Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

npl

• 246 / 6081
  • Aktywny użytkownik
30-03-2008, 21:38
chyba do absolutnej lokalizacji potrzeba: dobrych nagrań na słuchawki, dobrego sprzętu przed i samych słuchawek. normalnie jest to wychwytywalne, tylko w skali mikro... ;)

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
30-03-2008, 21:43
npl

A tak, czytałem gdzieś, że do słuchawek powinien realizator dźwięku to uwzględnić nagrywając wykonawcę czyli do kolumnowego odtwarznia dedykowane nagranie nie koniecznie tak zagra na nausznikach i pewnie na odwrót...ja nie miałbym nic przciwko zakupowi dwóch tych samych płyt z tym aby na jednej były narysowane słuchawki a na drugiej nie no to byłoby jak to mówią małolaty COOL :-)

JUREK

npl

• 246 / 6081
  • Aktywny użytkownik
30-03-2008, 21:46
pewnie te same efekty, co na słuchawkach można uzyskać zwracając kolumny do siebie i siadając pomiędzy nimi. też się wszystko rozjeżdza... w erze cyfrowej, jest w miarę łatwo nagrać dwie rzeczy na raz....

kvazar

• 6 / 6082
  • Nowy użytkownik
30-03-2008, 22:00
Właśnie kupiłem swoje pierwsze poważne (jak dla mnie) słuchawki - Grado SR-60. Co prawda to najniższy model z serii, ale owiany legendą, więc mam nadzieję że się nie zawiodę. Macie jakieś rady dla początkującego? Dodam że podłączać je będę - albo pod wyjście słuchawkowe AMC 3100a - albo pod wyjście CD - albo pod kartę muzyczną. Dlatego też nie wydawałem większych kwot niż te 295 zł, bo pewnie przydałby się jakiś wzmak słuchawkowy... Słuchawek jeszcze nie mam w domu, ale chętnie podzielę się wrażeniami kiedy dojdą - ale co to za wrażenia jak ja do czego porównać nie będę miał :)

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
30-03-2008, 22:30
No więc tak Rorel 971 MF Fidelite v1  HD600  na tym prostym zestawie czułem się jak bym był między muzakami a na koncercie widzialem publicznośc i muzyków poprostu niesamowite nie slyszałem bardziej realistycznego przekazu z żadnymi innymi sluchawkami  a sluchalem  jeszcze BD 990 PRO   BD 880  BD 770 PRO. Czy to znaczy że HD 600 są wyjątkowe? nie tylko tamten zestaw byl doskonaly w swojej klasie i takie wrażenia są do uzyskania z dowolnych słuchawek pod warunkiem idealnego spasowania ze wzmacniaczem i cd,jeżeli na jakiś słuchawkach to nie wychodzi to znaczy że trzeba szukać innego polączenia a to męczące bardzo.Rozmawiałem kiedyś z redaktorem Audio Video i zwróciłem mu uwagę na zadziwiającą iluzje jaką potrafi pokazać MF V1 i po jakimś czasie potwierdził to pisząc w AV dokladnie to co powiedziałem że ten wzmak potrafi pokazać bardzo realistyczny obraz.

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
30-03-2008, 22:35
folab

No to czeka mnie trochę zabawy...pobawię się kablami najpierw a potem przetestuję GRADO GS 1000 jak to nie wypali to bedę szukał dalej a jak nie znajdę...to złożę reklamację mojej Mamie za wybrakowany produkt :-)
JUREK

folab

• 297 / 6083
30-03-2008, 22:42
Teraz mam Meridiana 506/20 który deklasuje Rotela a wzmaka wymieniłem na najnowszy model i już czar prysł ,nie udane połączenie i znowu zbieranie kasy zastanawiam się nad świetnie ocenianym Edgarem,ktos go słuchał ? Wiem że Ryka ale nie wiem czy dostał zepsuty model że słyszał inaczej i bardzo inaczej.

folab

• 297 / 6083
30-03-2008, 22:46
Powinna byc możliwość poprawiania wpisu ,w ogóle  kiepsko pisze czasami zjem slowo i nie wiadomo czy wypowiedź jest zrozumiała.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
30-03-2008, 22:55
>folab

