Mala migawka z przelotnym obcowaniem z Immanis.
Na wstepie podkresle ze Twin Head z Croftem jako pre i wzmocnienie sygnalu do adaptera od Raal daje przestrzen o klase lepsza niz firmowe wzmacniacze w trybie direct.
Same Immanis oferuja brzmienie bardzo trojwymiarowe, obszerne scenicznie, ze swietnym nasyceniem i nisko schodzacym, mocarnym, rozdzielczym basem, na pierwszy rzut ucha bez zarzutu.
Jakbym mial cos wytykac, to dla mnie brakowalo lepszego wykonczenia detali, pomimo swietnej rozdzielczosci (zblizonej do Stax 009S) takie oklaski w tle (Getz/Gilberto) byly troche za 'ciezkie', za malo zlozone akustycznie, zbyt jednoznaczne, chcialoby sie lepszego ich wykonczenia/zniuansowania, lekkosci/nosnosci. Chyba wlasnie jest to ograniczeniem samej muszli/jej ksztaltu (przetwornik wydaje sie miec duzy potencjal) ze dzwieki nie maja pelnej swobody rozchodzenia sie, w efekcie czego, kiedy pojawia sie w nagraniu duzo niskiego basu nie jest on az tak ladnie zintegrowany z reszta pasma, lekko sie kotluje w tej komorze, niemalze, a to tez sie odbija na trafnosci barwy, owszem, wszystko brzmi ladnie ale niekoniecznie super realistycznie. Scena mimo swej wielkosci i holografii, nie daje efektu nieskonczonej bezposredniosci/otwartosci (chociazby wspomniane Stax 009S maja te aspekty lepsze, to samo niektore Grado).
Mimo wszystko, bardziej mi sie podobaly Immanis od golego HE1 (wewnetrzny DAC) chociaz dla siebie i tak chyba wolalbym Stax 009S z Trilogy i jakims gesto grajacym zrodlem, bo bardziej trafialy w moj gust w tych kilku aspektach ktore maja dla mnie duze znaczenie. Moze tez byc ze po paru tygodniach obcowania z Raal bym sie bardziej do nich przekonal, licze jednak ze RAAL wypusci SR1 z tym potrojnym przetwornikiem bo to moze juz byc strzal w dyche, czyli polaczenie 100% otwartosci i pelnej swobody propagacji fal dzwiekowych przy jednoczesnym wypelnieniu i potedze niskich skladowych.
Pozostaje posluchac nowych Grado HP100SE, zobaczyc co te wnosza do swiata sluchawek, licze na wieksza otwartosc i bezposredniosc niz Immanis, nawet jesli kosztem rozdzielczosci i holografii.