Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
14-04-2010, 23:23
Roland zrozum ze nie wszyscy maja podobne gusta i niektorzy wola jazgot.

Ja np nie bylem w stanie sluchac na HD595 rocka zas na sr60 jak najbardziej. Nie jest tak ze cale Grado to dupa zbita, np takie iGrado sa lepszymi KPP, czyli sa znakomitymi sluchawami portable.

sr325i graja troche jak dobra armatura, niektorzy to lubia. Dla mnie jako jedyne sluchawi niedopuszczalne. Zreszta w porownaniu z HD580 wiedzialem ktore wole i chyba nie trzeba zgadywac ktore.
ciekawosc brzmienia

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
14-04-2010, 23:36
>> majkel, 2010-04-14 23:22:04
Beyerdynamiki o których mówi Intuos to DT880 wersja manufaktur zamawiana ze strony BD w 2008 roku. Zamawiałem wersję 250 Ohm a przyszła 32 Ohm... więc odesłałem i poprosiłem od razu o wymianę na 600 Ohm i tym razem obyło się bez pomyłki.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
14-04-2010, 23:41
@ Kopaczu

Ależ ja wcale nie uważam, że wszystkie Grado są chrzanu. SR60 to jedne z lepszych słuchawek w swojej klasie cenowej. Generalnie w tej w ofercie tej firmy panuje reguła - im drożej, tym gorzej - z wyj. modelu RS2, które są dla mnie na poziomie realizmu HD600, tylko przestrzeń mniejsza.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 09:12
@Pawel: Ciesze sie wiec, ze mozemy normalnie powymieniac sie spostrzezeniami. W koncu o to dokladnie chodzi. Wiesz, wolalem sie troche zaasekurwac bo na forum takie posty z reguly wywoluja "wojne podjazdowa" a ja nie mam zamiaru takiej wywolywac - tylko spokojnie dyskutowac. Oczywiscie, ze moglibysmy sobie rozmawiac w nieskonczonosc i powolywac sie na "Bog wie co" no ale po to jest dyskusja w tym watku - przynajmniej moim zdaniem. Jak ktos chce umiescic tylko recenzje to jest do tego odpowiedni dzial, umieszczajac ja tutaj - wydaje mi sie, ze jest to zaproszenie do dyskusji - co wlasnie uczynilem. Jezeli zle to odbieram to coz - poprawcie mnie :))

Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-04-14 18:07:12
mysle Fallow ze juz wystarczy tych ciaglych przypominan o percepcji itd, moze teraz do kazdej recenzji bedziemy dodawac dopiske - JEST TO TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ZDANIE.

Oczywiście, nigdy nie odebrałem Twoich tekstów jako złośliwości do kogokolwiek, przecież to tylko przedmiot te całe słuchawki, nie ma sprawy ;) Co do przypomnienia o różnorodności ja zawsze wychodzę z takiego założenia zabierając się do czytania jakichkolwiek opinii więc wydaje i się to w pewien sposób oczywiste.

Chyba mnie nie rozumiesz Kopacz, czesto ludzie pisza na forum cos jako "prawde objawiona". To jest tak, a to Ci zagralo to - bo to gra tak i tak i musisz miec to, zeby bylo tak. Wtedy zawsze korci mnie, zeby dopisac - "koles powiedz, ze Twoim zdaniem", bo byc moze nie sluchales jeszcze wielu innych sprzetow i nie zdajesz sobie sprawy, ze np. podbita gora dla Ciebie w HD600 w stosunku do HD650 to jest nic w porownaniu do K701 czy Grado" Ot prosty przyklad.

Tutaj nie cisne Pawlowi na usta "Koles, dopisz pod recenzja moim zdaniem - bo to chyba oczywiste", lecz wyraznie po polsku napisalem, ze chce osoba ktore jedynie czytaja sobie forum przypomniec jak rozna jest percepcja" Co __S Z C Z E G O L N I E__ wazne i widoczne jest w przypadku tak kontrowersyjnie grajacych sluchawek jak Grado.

>> kopaczmopa, 2010-04-14 18:07:12
Fallow sam kiedys byles fanem takichze i wykladow na temat drewnianych muszli i ich wplywu na brzmienie (wybacz musze sie troche poznecac) :)

Oczywiscie, ze bylem - wcale temu nie zaprzeczam. W miare uplywu czasu zmienilem zdanie. Gorzej by bylo, gdybym bym calkowicie zamkniety na jakiekolwiek inne mozliwosci i punkty widzenia.

