Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
05-02-2025, 21:59
Również uważam że dynamiki wychodzą HiFimanowi bardzo dobrze i również uważam że te ich planary to już nie to. Lepsze planary robi dla mnie teraz Audeze albo Final. D8000 posiadam a  LCD3 lub nawet LCD2 mógłbym posiadać. HiFimany R10 jak i R9 dysponują bardzo gładkim dźwiękiem i takim z natury ułożonym dlatego można je podpinać pod większość sprzętów i zagrają ok. Tak jak mówisz. Nie uważam że trzeba do nich specjalnych wzmacniaczy za grube tauzeny. Ja mam teraz Chorda TT2 ale to nie jest jeszcze taki powiedzmy bardzo wybaczający sprzęt ale zapewnia pewien konsensus między bardzo dobrą technicznością a analogowością przekazu.  Obie słuchawki grają z niego bardzo dobrze chociaż ja i tak wolę Denony D7100. One zawsze miały to coś w sobie  dla mnie. Tka szczerze mówiąc to ja wolę chyba R9 od R10 ale to kwestia moich gustów w muzyce elektronicznej. Jeśli chodzi o R9 to  nie słyszę tego całego jazgotu który opisywał Karol. Bardzo dobre słuchawki. Ale większość  mojego czasu słuchania słucham na Denon D7100. Pioneery SE Master 1 wbrew temu co mówił pastwa nie grają mi wcale super z TT2 ale mega grały z kombo Qutest/Hedonic.  Tamtego dźwięku wciąz mi brakuje. Czasem myślę o zamówieniu wzmacniacza od majkela jeszcze raz   żeby móc tak słuchać elektroniki jka wtedy. Ten wzmacniacz potrafił poprowadzić słuchawki tak żeby dawały to specyficzne przejście miedzy ciszą a bardzo mocnym i głośnym uderzeniem basu po tej ciszy, kiedy kawałek wkręcał się na maksymalne obroty. I to było naprawdę czuć. Żaden inny wzmacniacz tak nie robił, myślę że mało kto zwraca na to uwagę, a dla mnie to główny czynnik w radości z słuchania elektroniki bo czuje prawdziwy skok muzyki i drive.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
05-02-2025, 22:02
Najbardziej  ogólnie w tych dynamicznych hifimanch to oprócz dźwięku cenię też te wygodę. Wygoda jest wzorcowa szczególnie przy R9 przy tym ich małym ciężarze i docisku. Ale nie żałuję też ze względu na ceny. 1200zł za R10 i 260zł za R9 to nie była tragedia :D

aulait

• 1472 / 5873
  • Ekspert
06-02-2025, 06:38
  Tka szczerze mówiąc to ja wolę chyba R9 od R10 ale to kwestia moich gustów w muzyce elektronicznej. Jeśli chodzi o R9 to  nie słyszę tego całego jazgotu który opisywał Karol. Bardzo dobre słuchawki.
R9 schodzą niżej z basem, są ciemniejsze, ocieplone względem dziesiątek. R10D mają jaśniejszą, bardziej naturalną i dokładniejszą średnicę, ale wyraźnie na dole szybciej odpuszczają. Ciekawe czy mają dokładnie te same drivery?
Oba modele potrafią fajnie budować przestrzeń i plany.

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
06-02-2025, 16:15
Wlasnie przez jej barwe w R10, tej srednicy, odbieram ja jako mniej naturalna. Po jakims czasie sluchania na R10 jednak zaczelo brakowac tej buly z R9 i D7100. Podobna sytuavja miala miejsce w D8000 ktore jednak musialem upgredowax padami z serii pro.

aulait

• 1472 / 5873
  • Ekspert
06-02-2025, 18:21
U mnie, które wolę słuchać zależy od nastroju, muzyki, głośności i sprzętu towarzyszącego. R9 fajnie potrafią zagrać przy cichutkim słuchaniu. Jako ciekawostkę podam, że R9 bardzo fajnie grają z wyjścia słuchawkowego wiekowego Pioneera PD-S701... Tam jest regulacja głośności na pilota jak w  Sony ESach ;)

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
15-02-2025, 12:04
Wiedziony recenzją Pawła zamówiłem sobie KZ SZ10 PRO X. Dokanałowe. Myślałem że to trochę co innego będzie a to  głosne krzykliwe takie bestie małe, trochę dla głuchych ludzi. Ciekawa przestrzeń, pogłosy, trójwymiarowość i te technikalia ale to nie dla mnie, cała średnica ze wszystkim na ryj. IEM to chyba jednak nie dla mnie.

