Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

Rafaell

• 5033 / 6080
  • Ekspert
31-03-2008, 14:20
>> clo2, 2008-03-31 14:14:30
Pisałem na starym forum że te charakterystyki na Headroom mają schrzanione ,bardziej obiektywne są japońskie stronki a i tak nie zupełnie się to pokrywa z tym jak póżniej odbieramy dźwięk dalej są pewne odchyłki i winna jest metodologia pomiaru
Rafaell

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
31-03-2008, 14:23
Wykresy na headphone.com dotyczą SR325 bez "i". Oni mają w lekkim poważaniu firmę Grado, co widać i czuć patrząc na punktację i opisy modeli u nich. Co do Sennheiserów - pasmo jedno, sposób grania drugie. Nowe Beyerdynamiki DT880 są nieco bardziej płaskie, ale przede wszystkim mają lepszą odpowiedź impulsową, o czym headphone.com nie bada (lub bada i nie publikuje). Niestety, widzę, że adres headphonesguru przekierowuje na dark-audio. Czyżby przestali istnieć? Tam były te oscylogramy. Nevermind, ja mam problem z odbieraniem iluzji muzyki na stockowych HD600, a to co pisałem, to relacja kolegi forumowego z Gdańska po odsłuchach na lampie DIY, Linnarcie i innym sprzęcie.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 14:25
>majkel

A to co piszą o podbitej wyższej średnicy w Rotelu to prawda. Przed zakupem nic na ten temat nie wiedziałem (jakoś nikt specjalnie o tym nie wspominał). I jak go dostałem to .... w moim systemie jedno z dwojga, albo Rotel do sprzedania albo kolumny Elaca (Elaki "pięknie" pokazywały tę przypadłość Rotela. Dodatkowo też miały łagodnie wznoszącą się charakterystykę na wyższej średnicy i to się kumulowało i w klasyce gdzie był sopran dawało sięczasem we znaki). Gdyby Elaki nie były nieco za małe do aktualnego pomieszczenia to myślę, że spore było prawdopodobieństwo pozbycia się jednak Rotela a nie Elaków.  Ale Rotel bardzo mi się podoba. Jest szczegółowy tylko wymaga nieco troski przy doborze reszty. Oczywiście to co przeszkadza miłośnikom klasyki jest miło widziane przez fanów łojenia i mocniejszego rockowego grania;).
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
31-03-2008, 14:33
Wykresy jedno, psychoakustyka drugie, współgranie słuchawek ze wzmacniaczem trzecie. Na moim wzmacniaczu DT880 Pro potrafią zagrać jaśniej od SR325i w najwyższych rejestrach, a znowu HD600 będą miały jaśniejszą od Beyerdynamików średnicę, z bardziej wyeksoponowanym górnym podpasmem. Prawdopodobnie jest tak, jak Rafaell pisał, że te pomiary HeadRoomu są od pewnej częstotliwości guzik warte.

clo2, jeśli się tak trzymasz tego Rotela i nie zamierzasz go uładzić wzmacniaczem, to prawdopodobnie coś z Beyerdynamików podpasuje najbardziej - DT990 Pro nie mają wybitej średnicy, a nawet grają lekko surowo, w DT880 jest bardziej równo, średnica słodsza ale nadal ciemniejsza niż w Sennkach. Dla mnie to bardzo dobre słuchawki do klasyki. Sennheisery to słuchawki do niektórych odmian rocka i elektroniki jak dla mnie.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 14:42
>majkel

To z tymi SR325 jeszcze się chwilę wstrzymam. Biorę je oczywiście nadal pod uwagę. Co do Rotela - jest praktycznie u mnie 2,5 miesiąca. To dobre cd i nie wiem, czy za rozsądne pieniądze tak szczegółowego i przyzwoitego cdeka da się kupić. Myślałem nawet o sprzedaży 971 i zakupie 991, ale doczytałem też, że w opinii wielu użytkowników wyższy model (jednak te same PCM-y) gra równo ale ... beż życia. A kosztuje przy tym tak jak 971x2. Folab po tuningu "łagodzącym" swojego 971 go sprzedał, bo coś to cd w ten sposób utraciło. Nie wiem przypadkiem, czy ten "złagodzony" 971 nie grał podobnie do 991.
A wogóle to mam podejście kolegi Folaba - chciałbym złożyć coś tak aby się w końcu skupić na muzyce zamiast myśleć "co jest nie tak i co znowu wymienić". Takie "wymiany" są cenne bo nabywa się doświadczeń;) ale na dłuższą metę męczące a przy częstych zmianach często też kosztowne. I zamiast słuchać muzyki to ciągle tylko się rozgląda z innym sprzętem:(. Niech no sobie chociaż zestaw słuchawkowy zmontuję taki, żeby "grała muzyka";)

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 14:56
>lancaster

Ciekaw jestem porównania tych Creativów przez ciebie. Ale pewnie test będzie już po tym jak otrzymam wzmaka (za ok. tydzień)?.

