogłem żyć do tej pory w błogiej nieświadomości i upojeniu dźwiękiem RS325i, ale RS2 wrzuciły kilka kamyków do ogródka, a dla niektórych to mogą być głazy. Po prostu RS2 są znacznie bardziej wyrównane w prezentacji i wyrafinowane. Góra nie popada w syki, które się zauważy zaraz po powrocie na RS2. Bas jest mocniejszy ale i okrąglejszy w SR325i, średnica ciemniejsza w SR325i, ale to na pewno skutek niewygrzania RS2, bo one na początku miały brzmienie gwizdka, sama górna średnica praktycznie. Podczas wygrzewania przybyło basu i się uspokoiły te gwizdy.

30.03.2008
Ja jeszcze trochę posłuchałem z dziurki RS2 kontra RS325i, bo jednak dziurka okazała się ciut lepsza od któregokolwiek playera. No i tak: SR325i grają ciemniej, nie ma takiego podbicia wysokiej średnicy jak w RS2. Przestrzenność... no tu SR325i są lepsze, głębię mają, co w ogóle dziwne jak na Grado.

31.03.2008
Już są lepsze od SR325i, ale nadal je wygrzewam. Wczoraj popracowałem trochę nad pałąkiem i ułożeniem ich na uszach. W SR325i jest sprawa o tyle prostsza, że ich ciężar powoduje, że się niejako same dobrze na uchu układają. W RS2 o wszystkim decyduje docisk pałąka. W końcu rozgryzłem jak je ułożyć i jest lepiej, grają ciemniej, przestrzeń z mniejszą głębią niż w SR325i, ale taka bardziej spójna - to już słyszałem na Audio Show. W RS2 bardziej mi się bas podoba - jest cieplejszy, zwłaszcza ten średni i wyższy bas. W SR325i potęga się opiera raczej na niższym basie, wyższemu brakuje nieco ciała względem RS2. Ogólnie RS2 są bardziej jednorodne i wyrafinowane. Wyższej średnicy mogłoby być ciut mniej, wyższego sopranu ciut więcej. No ale niech grają dalej.

02.04.2008
Na temat Grado powiem tyle, że SR325i to dość specyficzne słuchawki, ale póki co RS2 bardziej piłują moje uszy, właśnie najwyższą średnicą, której w SR325i jest mniej. Kilkanaście godzin ostrej muzy + kilka godzin szumu z radia nie poczyniło istotnych zmian w brzmieniu RS2 jeśli w ogóle jakieś. Zakładam więc, że się już wygrzały. No i teraz sedno sprawy - otóż moje uszy reagują na dwa sposoby jeśli chodzi o dźwięk słuchawek - albo z czasem ich dźwięk leży im coraz bardziej i "znikają" z głowy, albo dźwięk słuchawek pasuje im coraz mniej. No i niestety RS2 muszę zaliczyć do tej drugiej grupy na dzień dzisiejszy. W sumie trochę żałuję, że SR325i już znalazły potencjalnego nabywcę, ale nie będę "robił z gęby cholewy". Od biedy ściągnę je ponownie, jeśli zatęsknię do takiego grania. Cały bajer z nimi polega na tym, iż mimo mniej wyrafinowanego sposobu grania od RS2 potrafią budować realistyczne obrazy głosów i instrumentów, jest bardziej trójwymiarowa scena, a dźwięki mimo iż mniej wysublimowane w swej naturze, dają przekonujący klimat muzyczny. To jest właściwie ich najważniejsza cecha dla mnie...