-Pawel-

• 4775 / 5818
  • Ekspert
15-02-2025, 21:12
Z IEM temat jest naprawdę głęboki. Poza 90% zmianą w zależności od dopasowania do ucha, te akurat maleństwa są niezwykle wrażliwe na źródło. Sam sposób prezentacji też jest dla niektórych osób nieakceptowalny. Jeśli masz chęć - poeksperymentuj (różne wkładki douszne, niekoniecznie te z kompletu, dobór DAC) ;-) Jeśli nie - oddaj je komuś znajomemu, na pewno będzie szczęśliwy ;-) Sam zamówiłem już 6 albo 7 par dla znajomych, którzy słyszeli je u mnie i chcieli takie same :> One mają naprawdę referencyjny bas. Nawet T+A Solitaire P z Wooaudio WA33 mimo całej swojej niepowtarzalnej wyższości nad wszystkim co znam, basem nie pozamiatały tych dokanałówek. Jeśli nie masz w nich basu ponad wszystko to oznacza, ze cos jest nie tak z izolacją/dopasowaniem wkładek dousznych.

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
16-02-2025, 05:26
Zmienilem potem wkladki na te najwieksz ei wcisnalem dobrze do uszu i bas jest ale jakos wciaz strasznie glosno ta srednica jest, mi sie wydaje ze musialbym tu zrobic jakies dobre eq. Na razie ustawilem profil dziekowy na muzyke elektroniczna w telefonie i dalem dzwiek dolby atmos. Mam tez dongiel IFI Go Link do telefonu i on im poprawia. Moze trzeba im kupic lepszy Dongiel albo jakis mini DAC?

jesli chodzi o sluchawki Solitaire P to one maja dobry bas w sensie jakosciowym ale to wciaz planary i tam brakuje pewnego czynnika ktory mozna znalezc w dynamikach i tego zazwyczaj nie zmienia dobry naped. Poza tym Solitaire P to lepiej posluchac z moim Chordem Hugo TT2 albo z jakims mocnym tranzystorem bo te lampy od Woo to za delikatne sa do nich. Podlaczylem do TT2 na chwile te KZ a potem wpialem moje Denony D7100 i danonki zmiotly je z powierchni ziemi basem tal jak zmiataja wszystkie inne sluchawki oprocz kilku nielicznych dynamikow. Niewlasciwego przecienika wiec im dobrales i to w dodatku nieoptymalnie pedzonego ;)

-Pawel-

• 4775 / 5818
  • Ekspert
16-02-2025, 08:37
Poza tym Solitaire P to lepiej posluchac z moim Chordem Hugo TT2 albo z jakims mocnym tranzystorem bo te lampy od Woo to za delikatne sa do nich.
2x10W to za mało? ;-) Słyszałem je z tranzystorem i grały wówczas jak zwykłe planary, nie wiem ile miał, ponoć był mocny. Za taki dźwięk nie dałbym już proponowanej ceny, to samo można mieć z niskich modeli Hifiman bądź LCD za dużo mniejsze pieniądze. Ale mnie wykluczam, że Twój DAC może się z nimi zgrywać równie dobrze bądź lepiej niż Woo.
« Ostatnia zmiana: 16-02-2025, 08:42 wysłana przez -Pawel- »

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
16-02-2025, 10:45
Nie wiem czy tu zawsze chodzi o  moc. 10 niby ja tez mialem w Anni a w TT2 jest 18 ale nie wydaje mi sie ze w  tym rzecz.  Po prostu te wzmacniacze ich to tak nie bardzo jakos chyba z planarami. Sluchalem ostatnio tego ich Luna i gral super trojwymiarowo i w ogole i mocy tez niby mial duzo i byly Solitaire P i Susuvary, Abyssu 1266 i nic dla mnie z niego nie gralo super z tych planarow. W sensie technicznym i jesli ktos szuka dziwieku ladnego to tak. Ladny przyjemny dzwiek ze scena, super trojwymiarem i perspektywa, klasa. Ale nie mial nic z tego czego ja szukam. Z Chord TT2 podobaly mi sie bardziej tak samo jak Audeze  LCD2. Obie te sluchawki brzmia efektownie i przyjemnie z dobrego tranystora i jakos nie widze przy nich wiekszosci wzmacniaczy lampowych. Moze W33 to taka bestia ze wszystko bierze z gory, akurat jego nie sluchalem, ale mam takie podjerzenia ze nie i ze raczej to chyba cos podobnego jak Luna. moim zdaniem o wiele lepszy od woo audio jest wzmacniacz pastwy, od Lucarto audio. Ale doszedlem.do wniosku ze lampy to chyba nie dla mnie, to po prostu nie ten bas, nie ten slam, nie do mojej muzy na moje gusta.

