Audiohobby.pl

DAC+dodatki trudny dobór

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
02-06-2008, 21:55
>> josef, 2008-06-02 21:43:59

Fotki to nie problem ale jak to gra ?

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
02-06-2008, 22:31
Michal,
tak trzymac, jak najwiecej eksperymentowac, czasami trzeba robic rzeczy wbrew regulom...:)
takze mam nadzieje ze wkrotce sie spotkamy i pogadamy i posluchamy na zywo :)
pzdr

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
02-06-2008, 22:33
Znalazłem, lampkowy zamulacz, czyli trzeba sobie odpuścić mimo dobrej ceny

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
02-06-2008, 22:34
Tomek tu jest watek o DAC-ach przenieś się do słuchawek

Rafaell

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
02-06-2008, 22:43
>> majkel, 2008-06-02 21:33:51
>Rafaell, ja pisałem o wzmacniaczu głośnikowym Włodka, Sławek był taki "prawie", Włodek zresztą pisał, co mu w nim >nie leżało, a ja to na HD600 słyszałem.

Czyli? Możesz opisać, co tam na HD600 nie pasowało ze Sławka? Szczerze mówiąc nie pamiętam już co tam Włodek pisał na ten temat, muszę pogrzebać na starym forum.

>W mieszkaniu u Włodka Naleśnik + Marańciunio wypadły dużo lepiej niż na Audio Show, pewnie z racji mniejszego >pokoju i innej jego akustyki - ściany w starym budownictwie, pewnie cegła, no i regały z książkami.

Nie wiem jak na AS bo niestety nie byłem ostatecznie, ale u Włodka ten pokój w zasadzie też nie był "przyjazny" akustycznie, w zasadzie to, że tam to dobrze zagrało było dla mnie sporym zaskoczeniem, bo w pewien sposób zburzyło moje spore przeświadczenie o tym, że w kiepskich warunkach nic nie jest w stanie dobrze zagrać.

>Poza tym ja nie wiem, czy Włodek do końca naprawił swoje klocki po awarii przed Audio Show. Cześć jego pamięci >i koniec off-topu. ;)

I w tym sęk niestety, ale tego to już się nie dowiemy.

Pozdrawiam,

gagacek

• 189 / 6022
  • Aktywny użytkownik
02-06-2008, 22:49
>Znalazłem, lampkowy zamulacz, czyli trzeba sobie odpuścić mimo dobrej ceny
Rafaell, stwierdzenie "lampowy zamulacz" to bzdury bez pokrycia w rzeczywistości. Zamulenie (jak zwał, tak zwał) następuje gdy układ jest niedopracowany albo niedopasowany. Tylko wtedy.
To takie same bzdury jak twierdzenie że np. wzmacniacz w klasie D dobrze lokalizuje scenę.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-06-2008, 00:11
>> szwagiero, 2008-06-02 22:43:12
>> majkel, 2008-06-02 21:33:51
>Rafaell, ja pisałem o wzmacniaczu głośnikowym Włodka, Sławek był taki "prawie", Włodek zresztą pisał, co mu w nim >nie leżało, a ja to na HD600 słyszałem.

Czyli? Możesz opisać, co tam na HD600 nie pasowało ze Sławka?

Cytuję: "nieco szorstkie wokale". Nad Sławkiem niewątpliwie można by popracować... no ale to nie ten wątek. ;)

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
03-06-2008, 05:01
rowniez sie nie zgadzam zeby lampka zamulala,
dobry uklad wg mnie ma duzo lepsza dynamike niz tranzystor, zreszta to taka fizjologiczna dynamika

