Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

chrees

• 1657 / 6103
  • Ekspert
05-06-2008, 13:07
Ciekawa sprawa. Gdy tylko pojawiły się słuchawki dostępne cenowo dla niemal każdej osoby czytającej ten wątek, (słuchawki) zakupione w związku z tym przez bardzo wielu ludzi, ponownie okazało się, że spektrum opinii na ich temat jest znacznie szersze, niż to miało miejsce ze słuchawkami bardziej "ekskluzywnymi" (ograniczona dostępność z uwagi na cenę). Skrajnie niekiedy rozbieżne opinie na temat CAL nie są do końca wytłumaczalne różnicami w torze. Niech to będzie przestrogą dla tych, którzy zamierzają kupować nauszniki wyłącznie na podstawie rekomendacji osób trzecich, nawet tak dobrze osłuchanych i wiarygodnych/niezależnych jak w tym zacnym wątku, który nadal czytuję z niekłamaną przyjemnością :>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
05-06-2008, 13:13
@chrees, nic z tych rzeczy. Różne granie CAL to wina toru, stopnia wygrzania i przede wszystkim sposobu założenia ich na uszy - pozycja, kąt pałąka względem głowy i sposób umieszczenia nauszników - na lub za uszy. Poza tym - przed czym przestrzegać? Przed wtopieniem 160zł? :)

chrees

• 1657 / 6103
  • Ekspert
05-06-2008, 13:26
160 zł żadna kwota, to fakt. A przestrzegać przed zakupem czegoś co by się tylko kurzyło* to i owszem ;-)
* w każdym razie u niektórych z nas ;P
Pozdrawiam,
Krzysztof.

-------------------------------------------------------------------------------
.

jpg

• 159 / 6073
  • Aktywny użytkownik
05-06-2008, 13:30
Moze Creative by weszlo z jakims banerkiem na strone glowna-czy juz nie trzeba?Zaraz zamawiam swoje)))))).Powaznie

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
05-06-2008, 13:54
Ja czytałem dotychczas raczej zbieżne opinie o CAL , większość osób pisze w podobnym tonie.

Pozostaje kwestia ceny - moim zdaniem zasadnicza. Czy można niewielkim kosztem, licującym z ceną tych słuchawek, stworzyć zgrany system potrafiący wycisnąć z nich to, co najlepsze. Jeśli tak, to byłoby znakomicie. Moim zdaniem nie będzie to jednak takie łatwe. Chyba się już powtarzam...

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
05-06-2008, 14:09
>> chrees, 2008-06-05 13:26:49
Masz rację jak ktoś się przyzwyczaił do lepszego dźwięku to nie będzie na siłę kupował kolejnych słuchawek (w moim przypadku 6) i się nimi katował. Dzieciorom też tego nie zrobię, dla tego dostały Sony MDR7509HD niech mają prawidłowe proporcje tego co jest w muzyce. Ciężko w ogóle czymkolwiek podbić te moje Pioneery Monitor 10 ja chyba z nimi usiądę na laurach ;) a raczej w fotelu
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
05-06-2008, 14:17
Dla mnie to kupno tych CAL! to troche stracone 170zł. Owszem - świetnie i przyjemnie grają. Milutko, można rzec. Ale co z tego, jak i tak na nich nie słucham za często? Po kupnie HD650 poszły całkowicie w odstawkę, służą teraz mi tylko jako materiał porównawczy. IMHO CAL! za dużo od siebie dodają i tworzą przestrzeń, której nie ma w rzeczywistości, a bas obniżają niemiłosiernie. Sądzę, że są to kapitalne słuchawki dla słabszego materiału, albo MP3.

Teraz uważam, że zamiast je kupować powinienem trochę dołożyć i kupić albo wyższe Audio-Technica albo wyższe Fostexy (które nota bene i tak ostatnio zamówiłem).
Ach, trudne jest to życie początkującego słuchawkowca...

paww

• 327 / 6104
  • Zaawansowany użytkownik
05-06-2008, 14:38
>violettt
Gdzie można kupić w dobrej cenie Fostexy?

paww

• 327 / 6104
05-06-2008, 14:55
Trochę o firmie Sennheiser z Financial Times, ciekawe o jakie produkty konkretnie chodzi?

Ryzyko zagraniczne

Nacisk cenowy ze strony konkurencji zmusił Sennheisera, niemieckiego producenta słuchawek, do przeniesienia ponad dziesięć lat temu produkcji urządzeń bezprzewodowych do Chin. – To była modna decyzja: jeśli nie możesz tego robić w Niemczech, przenieś to do Chin – wspomina Volker Bartels, prezes firmy.

Zagraniczne przedsięwzięcie spaliło jednak na panewce niecałe sześć miesięcy po rozpoczęciu produkcji, kiedy chiński partner firmy wypuścił na rynek identyczny produkt, powodując zdaniem Bartelsa "olbrzymie rozczarowanie".