lancaster

• Gość
31-03-2008, 15:13
Raczej powyzej tygodnia....chociaz nigdy nie wiadomo :)
Lampy juz do mnie jadą, otem je z dzień dwa pogrzeję i można śmigac to Cervantesa ;)

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 15:23
Przyzwoity pre słuchawkowy i ... Creative. Jakoś tego "nie widzę";). Nie podejrzewałem siebie nigdy o to, że kieruję się marką a tu proszę. Ale tłumaczy mnie to, że te Aurvany wypuściła dość"egzotyczna" na rynku sprzętu audio firma Creative;).
Jak komputerowcy naprawdę wypuścili coś tak dobrego, że się nie chowa pod "razami"  "poważnych" konkurentów kosztujących np 1kzł to ... zawsze zostaje ponad 800 stówek na płyty. Ale sam takich porównań nie zrobię z racji braku możliwości zgromadzenia większej ilości sprzętu do sprawdzenia. Dlatego czekam z niecierpliwością na potwierdzenia opinii kolego Rolandsingera przez większą ilość doświadczonych kolegów.

lancaster

• Gość
31-03-2008, 15:26
clo, wcale by sie nie zdziwil gdyby sie okazalo ze Aurvany sa robione na tej samej linii co jakies wysokie Senki, lub inny hiend...

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
31-03-2008, 16:03
No przecież piszę, że to Fostex projektował. Do tej pory wszystko było Denon (i drogie), ale ostatnio wypuścili pod własnym brandem odpowiednik Denonów AH-D5000, a AH-D1000 = Creative Aurvana Live! Może są jakieś różnice poza estetycznymi, ale zapewne niewarte kupowania Denonów. Creative korzystał z usług firmy Fostex co najmniej raz w przeszłości - wprowadzając na rynek dokanałówki EP-630. O to, z czym Aurvany Live! mogą dobrze zagrać zapytajcie Rolandsingera. Recenzja recenzją, a na forum można swobodniej - patrz pierwszy post.
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=40754&p=1#k
Tak a propos tematu wątku - powinno się zaczynać od rzeczy dobrych i tanich, np. wzmacniacz Lake People G93 powinien wyjść poniżej 1000zł, tylko sobie trzeba kable do niego spreparować jak się nie ma wyjścia symetrycznego.

lancaster

• Gość
31-03-2008, 16:07
no proszę....a ep630 mam i bardzo mi sie podobaa....no moze trochę mniej niz bardzo bo ta dokanaowosć z czasem zaczęa mi troche wadzic. Fostex, mniam - jakby to Bruce naisał ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6084
  • Ekspert
31-03-2008, 16:45
Wszystkim chcącym porównywać Creative Aurvana Live! do innych lepszych/gorszych/droższych słuchafonów, zalecam 150h grzania produktu Creative.

Wcześniej te słuchawki przechodzą przeróżne metamorfozy, ale brzmienie stabilizuje się dopiero po ok.130-150h. Wg mnie po tym czasie grają bardzo liniowo. Szczegółowość identyczna jak w hi-endzie (proszę sprawdzić nausznie) , balans tonlany neutralny, bas wyśmienity, naprawdę lepszy niż w niektórych hajendach (zjeście, precyzja, faktura), średnica neutralna, niestety nie tak aksamitna jak np. w K701, góra słodka i rozdzielcza, niegdy nie męczy, ale wżadnym razie nie jest obcięta. Największą zaletą jest łatwość napędzania. Są mniej grymaśne od referencji, ale dobrze zasilone grają o niebo lepiej niż ze sprzętu portable.

Zasadnicze minusy:

- przestrzeń gorsza niż w (z tego co słuchałem i porównywałem): K701, HD650, Ultrasone Pro2,5k

- neutralność - nie mają swojej jednoznacznej sygnatury - niektórym to może przeszkadzać, zwłaszcza że większość topowych słuchawek takową posiada

- cena - nie da się szpanować :)))

- minimalnie grzeją w uszy w porównaniu z otwartymi, ale poza tym ogólny komfort znakomity

- małżowiny Prymasa Glempa i Jerzego Urbana nie zmieszczą się w muszlach ;)

Generalnie przy swojej cenie te słuchawki są obowiązkową pozycją dla często podróżujących ludzi, mających miejsce w torbie na laptopa na mniejszy wzmacniacz sł. i iPoda HDD

Pozdrawiam
Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
31-03-2008, 18:40
U mnie BD 880 grają jaśniej niż senki  i to zdecydowanie,pewnie tak sluchawki graja jak im wzmak pozwoli.Teraz przytargałem Linnarta i mam zamiar jeszcze go posłuchać na senkach i BD 990 PRO

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
31-03-2008, 19:03
Może to też być kwestia wersji tych DT880. Ja mam 2005, 2003 grała inaczej, starsze jeszcze inaczej.

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
31-03-2008, 20:15
mam 2003r