>> -Pawel-, 2010-04-14 18:43:32
Co do przypomnienia o różnorodności ja zawsze wychodzę z takiego założenia zabierając się do czytania jakichkolwiek opinii więc wydaje i się to w pewien sposób oczywiste.

Mnie sie tak wlasnie nie wydaje. Kiedys sam - kiedy zaczynalem pisac na tym forum wcale nie zdawalem sobie z tego sprawy. Czytajac piekne opisy hi-endowych sluchawek wydawalo mi sie, ze ja tez tak bede to slyszal i nie moze byc inaczej. Wydawalo mi sie, ze skoro ktos uznany pisze o sluchawkach w taki sposob - to one wlasnie tak beda grac a ja wstapie do krolestwa niebieskiego gdy ichy bede sluchal.

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
15-04-2010, 09:52
>>Mnie sie tak wlasnie nie wydaje. Kiedys sam - kiedy zaczynalem pisac na tym forum wcale nie zdawalem sobie z tego sprawy. Czytajac piekne opisy hi-endowych sluchawek wydawalo mi sie, ze ja tez tak bede to slyszal i nie moze byc inaczej. Wydawalo mi sie, ze skoro ktos uznany pisze o sluchawkach w taki sposob - to one wlasnie tak beda grac a ja wstapie do krolestwa niebieskiego gdy ichy bede sluchal.

to oczywiscie prawda ale naprawde czy teraz recenzujac kazda pare sluchawek trzeba bedzie odnosic do X modeli czy tez mowic ze moim zdaniem?
Czy gdyby ktos napisal pare lat temu - Fallow nie kupuj GS1000 czy HD800 bo Cie znudza, bierz HD380Pro bo w nich tez gra muzyka - to bys go posluchal?
Prawde mowiac w czlowieku jest taka ciekawosc (nawet we mnie teraz by posluchac chiocby T1) ze mimo ze wie to chce sam sie przekonac bo nie do konca jednak wierzy.

sam majac juz HD580 myslalem ze kupujac coraz drozsze sluchawki bede mial "koncert na glowie" niestety tak nie jest i do tej pory te pozostaly moimi ulubionymi...innymi slowy zatrzymalem sie w rozwoju 3 lata temu:))))

rozrozniam subiektywne podejscie od obiektywnego a tu chyba ciezko umiescic wiekszosc w worku z obiektywizmem (mowie o audio).

Czasem mam tak ze daje komus posluchac wszystkich moich klockow z ciekawosci jak je odbierze. Sa to zwykle osoby ktore kochaja muzyke (nie audio)

jeden moj kolega stwierdzil ze Beyerdynamic 990Pro graja bezprzecznie najlepiej

inny ze nie slyszy roznicy miedzy 990Pro a HD650 (! sic!)

kolezanka odrzucila ostatnio 990Pro , Pro900 - i stwierdzila ze HD650 najlepsze, HD580 prawie tak samo graja a 3cie sa sr60tki:) przy cyzm jej HD438 nie maja szans z HD650.

pod tym tylko chcialem podpisac ze niestety ale kazdy z nas muzyke odbiera inaczej i dla jednego realizmem bedzie bezbasie i szkielet dzwiekow dla innego p...niecie:)
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
15-04-2010, 10:04
>> kopaczmopa, 2010-04-15 09:52:49

>kolezanka odrzucila ostatnio 990Pro , Pro900 - i stwierdzila ze HD650 najlepsze, HD580 prawie tak samo graja a 3cie sa sr60tki:) przy cyzm jej HD438 nie maja szans z HD650.

Koleżanka małżonka każde słuchawki zrzuca po 3 minutach z głowy, wyjątkiem był jej seans godzinny gdy miałem pożyczoną w domu Nagrę CDC

Może jednak zdecydowanie tu jest problem słuchawkowy-dobre źródło dźwięku?

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 10:08
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-04-15 09:52:49
to oczywiscie prawda ale naprawde czy teraz recenzujac kazda pare sluchawek trzeba bedzie odnosic do X modeli czy tez mowic ze moim zdaniem?