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
16-02-2025, 10:53
Solitaire P na tamtym sluchaniu z tego TT2 ktory u mnie stoi na biurku graly super. Stwierdzilem wtedy ze to najlepsze sluchawki jakie sluchalem i chcialnym je miec, niestety ich ergonomia nie pozwala mi ich uzywac. Potem wpialem jeszcze Audeze LCD2 i pokazaly dzwiek o bardzo podobnym stylu tylko calosciowo mneijszej proby wiadomo, aczkolwiek rozpostarty na duzej przestrzeni i wlasciwie objetosc dziweku te LCD2 mialy najwieksza chyba ze sszystkich sluchawek w tamten dzien wiec to dalej bardzo dobre sluvhawki i jak ktos nie ma kasy np wlasnie na Solitaire to Audeze daja wiele z ich dzwieku za czesc ceny. Oststnio Chord wystawial na targach swoje wzmacniacze sluvhawkowe z Audez ewiec tam.zachodzi naprawde naturalna synergia i to bylo slychac.  Solitaire P rowniez lapia te synergie.

saudio

• 756 / 5593
  • Ekspert
16-02-2025, 13:25
Solitaire P na tamtym sluchaniu z tego TT2 ktory u mnie stoi na biurku graly super. Stwierdzilem wtedy ze to najlepsze sluchawki jakie sluchalem i chcialnym je miec, niestety ich ergonomia nie pozwala mi ich uzywac. Potem wpialem jeszcze Audeze LCD2 i pokazaly dzwiek o bardzo podobnym stylu tylko calosciowo mneijszej proby wiadomo, aczkolwiek rozpostarty na duzej przestrzeni i wlasciwie objetosc dziweku te LCD2 mialy najwieksza chyba ze sszystkich sluchawek w tamten dzien wiec to dalej bardzo dobre sluvhawki i jak ktos nie ma kasy np wlasnie na Solitaire to Audeze daja wiele z ich dzwieku za czesc ceny. Oststnio Chord wystawial na targach swoje wzmacniacze sluvhawkowe z Audez ewiec tam.zachodzi naprawde naturalna synergia i to bylo slychac.  Solitaire P rowniez lapia te synergie.
To musisz posłuchać LCD-4, trochę inne granie niż 2 ale wszystko lepiej, dalej to Audeze, ale najwyższy poziom od nich, moim zdaniem to poziom Solitaire P z tym że dół równiejszy i góra nie jest tak pofalowana jak w P.

-Pawel-

• 4775 / 5818
  • Ekspert
18-02-2025, 07:10
Dobra lampa czy tranzystor nie brzmi ani tranzystorowo ani lampowo, porostu gra muzyka. Ale sprzęt musi też się ze sobą zgrywać. WA33 będzie dobry do większości słuchawek ale czy do wszystkich, tego nie wiem. Na tych Solitaire po raz pierwszy usłyszałam ile można wyciągnąć z technologii planarnej, ale to już nie było granie powolne i misiowe :) Z dynamiką, detalem i namacalnoscia przekazu poszły bardzo daleko. Coś jak AKG K1000 z basem ;-)

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
18-02-2025, 10:11
Zgadza sie, sprzet ma grac muzyke, ale jednak lampy maja taki swoj sposob grania ktory odroznia je od tranyzstorow i  dosc wyraznie to slysze. Nie slyszalem jeszcze wzmacniacza lampowego na ktorym prezentacja basu by mi sie tak do konca podobala, aczkolwiek juz przestrzen i jej ukazanie w trojwymairze, czesto przewyzsza tranzystory. Do mojej muzyki jak na razie wole kiedy "solid state" prowadzi moje sluchawki. Jak mowilem nie sluchalem WA33 ale Luna mi nie zaimponowala. Moze tak byc ze to jest jednak zupelnie inny dzwiekowo wzmacniacz i musialbym posluchac ale na razie dziurka w TT2 mi starcza.  Brakuje mi tylko troche tego starego Hedonica ze wzgledu na bas i pewne specyficzne ulozenie  dzwieku.

Alucard

• 2711 / 3921
  • Ekspert
18-02-2025, 10:33
No moje Final D8000 powolne i misiowe nie sa na pewno grajac z TT2, chcoiaz przesunalem je sobie sam troche w te strone zmiana padow. One potrafily miec nawet srednice zbyt intensywna i odrobine natarczywa na stockowym padach i to na mocnym wzmacniaczu. Solitaire P sa rowniejsze na pewno i stawiaja mniejsze wymagania wzmacniaczom co do synergii, niz stockowe D8000. Musialbym miec teraz te Solitaire u siebie zeby porowanac z dynamikami.

Na pewno Audeze LCD3 prowadzone ze wzmacniacza Lucarto Audio Songolo 300B graly bardzo dobrze, nie misiowo  i nie wolno ale oprocz budowania przestrzeni znacznych przewag nad moim Chordem TT2 chyba by nie bylo. Chyba. Z pamieci. Na pewno byl to dziwek gladki i kulturalny, ogolnie bardzo wysokiej proby i pamietam jak stwierdzialem ze tak kulturalnego wzmaka nie slyszalem jeszcze.