• Gość
03-06-2008, 10:15
dodam , ze sluchalem tez zlampizowanego cd i nie zblizyl sie nawet do premium daca Petera/xa 30es sony takze byc moze rzeczywiscie wielu z was ma na tyle malo neutralne systemy i dlubane do cna wszystkie elementy toru , ze jakiekolwiek porownania nie maja sensu, np. jesli ktos ma zajebiscie suche i jasne kolumny, rozlazly wzmacniacz i doda do tego \'zlampizowane\' cd to moze cos z tego razem wyjdzie, osoby ktore ze mna sluchaly zlampizowanego cd nie mialy zadnych watpliowosci co jest lepsze, i ja piszac to co pisze na forum nie rzucam slow na wiatr , a ze niektorzy koledzy sie na to obrazaja no to przykro mi z tego powodu , ale pisze zawsze prawde, premium dac to sprzet do ktorego sie POWRACA ,zycze kazdemu poczatkujacemu diyowcowi bo chyba do tej grupy sadzac po szumnych wypowiedziach nalezy wiekszosc z kolegow zrobienia takiego projektu jak premium dac, ktory zauroczyl dziesiatki osob w polsce nie majac przy okazji podstawowych wad w brzmieniu ktore majanp. zlampizowane proste uklady lansowane przez innych... byc moze to jest tez kwestia gustu , ale nie spotkalem sie jeszcze z doswiadczonym sluchaczem , ktory powiedzialby zle slowo o premium dac biorac pod uwage jego cene, trudno mi sie odniesc do tezy , ze rzekomo slucham na jakiejs masowce bo kazdy element mojego systemu zostal wytworzony przez mala, pomyslowa firme i naprawde zycze kazdemu zeby wydlubal sobie cd na poziomie mojego luxa , kolumny na poziomie bc i prostego push-pulla jak jj, szukam naprzyklad od dluzszego czasu kolumn , ktore by mi zastapily  bc , ale jest to naprawde trudne w miare przyjaznych zakresach cen, nie chcialem nikogo urazic bo lubie idee diy i nie stronie od sprzetu diy , ale nie mozna pograzajac sie w idee diy tracic kontaktu z rzeczywistoscia, przy prostych przetwornikach czy wzmacniaczach diy ma racje bytu , ale zauwazcie jak malo jest skonczonych projektow kolumn wysokiej klasy non profit, wiekszosc budujacych kolumny chce pozniej sprzedawac owoc swojej pracy, chetnie wspieralbym fin\\ansowo jakas grupe badawcza  pracujaca nad projektem bezkompromisowych kolumn czy daca, ale tak zaawansowanych diyowcow w sumie nie ma, to ze proste uklady czesto bezmyslnie powielane i przedlubywane to audio wysokiej klasy pozwole sobie wlozyc miedzy bajki...

.................................................................................................
wszystkim nowym polecam wątek:http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10363&all=1

• Gość
03-06-2008, 10:21
dobry tuning czyni z mercedesa brabusa albo amg i kropka

firma brabus ma bardzo duze mozliwosci technologiczne , sprzetowe i zaplecze umyslowe, a nie tylko lutownice i dobre checi...

.................................................................................................
wszystkim nowym polecam wątek:http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10363&all=1

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
03-06-2008, 10:29
electro,

ile słyszałeś zlampizowanych cd? z tego co piszesz wnoszę, że jednego.. (a nawet jeśli kilka...)

ja też słyszałem jedną orkiestrę symfoniczną - tragedia. nie stroili, kakofonia dźwięków (sala miała 50 m2), etc. Z boomboxa grało 1000 x lepiej :))

a poważnie - nie twierdzę, że DAC, o którym piszesz nie jest lepszy od każdego zlampizowanego CD,

po prostu tego nie wiem

ale czy ty to wiesz? (wyłączając Twoje przekonania, oczywiście)
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 10:35
>> electro, 2008-06-03 10:21:06
Taaak a póżniej wymiana nisko profilowych opon i twardego zawieszenia bo sie po naszych drogach jeździć nie da i auto sobie samo lata jak odbijana piłka z pasa na pas. To samo masz w audio musi prawidłowo działać cały tor i dla tego ja preferuję w torze urządzenia z grupy PRO chociaż to nie jest reguła w myśl zasady uszka mam.......

