Audiohobby.pl

DAC+dodatki trudny dobór

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 11:27
>> intuos, 2008-06-03 11:17:23
To był tylko jeden egzemplarz tak że w ogóle szkoda wałkować sprawy. Ja też sprzedaję teraz  taki jedyny w swoim rodzaju  niepowtarzalny egzemplarz koncept cara  i tylko jedna osoba może mieć z niego frajdę .Może skończmy z tym kultem i piszmy o urządzeniach produkowanych w ilościach które umoźliwią nam ich zakup w realu.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
03-06-2008, 12:32
Wiesz Rafaell,
wydaje mi sie ze zawsze bedziemy chcieli miec cos wyjatkowego,
Czesc klockow znanych firm z zalozenia bylo w malej ilosci produkowane, wiec wydaje mi sie ze to zawsze bedzie temat na czasie.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 13:14
>> intuos, 2008-06-03 12:32:54

W dzisiejszych czasach i przy dzisiejszych technikach wytwarzania to nie jest problem, coś niekoniecznie wyjątkowego  ale innego zrobić . Na szczęście coś takiego jak estetyka nie jest uniwersum- stąd powiedzenie "o gustach się nie dyskutuje" Dla mnie produkty Włodka były udane (tak jak twierdził do 1kzł) ale z ulubioną przez Ciebie wyjątkowością to u nich było różnie i nie o to Włodkowi chodziło co usiłujesz mu teraz w jego usta włożyć. Włodek się po prostu nabijał z egzaltacji co niektórych do rzekomych super audiofilskich komponentów i ulepszał urządzenia vintage zwykłymi elektronicznymi elementami dostępnymi na bazarach . To co lubiłem u Włodka to inne spojrzenie na zagadnienie, niekoniecznie to wyuczone ale raczej wynikłe z własnych obserwacji jak i prób i błędów. Co do słomy w głośnikach jestem dalej za ,daje to również podobne dobre wyniki akustyczne co węgiel aktywowany kiedyś omawiany przez KEF-a (a pro po słomy w Anglii są  już jej niedobory choćby na słynne modne dachy-tak że jak widać słoma znów trendy)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

gagacek

• 189 / 6022
  • Aktywny użytkownik
03-06-2008, 13:24
Rafaell
>Co do Audiomatusa którego miałeś okazję słuchać u kolegi rocha to jego charakter gry na moich vintage Sansui jest zupełnie inny niż na jego Yamahach

Konkretniej - ja go pzryniosłem do rocha, on go posłuchał i na tej podstawie kupił własny. Gdzie Rzym gdzie Krym? Z resztą mam go do dzisiaj, jest przeznaczony na sekcję basową.
Rafaell, wiesz, między różnymi opowiastkami a rzeczywistością jak widzisz zachodzi pewna różnica.
Pozdrawia pistolet:)

gagacek

• 189 / 6022
  • Aktywny użytkownik
03-06-2008, 13:43
electro
>dodam , ze sluchalem tez zlampizowanego cd i nie zblizyl sie nawet do premium daca Petera/xa 30es sony takze byc moze rzeczywiscie wielu z was ma na tyle malo neutralne systemy i dlubane do cna wszystkie elementy toru /../

electro, strasznie generalizujesz. Faktycznie, jak to ująłeś, tylko początkujący DIY bedą w stanie takie poglądy zaakceptować.

lancaster

• Gość
03-06-2008, 13:57
electro, to nie kwestia gustu - zapewniam Lampizacje tez pewnie mozna zrobić taką sobie. Słuchajac premium dac(kabel stereovox hdse) nie było w tym dźwieku niczego co w danych systemach miałoby jakąkolwiek przewagę nad nawet niedrogimi źródłami. Mogę napisac tylko to co słyszałem - podobnie jak Ty. Za to zlampizowane playery stawialiśmy przy np. Wadii 861, CEC DX71, Unico i jeszcze kilku innych.
U ans NOS DAC premium niestety nie zagrał - dlaczeo nie ma pojęcia. Za napędy robiły rózne urzadzenia, cdm4 philipsa, dvd yamahy i cec 51. W kazdym wypadku pojawiała sie ta sama łatwa do wychwycenia "sygnatura" NDP.
Nie miało to niestety zbyt wiele wspólnego ze swobodą, dynamiką czy naturalnoscia...oczywiscie mozna przyjac ze wszytskie systemy na których byl słuchany to byla kaszanka :))))
....ale prosciej bedzie chyba ze większość świetnych urzadzeń gra w nich bez problemu nie powodując obojetnosci wobec przekazu.
podkreślam - nikt nie twierdzi ze NDP jest do bani, tylko ze u nas powiedzmy tak zagrał(na kilku systemach)
Za to tak jak pisaqłem zlampizowane playery(i to tańsze od soniaka o którym piszesz dają radę)
Sorki, jezeli porównywałeś NDP do Luxmana(jaki model ?) i wyszło ze wiecej frajdy sprawił Ci Luxman to chyba wiesz co mam na myśli ?

gagacek

• 189 / 6022
  • Aktywny użytkownik
03-06-2008, 14:09
Taki temat trzeba mówiąc brzydko uchwycić od d. strony. Nos to swoisty wynalazek. Dobzre zestrojony zagra bardzo ładnie, ale trzeba pamiętać o tym że jego konstrukcja ma się nijak do standardu przesyłania danych. Widział ktoś z was przebiegi na jego wyjsciu? :D Nos może bardzo ładnie zintegrowac się z systemem, ale stawianie go na piedestale i traktowanie go jako wyznacznika jakosci to przesada.

