Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ptx

• 651 / 6402
  • Ekspert
14-03-2010, 16:00
>> pastwa, 2010-03-14 15:51:38
>> ptx, 2010-03-14 15:39:17

Ultrasone Pro 900 wypadly zdaje sie tak znakomicie (w recenzji by Hi-Fi i Muzyka) kiedy byly podlaczone do Projecta Headboxa mkII, a nie jest on jakims przykladem zamordystycznego basu ani ultra-transparentnosci, wydaje mi sie wrecz, ze moglo to wyrownanie zagrac, bo Project wlasnie odchudza bas (dzieki czemu sie wyrownal jego nadmiar ?).

można sie z tym zgodzić zagrają dobrze tez właśnie w torze cierpiącym na brak basu,poza tym ze względu na wycofany środek sa bardzo dobre do cichych odsłuchów.

lancaster

• Gość
14-03-2010, 16:20
Na takiej zasadzie to nie ma takich sobie słuchawek, tylko wina czasem brak.

lancaster

• Gość
14-03-2010, 16:26
...tak swoją drogą te Ultrasone miały szczęście do tego samego recenzenta co swego czasu CAL! ?

Rafaell

• 5033 / 6397
  • Ekspert
14-03-2010, 16:32
 Słuchałem 5 par E9 i jedną E8 i do studia jako bardziej neutralne to raczej E9;  tylko widzę jak w studiach z zastanymi K141, DT150 przechodzą na E9 :)                              

Arek_50

• 1130 / 6403
  • Ekspert
14-03-2010, 17:05
Mojej przygody ze Stax Omega kolejny dzien...coz ja ten dzwiek znam ta barwa, przestrzen nawet duzo wieksza z mojego systemu , sa wolniejsze niz moj wzmacniacz i kolumny...ale to sluchawki ...rozumie wasze zachwyty ale dla mnie nie do przyjecia....: ) ....byl P.Gabriel  "Up" teraz Jarrett "Changes".....sluchamy dalej....moje kable znow mnie zaskakuja......pozniej troche klasyki...

fallow

• 6463 / 6370
  • Ekspert
14-03-2010, 17:14
>> chrees, 2010-03-14 13:01:32
fallow ---> O średnicy sam pisałeś stary, jest równie koszmarna jak bas. Żeby napisać ogólniej: Pro900 to, jak dla mnie loudness + megabass; tak jest dokładniej? ;P

Zgadza sie :) Loduness jak sie patrzy. Nie slyszalem jeszcze sluchawek z wiekszym loudnessem. Srednica jest takze wyraznie wycofana. Na pewno nie sa to sluchawki do delektowania sie wokalem. Bas ma taka maniere ze ma troche przydlogwe wygaszanie oraz wyraznie zaznaczona jest jego gorna czesc. Albo sie lubi albo nie. Dla wielu osobnikow - nie do przejscia :) Dodatkowo z takim Sensaurisem graja kiszkowato, najlepiej je podpiac do tragicznej jak tutaj sie na forum mawia dziurki jakiegos DACa a\'la Benchmark :D
Co tu duzo gadac - sluchawki bardzo specyficzne i pewnie wiekszej liczbie osobnikow nie beda sie podobac. Pro 750 sa bardziej wyrownane.

----

Odpowiadasz na wpis
>> Corvus5, 2010-03-14 13:45:07
Z której partii są te serki Danio? Swój wygrzewam już kilkaset godzin, a ciągle nie smakuje tak, jak z opisu :(

Byc moze klopot w tym, ze samo wygrzewanie nie wystarczy. Musisz uzywac odpowiedniej lyzeczki z odpowiedniej porcelany. Polecalbym tutaj jakas z japonskiej porcelany z regionu Hagi. Ta porcelana ma wiele mikropekniec, ktore wraz z roznacym czasem uzytkowania beda formowac sie w niepowtarzalny wzorek. Wiadomo, ze kolor ten zalezny bedzie od tego co bedziemy spozywac wiec najlepiej jesc tylko serki z dluga data waznosci by lyzeczka dobrze sie wygrzala serkiem. Po pewnym czasie walory smakowe ulegna wiec wzmocnieniu i wtedy bedzie mozna docenic prawdziwa metafizyke i magie serka. Nie wypada po prostu spozywac zwykla lyzeczka. Ze zwykla lyzeczka nigdy nie bedziesz mogl osiagnac pelnego potencjalu smaku jaki oferuje ten serek :)))

---

Odpowiadasz na wpis
>> pastwa, 2010-03-14 15:53:43
Jestem pewien, ze kiedy Fallow pisal w uniesieniu smakowym o serku Danio, jego oczy juz lubieznie spogladaly ku konkurencyjnej Fantasi jogurtowej ;\'))

Oj kusisz Pastwa kusisz, juz zakupilem komplet lyzeczek zgodnych z opisem wyzej by w pelni wykorzystac potencjal Danio. Na najwiekszym forum serkow hi-cheesolity pisali, ze aby wykorzystac potencjal serka Fantazja trzeba uzywac lyzeczek powleczonych innym, specjalnym szkliwem. Te zas kompletnie nie beda sie nadawaly do delektowania sie serkiem Danio.

fallow

• 6463 / 6370
  • Ekspert
14-03-2010, 17:17
@Chrees: Bardzo ciekawi mnie co bys powiedzial o Sony 7509, sluchales moze kiedys ? :D

Corvus5

• 2596 / 5867
  • Ekspert
14-03-2010, 17:22
>> fallow, 2010-03-14 17:14:40
>Zgadza sie :) Loduness jak sie patrzy. Nie slyszalem jeszcze sluchawek z wiekszym loudnessem.

A DT990?

