Witaj Arturze,
postaram się krótko i treściwie podejść do tematu. W przypadku słuchawek do 2k nowych warto sprawdzić następujące modele: Beyerdynamic (DT1990, DT990 PRO), AKG (812 PRO - w promocjach bywają za ok. 2100, K702 lub K702), Sennheiser (HD600, HD660s), Neumann NDH20, Fostex T60RP, AQ Nighthawk , Focale Eleary (jak uda się trafić na okazję w zagranicznym sklepie), Sonorousy II lub III, Audeze LCD-1. Mam nadzieję, że w tej grupie powinno udać się znaleźć z grubsza zadowalające brzmieniowo słuchawki.
W przypadku DAP-ów może to być TEAC HA-P90SD (jest na Amazonie, umożliwia jednak odtwarzanie przenośne tylko z plików na karcie SD), Astell&Kern, np. używka Kann, Fiio X7 II, iBasso DX150, ze słuchawkami AQ przetwornik ze wzmacniaczem Dragonfly Red, może być też Chord Mojo... podejrzewam, że Koledzy z forum będą jeszcze mogli zaproponować inne modele, ale mnie w tej chwili (i o tej porze) przychodzą na myśl tylko takie. Nie chciałbym wskazywać, który zestaw kupiłbym dla siebie. Mogę jedynie zachęcić do podjęcia odsłuchów w kolejności, w jakiej wymieniłem nauszniki.
Mam nadzieję, że chociaż trochę mogłem pomóc. Życzę powodzenia w doborze odpowiedniego zestawu!