A słuchałeś pewnie często Linnarta, co ci się w nim nie podoba że zastanawiasz się jednak nad czymś innym? Drapnij coś póki czas, bo jutro go zamawiam, a dziś w razie czego mogę się jeszcze powstrzymać o ile w tej cenie można znaleźć coś lepszego lub chociażby równie dobrego. i
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

folab

• 297 / 6083
30-03-2008, 23:27
Nie wiem boje się kiepskiej jakości wykonania,widziałem środek malo nie puściłem pawia,ale mogło coś się poprawić,a dźwięk ? barwa cudowna ale chyba zbyt mało szczególowy aby stworzyć realistyczne przedstawienie,mogę się mylić tym bardziej że warczało coś na średnicy i nie mogłem się skupić,brat tego nie słyszy i nie da sie namówić na wyslanie do producenta w celu naprawienia.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 08:47
>folab

W rozmowie zagaiłem coś na temat jakości montażu. Producent stwierdził, że lipy stara się nie odwalać. Co do wyglądu montażu wewnątrz zaznaczył, że to robota ręczna a nie maszynowa a więc tak też będzie wyglądała. Równiutkich maszynowych lutów jak na taśmie produkcyjnej pewnie tam nie znajdziesz.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 10:05
>Jurek

Już podpytywałem w innym wątku o te "źródła" na słuchawkach. Sam do końca też nie wiem czego mam się spodziewać i czy to zaakceptuję jak złożę sprzęt (ale będę musiał, bo ten zestaw to raczej konieczność, a nie w pełni  swobodny wybór - w każdym razie dopóki jeszcze go nie mam, bo może słuchawki polubię;)).
Pełen wątpliwości po stykaniu się z opisami o "stereofonii wewnątrz głowy" pytałem też o "scenę" w porównaniu do słuchania na kolumnach. I ona ponoć jest między słuchawkami i wychodzi wszerz. Co niektórzy piszą, że nawet do tyłu (?????). Dopóki tego nie mam, to wyobrażam sobie, że słuchanie orkiestry bardziej przypominać pewnie będzie coś takiego, jakbym unosił się nad nią wysoko i a ona "skurczy się wymiarowo". Wyobraźnią widzę toakie porównanie: kolumny to tak jak prawdziwy samochód, słuchawki - model samochodu w odpowiedniej skali. Troche mnie to martwi, ale jak się nie może bez skrępowania w dowolnej chwili słuchać na głośnikach to trzeba polubić słuchawki. Jak już wszystko zakupię to zobaczę, czy daibeł taki straszny, jak go malują;).

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 11:08
>Jurek

Ciekaw jestem jeszcze po opisach Rolandsingera na AS jak z Linnartem zagrałyby takie ... Creative Aurvana Live;).
Zamknięte i tanie na początek przygody. Tylko pytanie, czy z przyzwoitym wzmakiem słuchawkowym i jako takim źródłem też jest tak "kolorowo" jak Rolansinger pisał? Może masz ochotę na dalsze eksperymenty (bo Linnarta już masz;)) - w końcu to tylko 187 zł;).

tu link do opisu Rolandsingera:
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=41125
To - jak autor pisał - przykrojona nieco recenzja przez redaktorów z AS.

Sam się zastanawiam jak nie będę miał za szybko okazji potestować co mi się zegra z droższych słuchawek z Linnartem i umkną mi też grado325 (jestem 2-gi w kolejce:() to może na "tymczasem" w ciemno by to wziąć?
Plus taki, że zamknięte, pytanie jak to naprawdę może zagrać w lepszym nieco towarzystwie.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
31-03-2008, 11:33
Te Creativy może sprowadzić na drugi dzień od zamówienia sklep komputerowy u mnie w cenie 185 zł, więc nawet koszt wysyłki odpada;). Pieniądze żadne, ale ciekawe właśnie jak to coś wypada w lepszym towarzystwie.
Lancaster ma (lub ma dostęp) do Linnarta i coś o chęci zakupu Aurvan gdzieś wspominał.

>Lancaster
Udało ci się te Creativy gdzieś posłuchać na lepszym sprzęcie?

lancaster

• Gość
31-03-2008, 11:38
clo, na razie daję czadu na stolarni, coby obudowy wreszcie zrobic do głośnikow :) Cetivy najprawdopodobniej kupie w necie(możliwość odesłania) i porównam sobie np. u cervantesa do Grado RS2....może i gruba dysproporcja ale przynajmniej wszystko ładnie wyjdzie....