Corvus5

• 2596 / 5867
  • Ekspert
14-03-2010, 17:24
>Byc moze klopot w tym, ze samo wygrzewanie nie wystarczy. Musisz uzywac odpowiedniej lyzeczki z odpowiedniej porcelany.

Czy ktoś zestawił Danio z kawiorem, którego nakłada się tylko drewnianą łyżeczką?

chrees

• 1662 / 6400
  • Ekspert
14-03-2010, 19:37
Może mam nieodpowiedni wzmacniacz do Pro900, kto wie, chociaż podpinałem je również pod Canora, który gra głównie (niezłą) średnicą i nie ma tak głębokiego basu jak Sensauris. U mnie te słuchawki zagrały karykaturalnie z każdym ze wmaczków. Jeżeli mają być "prawdziwym flagowcem"... to musi być jakaś gazeciarska plotka :)
E9 słuchałem z Yamamoto, trudno porównywać. Zreszta, było to dość dawno (dzięki Piotr :>).

Sony 7509 niestety nie słyszałem, ale (w zamian ;>) w tym tygodniu będę miał najprawdopodbniej okazję posłuchać Staxów 4040. Jestem bardzo ciekawy, niektórym (podobno) podobają się bardziej od Omeg, ale to już pewnie kwestia preferencji.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

asmagus

• 4439 / 5949
  • Ekspert
14-03-2010, 22:17
7509 HD to nieszablonowe słuchawki. Grają z każdego źródła lecz by grać w miarę "mocno" w dolnych rejestrach potrzebują już wydajniejszego prądowo wzmacniacza. Osobiście wolę je zdecydowanie od np. DT 880, AKG 701, D200 ... chociaż do Denonów Sony ma najbliżej odnośnie średnicy.

Rafaell

• 5033 / 6397
  • Ekspert
14-03-2010, 22:54
> asmagus, 2010-03-14 22:17:56
Spokojnie nie ma się co tak bardzo podniecać!  Istotne jest że kosztują 200$ i za tę cenę już fajnie grają i też jak i inne słuchawki nie są bez wad :)

fallow

• 6463 / 6370
  • Ekspert
15-03-2010, 09:29
>> Corvus5, 2010-03-14 17:22:06
>Zgadza sie :) Loduness jak sie patrzy. Nie slyszalem jeszcze sluchawek z wiekszym loudnessem.

A DT990?

---

Nie porownywalem leb w leb, z pamieci - Pro 900 zrobily na mnie wrazenie najbardziej loudnessowych sluchawek z jakimi mialem kontakt :) DT 990 tez oczywiscie tak odebralem, ale nie w takim stopniu.

-------------------------------------------

>> chrees, 2010-03-14 19:37:01
Może mam nieodpowiedni wzmacniacz do Pro900, kto wie, chociaż podpinałem je również pod Canora, który gra głównie (niezłą) średnicą i nie ma tak głębokiego basu jak Sensauris. U mnie te słuchawki zagrały karykaturalnie z każdym ze wmaczków. Jeżeli mają być "prawdziwym flagowcem"... to musi być jakaś gazeciarska plotka :)
E9 słuchałem z Yamamoto, trudno porównywać. Zreszta, było to dość dawno (dzięki Piotr :>).

Sony 7509 niestety nie słyszałem, ale (w zamian ;>) w tym tygodniu będę miał najprawdopodbniej okazję posłuchać Staxów 4040. Jestem bardzo ciekawy, niektórym (podobno) podobają się bardziej od Omeg, ale to już pewnie kwestia preferencji.

---

E tam nieodpowiedni :) Jak wzmak nie jest basowym demonem a wrecz ma go nawet lekki niedostatek to juz jest odpowiedni. Mysle, ze przy tak latwo napedzalnych sluchawkach nie mozna tutaj niczego zrzucac na wzmak. No chyba, ze jest taka spawara jak Sensauris ktory to, bas ma "jak trza" - to wtedy co innego :)

Po prostu ich nie polubiles/nie podeszly Ci i tyle. Jest wiele osob ktore lubia loudness. Jest wiele osob ktore robia prawie flat. Jest wiele osob ktore lubia cos po srodku, inni lubia wypchana wrecz srednice etc. Dla mnie te sluchawki maja loudness jak sie patrzy, ale jezeli komus odpowiada - to sa interesujace. Na pewno sa tez bardzo specyficzne i nierowne. Wycofana srecnica bez kompletnie zadnych podkolorowan z dobrym attackiem. Wybita do przodu gora o cieplej barwie, bardzo otwarta ale i dosc lagodna ("dosc", bo w porownaniu do wielu innych sluchawek nie jest wcale taka lagodna - zwlaszcza monitorowych). No i ten bas z ogromna iloscia i wyzdluzonym wygaszaniem oraz zaakcentowana gorna czescia. Taki ot dziwny twor ale i ciekawy :) Powinny kosztowac jednak zdecydowanie mniej, nizszy model Pro 750 jest mniej rozdzielczy, ma gorszy attack ale gra w wyraznie bardziej naturalnych proporcjach :)

fallow

• 6463 / 6370
  • Ekspert
15-03-2010, 09:41
Zapomnialem o 7509 :) Jak bas cos zaslania w Pro 900 i srednica tragiczna - odnoszac to do 7509 .... to w Soniaczach bas wszystko zaslania a srecnica jest gdzies na szczycie Swinicy a my pod kolejka na Kasprowy :) Gora gdzies na Orlej Perci kolo Granatow :)

PS. Moim zdaniem 7509 to swietne sluchawki do Rocka, Metalu i ogolnie "ostrej jatki" :)

asmagus

• 4439 / 5949
  • Ekspert
15-03-2010, 09:48
Proszę mnie nie rozśmieszać ;)
Bass w sony nie nachodzi na średnicę i raczej jest go za mało niż za dużo.