Skopiowanie produktu oznaczało zakończenie zagranicznej produkcji. – Jeśli zagraniczna produkcja nie obejmuje zaawansowanej technologii, może okazać się sukcesem – uważa jednak Bartels.

Sennheiser zlecił więc swoim inżynierom rozwiązanie specjalnego problemu – opracowanie takiego samego produktu o tej samej cenie, ale produkowanego gdzieś indziej. Rezultat polegał na zachowaniu wszystkich kluczowych elementów produktu, takich jak przewodnik elektryczny lub jak mówi Bartels "całej wiedzy technicznej" w ramach kompetencji firmy i zleceniu całej reszty – na przykład malowania i lakierowania produktu – zewnętrznym wykonawcom.

Takie rozwiązanie może wydawać się oczywiste, ale dla firm pokroju Sennheisera, stosujących zaawansowane technologie w produktach powszechnego użytku, było ono kluczem do przetrwania.

Chińska porażka nie powstrzymała Sennheisera przed przeniesieniem produkcji do innych krajów. Firma wciąż produkuje swoje najlepsze produkty w Niemczech, ale duża część oferty z niższej półki powstaje w Irlandii, a najtańsze modele produkowane są w Azji. Niemcy otworzyli również fabrykę w amerykańskim Nowym Meksyku. Ważniejsze jest globalne rozmieszczenie biur badawczo-rozwojowych, istniejących w Niemczech, Singapurze i Kalifornii.

tu jakby kogoś interesował cały artykuł:

http://ft.onet.pl/11,10847,producenci_zamykaja_zagraniczne_fabryki,artykul.html

p.f.pawlikowski

• 289 / 6092
05-06-2008, 15:34
stopnien wygrzania z pewnoscia ma wplyw na moje odczucia co do tych sluchawek, ale tor akurat srednio, jest wyjatkowo neutralny i ciezko mu zarzucic cos, czyli sluchawki prosto pod dzwiekowke podpiete...

zalozone mam tak, ze uszy wchodza mi lekko za nauszniki, zaraz potestuje zeby te nauszniki byly na uszach, a nie za nimi.... ;P  bo to moze byc czesciowo moim problemem ;]

szwagiero

• 2240 / 6105
  • Ekspert
05-06-2008, 16:00
>> violett, 2008-06-05 14:17:25

>Teraz uważam, że zamiast je kupować powinienem trochę dołożyć i kupić albo wyższe Audio-Technica albo wyższe >Fostexy (które nota bene i tak ostatnio zamówiłem).

O jakich Fostexach mówisz? Bo CAL i Denony to są Fostery, a Fostex przynajmniej w kwestii pro ma swój najwyższy model w postaci T50RP, które grają jakby inaczej niż dynamiki z racji innej filozofii i budowy przetworników.

Swoją drogą czy Foster sprzedaje swoje słuchawki czy jest producentem dla innych marek, wie ktoś?

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
05-06-2008, 17:21
Odpowiadasz na wpis
>> szwagiero, 2008-06-05 16:00:16

O jakich Fostexach mówisz? Bo CAL i Denony to są Fostery, a Fostex przynajmniej w kwestii pro ma swój najwyższy model w postaci T50RP, które grają jakby inaczej niż dynamiki z racji innej filozofii i budowy przetworników.

-> Szwagiergo,

Masz całkowitą rację. Zamówiłem Fostexy T-7. Wiem, że są to prawdopodobnie te same przetworniki (albo b. podobne) co w CAL! i w Denonie, ale potrzebuję drugiej pary słuchawek do tzw. "pracy". CAL! stanowczo sie nie nadają bo: 1. są za delitatniutkie konstrukcyjnie i 2. za bardzo podbarwiają. Fostexy za to są ponoć b. twarde. Ewentualnie mogę też kupić Fostexy TR 40 RP mkII, bo są "do wzięcia" od ręki u dystrybutora. A na TR 50 RP, też trzeba czekać i są droższe. Jak dojdą (dopłyną) T-7 to je sobie porównam z CAL! ;-)

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
05-06-2008, 17:30
>> paww, 2008-06-05 14:38:49
>violettt
Gdzie można kupić w dobrej cenie Fostexy?

-> Paww

Można je kupić u dystrybutora Mega Music w Sopocie i tam je też zamówiłem. Ceny są dużo niższe niż w poniższym cenniku, bo np. TR 40 RPmkII wyceniono mi na 260zł. Na razie zamówiłem T-7 za ok. 150zł (niski kurs jena), ale trzeba na nie poczekać, bo płyną z Hong-Kongu do Gdyni.

http://pro.megamusic.pl/k822_sluchawki.html

Pozd.

V.

paww

• 327 / 6104
05-06-2008, 17:44
>violett
Ceny faktycznie ciekawe. Jak będziesz je miał to mam nadzieję, że opiszesz wrażenia dźwiękowe?

paww

• 327 / 6104
05-06-2008, 17:51
Czy słuchawki Foster i Fostex to ta sama firma?

Jakie są ceny słuchawek Foster? Wie ktoś gdzie można je kupić i za ile?