----

Kopacz, post wczesniej napisalem do Ciebie o co chodzi z "moim zdaniem" :) - przekleje wiec maslo maslane.

"Chyba mnie nie rozumiesz Kopacz, czesto ludzie pisza na forum cos jako "prawde objawiona". To jest tak, a to Ci zagralo to - bo to gra tak i tak i musisz miec to, zeby bylo tak. Wtedy zawsze korci mnie, zeby dopisac - "koles powiedz, ze Twoim zdaniem", bo byc moze nie sluchales jeszcze wielu innych sprzetow i nie zdajesz sobie sprawy, ze np. podbita gora dla Ciebie w HD600 w stosunku do HD650 to jest nic w porownaniu do K701 czy Grado" Ot prosty przyklad.

Tutaj nie cisne Pawlowi na usta "Koles, dopisz pod recenzja moim zdaniem - bo to chyba oczywiste", lecz wyraznie po polsku napisalem, ze chce osoba ktore jedynie czytaja sobie forum przypomniec jak rozna jest percepcja" Co __S Z C Z E G O L N I E__ wazne i widoczne jest w przypadku tak kontrowersyjnie grajacych sluchawek jak Grado."

Nie prosze nikogo o dopiswanie czegokolwiek. Mialem pragnienie dopisac tutaj, ze odbior dzwieku jest tak rozny dla roznych osob - wlasnie po tej recenzji umieszczonej _tutaj_ w watku do DYSKUSJI, czuje taka potrzebe ? Uwazasz, ze to jest nie na miejscu lub, ze nie moge tego zrobic ? Jezeli nie - to nie rozumiem w czym jest problem :)) ? Bo jeszcze troche i znow wyjdzie nato, ze pewnych rzeczy pisac "nie wypada", albo juz wszyscy sa tak oswiecenie, ze doskonale zdaja sobie sprawe ze wszystkiego. Ja i wielu innych ludzi z tego forum i innych nie bylo o czym takze mi pisali. Mysle, ze jest sporo osob czytajacych to forum ale jeszcze nie piszacych ktorzy takze nie sa jeszcze tego swiadomi.

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
15-04-2010, 10:08
Problem Rafaell ze te duzo lepsze teoretycznie zrodla czasem nie brzmia wcale lepiej:/

a moze Twojej malzonce sie Nagra podobala po prostu wizualnie ze zapomniala ze ma sluchawki na glowie?:)
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 10:12
> Piotr Ryka, 2010-04-15 09:51:57
A tymczasem wstąpiłeś do królestwa czerwonego. No i niefart. Na szczęście ktoś pokazał drogę do fioletowego i teraz jest już lepiej.

A tego to nie rozumiem :))

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
15-04-2010, 10:16
"Kopacz, post wczesniej napisalem do Ciebie o co chodzi z "moim zdaniem" :) - przekleje wiec maslo maslane."

ja tylko pisze ze dla mnie to jest czepianie sie troche:)
W kazdym razie jak ja cos pisze to nie chce mi sie pisac co zdanie ze to jest MOJE zdanie , bo ja to pisze i jest to zdanie subiektywne - to dla mnie oczywistosc:)

Roland np tez tak pisze ze ktos moglby pomyslec ze takie CAL! rzeczywiscie graja jak na koncercie i nie sa gorsze od HD650, a WG MNIE sa i to wyraznie.

Sa wiec 2 strony medalu, poz atym jak juz pisalem to ze napiszesz "moim zdaniem" nie zmieni raczej nic w mysleniu poczatkujacego audiofila.

Dobra ale to nie meritum dyskusji.

Aha , oczywiste Fallow ze dobrze ze zmieniasz zdanie, oby nie za czesto - ostatnio widzialem u bukmachera zaklad "jakie beda nastepne sluchawki Fallowa" :) A tak szczerze zycze Ci zeby jakies Cie juz w pelni zadowolily.
Tak apropos skrobnijcie cos z Rolandem krotko o K370 - ponoc Cie zadziwily.

