Paweł mi kiedyś pisał na PW że zrobili spotkanie na którym były wszystkie najlepsze słuchawki na świecie, takie jak Sony R10, stare Omegi, nowe Omegi, zdaje się że Orfeusze też ale nie chcę kłamać, SR dziewiątki, PS1000 Pawła uwczesne, LCD3 ze starej produkcji i różne takie słuchawki które królowały. No i K1000 spuściły wszystkim manto. Poza tym Piotr Ryka też chyba je miał a może ma dalej. W każdym razie to co mówi pastwa to też prawda technicznie rzecz biorąc no ale co tam ;)
Ze słuchawek które mają dźwięk podobny do kolumn to są jeszcze nowe Ultrasone 7 Tribute z tych co znam, jakbym słuchał pary potężnych podłogowych kolumn. Piotr też je miał w postaci słuchawek Ultrasone E9 i jego zdaniem są świetne. Tribute 7 to ich nowa wersja. Mi trochę przeszkadzał w nich ten tektoniczny bas i cofnięta średnica, nie moja maniera grania. Ale jeśli komuś to pasuje to słuchawki można określić jako "czysta potęga dużych kolumn". Może dlatego to były podobnie jak K1000 słuchawki które miał Piotr na własność bo większość tylko recenzuje. Jednak wolę od nich znacznie bardziej Utopie Focala i ogólnie przekaz elektrostatów. Podobnie pasują mi słuchawki Johna Grado. Aktualnie mam GS1000e i jestem bardzo zadowolony. Lubię taki jak by to powiedział anglik "revealing and light, airy sound" z tym że bas musi mieć impakt a sopran rozciągniecie i delikatność ;)