dodam , ze sluchalem tez zlampizowanego cd i nie zblizyl sie nawet do premium daca Petera/xa 30es sony takze byc moze rzeczywiscie wielu z was ma na tyle malo neutralne systemy i dlubane do cna wszystkie elementy toru , ze jakiekolwiek porownania nie maja sensu, np. jesli ktos ma zajebiscie suche i jasne kolumny, rozlazly wzmacniacz i doda do tego \'zlampizowane\' cd to moze cos z tego razem wyjdzie, osoby ktore ze mna sluchaly zlampizowanego cd nie mialy zadnych watpliowosci co jest lepsze, i ja piszac to co pisze na forum nie rzucam slow na wiatr , a ze niektorzy koledzy sie na to obrazaja no to przykro mi z tego powodu , ale pisze zawsze prawde, premium dac to sprzet do ktorego sie POWRACA ,zycze kazdemu poczatkujacemu diyowcowi bo chyba do tej grupy sadzac po szumnych wypowiedziach nalezy wiekszosc z kolegow zrobienia takiego projektu jak premium dac, ktory zauroczyl dziesiatki osob w polsce nie majac przy okazji podstawowych wad w brzmieniu ktore majanp. zlampizowane proste uklady lansowane przez innych... byc moze to jest tez kwestia gustu , ale nie spotkalem sie jeszcze z doswiadczonym sluchaczem , ktory powiedzialby zle slowo o premium dac biorac pod uwage jego cene, trudno mi sie odniesc do tezy , ze rzekomo slucham na jakiejs masowce bo kazdy element mojego systemu zostal wytworzony przez mala, pomyslowa firme i naprawde zycze kazdemu zeby wydlubal sobie cd na poziomie mojego luxa , kolumny na poziomie bc i prostego push-pulla jak jj, szukam naprzyklad od dluzszego czasu kolumn , ktore by mi zastapily bc , ale jest to naprawde trudne w miare przyjaznych zakresach cen, nie chcialem nikogo urazic bo lubie idee diy i nie stronie od sprzetu diy , ale nie mozna pograzajac sie w idee diy tracic kontaktu z rzeczywistoscia, przy prostych przetwornikach czy wzmacniaczach diy ma racje bytu , ale zauwazcie jak malo jest skonczonych projektow kolumn wysokiej klasy non profit, wiekszosc budujacych kolumny chce pozniej sprzedawac owoc swojej pracy, chetnie wspieralbym fin\\ansowo jakas grupe badawcza pracujaca nad projektem bezkompromisowych kolumn czy daca, ale tak zaawansowanych diyowcow w sumie nie ma, to ze proste uklady czesto bezmyslnie powielane i przedlubywane to audio wysokiej klasy pozwole sobie wlozyc miedzy bajki...
.................................................................................................
wszystkim nowym polecam wątek:http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10363&all=1