@Firestarter trochę się zeszło, ale chciałem to zrobić jak należny. :)
Opisuję swoje wrażenia w kolejności słuchania zaproponowanego nagrania z YouTube na poszczególnych urządzeniach.
Focusrite Saffire Pro 24 DSP.
Głosy ludzkie i instrumenty na podpiętych AKG K701 brzmią naturalnie. Zupełnie nie czuje się braku niskich tonów.
Potencjometr musiałem ustawić na godzinie 3. Słucham dosyć głośno, mimo to zostało mi jeszcze trochę do końca skali. :)
M-Audio Profire 610.
Jak wyżej. Z tym, że dla mnie, dopiero na maksymalnej głośności było tak jak lubię.
Instrumenty odsunięte minimalnie dalej w głąb niż na Saffire, ale cała reszta bardzo podobna.
Na moje potrzeby, do słuchania na AKG K701, to urządzenie mógłby służyć tylko jak DAC.
Lubię mieć zapas głośności, a na wbudowanym w niego wzmacniaczu bym go nie miał.
Audiolab M-DAC (wersja bez plusa).
Maksymalna głośność na wbudowanym wzmacniaczu, większa niż na Profire 610, a trochę mniejsza niż na Saffire Pro 24.
Dźwięk ostrzejszy z bardziej wyeksponowaną górą.
Dla mnie AKG K701 lepiej zabrzmiały z Saffire Pro 24 DSP niż z Audiolab M-DAC, a myślałem, że będzie odwrotnie.
Z tej trójcy do słuchawek AKG K701, wybrałbym interfejs Focusrite Saffire Pro 24 DSP.
Sprawdziłem jeszcze, jak grają ten utwór K701 prosto z dziurki: "Questyle CMA Twelve Standard" i z "Fostex HP-A8 Mk2".
Na CMA 12, dźwięk był najbardziej wyrazisty, z największą liczbą detali.
To właśnie na nim, talerze wypadły najlepiej. Reszta instrumentów równie naturalna, jak na pozostałych urządzeniach.
Według mnie na HP-A8 Mk2, szczegóły może nie były aż tak wyeksponowane jak na CMA 12, ale dźwięk miał więcej głębi.
Dla mnie, AKG K701 podłączone do tego urządzenia, całościowo brzmią lepiej.
Tak na marginesie.
Paweł coś ty wczoraj puszczał za utwór, że brzmiał aż tak fatalnie na K701 podłączonych chyba do Fosteksa?
Dziś oprócz kawałka zaproponowanego przez @Firestartera, posłuchałem jeszcze kilku utworów i było nieźle.
Wiadomo, że to o nie poziom Focal Stellia, ale np. płyta Buddy Guy-a "DJ Play My Blues", gdzie gitarowe granie właściwie dominuje, zabrzmiała całkiem przyzwoicie. Perkusji brakuje bardzo dużo do tej na Stelliach, ale tak będzie na większości słuchawek i to o wiele droższych niż AKG K701.
Ze wszystkich wymienionych tu urządzeń, dla AKG K701 wybrałbym Fostex HP-A8 Mk2.
Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny jak również oferowany dźwięk, drugi w kolejce byłby Focusrite Saffire Pro 24 DSP.
@Firestarter, na koniec jeszcze mała dygresja.
Możesz wziąć też pod uwagę słuchawki, które mają na głowie muzycy w nagraniu z YouTube.
Są to Bayerdynamic DT 770 Pro. Nie mam DT 770, ale mam DT 880, które rekomendował Ci @Alucard.
Na Focusrite z podłączonymi do niego Bayerdynamic DT880 600Ω, jest trochę ciszej niż na AKG K701.
Potencjometr musiałem rozkręcić do końca skali i dla mnie dopiero wtedy, było w sam raz.
Ale dźwiękowo na pewno nie jest gorzej niż na AKG K701. Przy DT880 o niższej impedancji, może być bardzo dobrze.
Nie miałem DT770, ale wydaje mi się, że mogą być równie dobre jak DT880.