Majkel jeszcze coś pisał o dynamikach AKG K1000; chyba się pomyli,ł one wymagają wzmacniaczy 15Watowych żeby był zapas mocy i przy 125 Ohmach sensownie zagrały.
To co piszą w internetach, to ile mocy powinien mieć wzmacniacz głośnikowy, żeby K1000 z niego grały. Jak ma 15W przy 8 omach, to na 125 będzie miał około 1W. Zgadza Ci się teraz?
Balantine HS jest odpowiednikiem wzmacniacza 40-watowego przy 8 omach dla tych słuchawek. Poza tym jak przekroczysz ich obciążenie maksymalne, to membrana się już obija o obudowę. To jest kres fizyczny ich możliwości, a wzmacniacz mi jeszcze nie zniekształcał. Sprawdzałem. Zapas mocy, a bardziej głośności, przydaje się na nich do słuchania cichych nagrań, bez kompresji dynamiki.
Natomiast opinie o Rapture 2 bazuje na tym ze dt 880 napedzil lepiej nawet od Ayona za 18k, a duzo lepiej od Brystona za 6k.
Teraz podobno jest jeszcze inna wersja Rapture, już z zabezpieczeniami, także bezpiecznie i chyba nowa konstrukcja.
To jest ten, co ma @pastwa. "Jedynka" to nie było nic ciekawego, a przynajmniej tak wypadło u mnie w systemie. Dwa różne egzemplarze gościłem i grały też różnie.