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 10:41
>> majkel, 2008-06-03 00:11:40
>Czyli? Możesz opisać, co tam na HD600 nie pasowało ze Sławka?

>Cytuję: "nieco szorstkie wokale". Nad Sławkiem niewątpliwie można by popracować...

Zlitujcie się winien był Maracunio sam Włodek zresztą pisał  jego system budżetowy do 1\'000 zł Grało to naprawdę bardzo dobrze jak na system za te deklarowane pieniądze .To jak z Aurvana Live; one też świetnie grają za te 140 zł, naprawdę rewelacja cena jakość ale tylko tyle a może aż tyle.

Rafaell

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
03-06-2008, 11:17
Rafaell a czy oprocz AS miales mozliwsc sluchac maranciunia gdzie indziej i na innym sprzecie.....?
z tego co wiem to chyba nie, wiec chyba zbyt szybko wydajesz opinie.. Michal podlaczal swojego moonlighta do maranciunia kiedy odwiedzil warszawe przed AS, i z tego co pamietam co moonlight z maranciunia zagral naprawde niezle, dalo mi to tylko odniesienie do tego jak dobrym jest on zrodlem. I pisze tu swoja opinie bo maranciunia wysluchalem dosyc duzo , na roznych zestawieniach.
NIestety nikt z was nie zna jednej rzeczy, otoz po AS Wlodek przerobil wyjscie lampowe na tranzystorowe , wzorujac sie na nalesniku, dzwiek zmienil sie diametralnie, dynamika wzrosla , zniknelo troche masy , system mial jeszcze wieksza przestrzen. Wiec jak widzisz Rafaell chyba zbyt malo sluchales maranciunia by pisac czy jest dobry czy slaby, wg mnie byl/jest swietny.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 11:18
>> gagacek, 2008-06-02 22:49:48

No cóż z kolegi jest pistolet ;)  najpierw strzela  a później po wysłaniu odpowiedzi myśli, no cóż trudno taki charakter w genach. Tak w ogóle dobry wzmacniacz to taki który nic nie lokalizuje, on ma tylko przekazać wiernie to co zarejestrował mikrofon-tylko tyle a może aż tyle.

Co do Audiomatusa którego miałeś okazję słuchać u kolegi rocha to jego charakter gry na moich vintage Sansui jest zupełnie inny niż na jego Yamahach (o pomieszczeniu nie wspomnę,może kolega rochu coś od serca o tych różnicach napisze-nie obrażę się,nawet niech zaboli, warto czasem popatrzeć na swój świat innymi oczami a raczej uszami) Na pewno Audiomatus gra u mnie przynajmniej klasę wyżej od mojego poprzedniego Sony TA-F770ES .To samo dotyczy napędu Kenwooda9010 zależnie od DAC-a jest to coraz to inny lepszy napęd od najgorszego do najlepszego (moja subiektywna ocena) :
Benchmark
CEC-DX51
Thetha Va

To samo dotyczy kabelka, ten mój coaxial jak sie okazało w zestawieniu z CEC-DX51 pokazał jeszcze więcej niż Profigold, tak że wąskich gardeł w torze mamy co niemiara  i nikt za nas tego nie rozwiąże musimy sobie z tym sami radzić.

Pytałem o Monarchy NM24 ale jedynie sensowną odpowiedż otrzymałem jak na razie od kolegi rocha , któremu dziękuję za życzliwość i pozdrawiam.

Kenwood 9010 pokazuje na razie że spokojnie nie ogranicza takich DAC-ów ani kabelków jak wyżej i warto coś lepszego poszukać czy Monarchy NM24 jest wyżej od Thethy Va tego niestety nie wiem (byłbym zapomniał Lavry mnie olał 0 odpowiedzi na moje 2 faxy, tak że ja ich też ciepłym moczem-serwis też pewnie maja poobny. Panowie od Benchmarka w europie z marketingiem nie śpią)

Rafaell