Cześć.
Potrzebuję pomocy w zakupie nowych słuchawek. Ogólnie nie jestem słuchawkowcem i słuchawek używam tylko od czasu do czasu. Obecnie posiadam philipsy hp1000 podłączone do wzmacniacza sony 770es. Z tego zestawu byłem nawet zadowolony, ale niestety słuchanie na monitorach (yamahy z pianocrafta) całkowicie miażdży dźwięk, który mam na słuchawkach - o ile sama scena jest porównywalna, to średnica na monitorach jest dużo cieplejsza i wypełniona, natomiast górne rejestry to w ogóle są 2 różne wszechświaty - na słuchawkach jest płasko i sucho - na monitorach wszystko wybrzmiewa, jest mega sprężyście.
Moje pytanie jest następujące - czy zakup słuchawek z gornej półki ma w ogóle sens, jeśli nie posiadam wzmacniacza typowo słuchawkowego i będę i tak podłączał je tak jak te philipsy hp1000 - pod wzmacniacz głównie do napędzania kolumn? Drugie pytanie to takie, że jeżeli jest sens zmieniać to na jakie - scena może zostać jak w philipsach bo tutaj ładnie wypadają - byle zrobić coś z tą fatalną płaską i suchą górą.