lancaster

• Gość
03-06-2008, 14:17
gagacek, do Twojej opinii mi bardzo blisko :) tda1543 i NOS to dl mnie taki pierwszy level jezeli chodzi o naturalnosć i prawdziwosć dźwięku....sa niestety sporo lepsze urządzenia....a z drugiej strony NOS dAC by rekin zagrał u nas bardzo pozytywnie, wiec jednak mozna, albo akurat mielismy trafiony egzemplarz.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 15:57
>> gagacek, 2008-06-03 13:24:07
U mnie też Audiomatus zawitał na stałe i polubił się także z 15" nisko tonowcami w kolumnach Sansui i o dziwo nic mi sie w pokoju nie wzbudza. Czyli trzy rzeczy do siebie pasują do tego dochodzi 4 Kenwood 9010 który czeka na lepszego DAC-a bo ten na zdjęciu niestety ale jest dla niego za słaby. Pomysł dania wzmacniacza klasy D na nisko tonowce to nic nowatorskiego, dobre firmy głośnikowe tak już długo robią przy mułowatych głośnikach  i jest to bardzo dobre rozwiązanie; na wysoko efektywnych 98dB Sansui  jest jeszcze lepiej może być jeszcze lepiej ale co ja Ci będę pisał jak wiesz wszystko

Rafaell

• Gość
03-06-2008, 16:40
lancaster
chyba mieliscie jakis zle zlozony egzemplarz tego nos daca, innej mozliwosci nie widze, albo macie problemy ze sluchem...podobnie jest z tymi kitami na tripathie , ktore tez trzeba bardzo starannie polutowac i wieloma innymi niby prostymi projektami...

.................................................................................................
wszystkim nowym polecam wątek:http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10363&all=1

lancaster

• Gość
03-06-2008, 16:42
mieliśmy egzemplarz jar1-a, złożony zapewniam bardzo starannie. Na słuch też nikt sie nie uskarża...no moze poza niedowiarkami co to nie wiedzą czy słyszą to co słyszą :)
Dla mnie nie ma o czym mowic i bylo niestety tak sobie.....czyli bez podniet. A z jakim Luxmanem go porównywałeś ?

rochu

• 332 / 6074
  • Zaawansowany użytkownik
03-06-2008, 16:45
W kwestii Audiomatusa słów kilka.
Rafaell ma kolumny o bardzo przyjemnym, nasyconym dzwieku.
Moje Yamahy traktuja natomiast naturalność po jej bardziej chłodnej stronie.
To powoduję, iz rzeczywiście Audiomatus u Rafaella zagrał zupełnie inaczej niz u mnie.

lancaster

• Gość
03-06-2008, 16:48
....tu zresztą nie  wtym rzecz...później tak jak pisałem mielismy inny NOS dAC wg. podobnej topologii i grał moim zdaniem OK - dynamika, swoboda i bezpośredniość....barwnie przy tym. Moze to kwestia jakichś tam oczekiwań, ale wrazenie z premium było takie ze przy np. DX71I zagrał bez rozpiętości dynamiki - całosć przekazu była lekko "nadmuchana" aler też szarawa, bez oddania kontrastów. Byc moze w innym towarzystwie wypada to lepiej(zakładam ze mieliśmy jednak sprawny egzemplarz:) ). U nas wyszło jak wyszło....moze faktycznie nie spasowł sie z konektami, albo wejściem wzmaków....nie wiem co o tymmyślec, bo ogólnie czytalem wczesniej że najczesciej sie sprawdza....a tu 3 systemy i nie zagrał....jak widać zdarza sie. Słuchało tego co najmniej 4-5osób w 3 róznych miejscach i opinie były bardzo podobne.
Lepiej napisz co to za Luxman, bo to moze jakas super maszyna :)

• Gość
03-06-2008, 16:51

wogole szczegolnie poczatkujacym diyowcom zalecallbym duzo wiecej dystansu  i czestej konfrontacji swoich dokonan w normalnych warunkach tak jak to mialo miejsce pamietnego dnia na audioshow gdy okazalo sie ze krol jest nagi , powstal nawet temat na forum as, ale koledzy ktorzy w kuluarowych rozmowach podniecajacy sie ze ten caly marianciunio to kleska i shit nie mieli odwagi tego samego napisac na forum, nie jest to dla mnie oczywiscie problem zyciowy ale swiadczy o poziomie dyskusji czasami  i o tym ze w swiatku diy za czesto ocieramy sie o absurd, a za rzadko tworzy sie cos powtarzalnego i akceptowalnego jakosciowo, nie piszac juz o pseudo diy czyli roznego typu tjuningach, buforkach, modyfikacjach glosnikow za duze sumy dla naiwnych, kiedy taki wyznawca jakiegos guru po dolozeniu tysiaca czy tysiac piecset zlotych co poszlo na tjuning  do chinskiego wzmacniacza najnizszej klasy kupilby sobie jakis uzywany bo uzywany ale solidny wzmacniacz na normalnym rynku i spal spokojnie ze mu hajend chalupy nie spali....
.................................................................................................
wszystkim nowym polecam wątek:http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10363&all=1

• Gość
03-06-2008, 16:52
w o mnie jest informacja