Sorry za off-topic Pawel - najwazniejsze ze Tobie sie 325i podobaja, to naprawde fajne sluchawki jesli komus takie granie podchodzi.
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
15-04-2010, 10:22
>> kopaczmopa, 2010-04-15 10:08:56
Problem Rafaell ze te duzo lepsze teoretycznie zrodla czasem nie brzmia wcale lepiej:/

a moze Twojej malzonce sie Nagra podobala po prostu wizualnie ze zapomniala ze ma sluchawki na glowie?:)

Ale dowaliłeś do pieca dla większości Nagra nie jest pikna co by nie mówić o dźwięku, słuchał jej np. jeszcze wtedy nie wciągnięty mocno w słuchawki kolega aasat-jakoś nie marudził :)                              

pastwa

• 3849 / 6468
  • Ekspert
15-04-2010, 10:23
>> fallow, 2010-04-15 09:12:18
Czytajac piekne opisy hi-endowych sluchawek wydawalo mi sie, ze ja tez tak bede to slyszal i nie moze byc inaczej. Wydawalo mi sie, ze skoro ktos uznany pisze o sluchawkach w taki sposob - to one wlasnie tak beda grac a ja wstapie do krolestwa niebieskiego gdy ichy bede sluchal.

Czy ja wiem, pamietam recenzje Piotra oraz zamieszczona na 6Moons, i moge powiedziec, ze opis techniczny ich brzmienia byl blizej tego co uslyszalem niz dalej, zatem daly mi one bardzo trafne informacje. Czym innym jest natomiast to czy taka prezentacja (jak w recenzji) odpowiada naszym gustom czy tez nie, i to chyba tutaj najczesciej lezy przyczyna rozczarowania, zakladajac ze recenzja jest fachowo napisana.

pastwa

• 3849 / 6468
  • Ekspert
15-04-2010, 10:23
Cholera, to bylo odnosnie recenzji GS-1000 ;\'))

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
15-04-2010, 10:35
To ja jeszcze dodam, że moim subiektywnym zdaniem może być bardzo ciekawie jak wymienię SR325i na GS1000i i właśnie jestem na dobrej drodze ku temu ;)))

@Fallow, właśnie dlatego umieściłem recenzję w tym wątku aby podyskutować ;) W ostatnim czasie wyszło już na forum na to, że słuchawki Grado mają być już obiektywnie do bani, a tu się okazuje, że dla wielu mogą się spodobać(nawet nie wyobrażasz sobie jaką miałem minę kiedy pierwszy raz ich słuchałem, nigdy jeszcze nie byłem bardziej sceptycznie nastawiony do przed odsłuchem, a to dzięki tym niby subiektywnym opiniom o Grado właśnie). Jakoś nie zauważyłem przy tym, żeby Roland pisząc o swoich jazgotach i niezgodności z hipernaturalnym łomotem monitorów scenicznych również ciągle podkreślał, że to tylko jego zdanie ;)) Dlatego cieszę się, że udało mi się wyrazić również swoją opinię, w której można odnaleźć zadowolenie z takiego właśnie dźwięku, a czy są one kontrowersyjne? Może dla osoby, która raz je pokochała później znienawidziła są ale ogólnie można teraz równie dobrze powiedzieć, że bardziej kontrowersyjne są CAL!, czy K1000 i można tak bez końca, myślę, że nie o kontrowersyjność tutaj chodzi.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 10:41
I takim oto sposobem mozemy sobie przypinac przerozne i najprzerozniejsze tezy, sprowadzac siebie samych do wspolnych mianownikow jak nam sie tylko podoba i jak nam tylko wygodnie a najciekawsze jest to, ze ciagle nic z tego nie wynika.

Tak, niebieskim byly GS1000. Czerownym juz cos innego niz GS1000 a fioletowym nie sa obecnie jedne sluchawki bo mam ich kilka sztuk. Dodam tylko, ze jedne maja basu dostatek natomiast inne np. maja go zdecydowanie pozniej przecietnej.

Wniosek jest tylko jeden. W tak subiektywnej materii jak odbior tego co graja sluchawki. Nic absolutnie nie wynika.

Kopacz, moze powiem kolejny raz, bo juz pisalm. Nie istnieja sluchawki ktore mnie zadowola, jednak nauczylem sie z tym zyc ;) Bardziej niz jakiekolwiek sluchawki ktore slyszalem zadawalaja mnie moje monitory bliskiego pola, co nie zmienia faktu ze bardzo lubie sluchac na sluchawkach w dlaszym ciagu.