Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6339
  • Ekspert
04-03-2010, 19:43
>Ponieważ mamy na forum osobę będącą w stanie natychmiast określić sposób i jakość grania dowolnych słuchawek, prosiłbym kolegów by od tej pory kierowali wszystkie pytania i prośby o recenzję właśnie do tej osoby, jako że ja absolutnie nie czuję się na siłach sprostać podobnym wyzwaniom

przekrecasz.
Oczywiscie ze jestem w stanie okreslic czy mi sie sluchawki podobaja czy nie i 1sze wrazenie mnie zazwyczaj nie myli, ogolna charakterystyka brzmienia zwykle pozostaje i nikt mnie nie przekona ze jest inaczej.

Poza tym nie chce mi sie pisac recenzji, nie bawi mnie to specjalnie, wole posluchac muzyczki. Howgh:)
ciekawosc brzmienia

mirhon

• 438 / 6287
  • Zaawansowany użytkownik
04-03-2010, 20:04
@kopaczmopa

ogolna charakterystyka brzmienia zalezy bardzo od zrodla i wzmacniacza.
Te same sluchawki moga zamulic jak i zagrac dobrze.
Ja traktuje recenzje zawsze w odniesieniu do konkretnych konfiguracji.
Jestem zdania iz po krotkim spotkaniu nie mozna jednoznacznie twierdzic
ze jakies sluchawki sa do bani

Corvus5

• 2596 / 5866
  • Ekspert
04-03-2010, 20:16
>> mirhon, 2010-03-04 20:04:31
>Jestem zdania iz po krotkim spotkaniu nie mozna jednoznacznie twierdzic
ze jakies sluchawki sa do bani

Ale za to można stwierdzić, że efekty dodane przez słuchawki nie pasują do gustu. Rzecz jest taka, że każdą konstrukcję można usłyszeć i po inżyniersku wyjaśnić dlaczego to tak gra.

intuos

• 1003 / 6399
  • Ekspert
04-03-2010, 20:47
fajerwerki jak w sylwestra.....

kazdy ma swoj maly swiat miedzy uszami -interpretacja dowolna- kazdy powinien wiedziec w ktora strone go rozwijac

smiesznie brzmi jak ktos mowi ze wie cos po 5 min, dla mnie to zamykanie drzwi przed samym soba

proponuje zakonczyc batalie konstruckje vs inne konstrukcje i napisac cos o wiesciach ze swiata w temacie tematu

pozdrowionka

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 21:40
>> Kraft, 2010-03-04 19:30:52
Mogę się mylić, ale tak to wygląda dla człowieka nie zaangażowanego w spory między frakcjami CAL i Grado oraz promotorami wizji poznańskiej czy krakowskiej. Mniej doświadczeni koledzy powinni uczyć się od lepszego, a nie szczekać. Gdyby dysponował giętkim charakterem - musieliby za recenzje płacić i liczyć na choćby szczyptę obiektywności. Z kolei za ich wypociny nie dałbym złamanego grosza. Jako człowiek z zewnątrz pozwolę sobie na takie właśnie, okrutne spostrzeżenie ;)

Wybacz, Kraft ale zgadzam się tylko z trzema pierwszymi słowami Twojej wypowiedzi.
Jeżeli chodzi o Twoje spostrzeżenie to tyle nie jest dla mnie okrutne ponieważ ich protekcjonalny charakter raczej powoduje, że jest ono zabawne a nie okrutne.

Zawsze wydawało mi się, że samodzielne lecz czasami również i krytyczne myślenie "ucznia" sprawia więcej satysfakcji "nauczycielowi" niż jednostajne oklaski grupy bezrozumnych lizusów. Jako człowiek myślący samodzielnie i mający prawo do swojego zdania pozwolę sobie na takie właśnie, okrutne spostrzeżenie ;)

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 21:58
>> Piotr Ryka, 2010-03-04 19:16:Poza tym należy pamiętać, że muzyka jest cokolwiek bardziej złożona percepcyjnie niż pojedyncza plama barwna. By zachować analogię należałoby raczej odwołać się do porównania z jakimś obrazem a nie plamą.

Piotrze,

To co napisałem odnosi się nie do pojedynczych plam ale również do malarstwa i fotografii.

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 22:07
>> Piotr Ryka, 2010-03-04 22:02:17
Dobrze, Gustawie, masz trójkę z plusem za aktwność oraz pałę za barwne plamienie bez należytego przygotowania.

Tylko plose nie wpisywać mi oceny do dzienniczka bo jak się rodzice o tym dowiedzą to mnie nie wypuscą na piłkę z kolegami.

Kraft

• 448 / 6361
04-03-2010, 22:22
> Zawsze wydawało mi się, że samodzielne lecz czasami również i krytyczne myślenie "ucznia" sprawia więcej satysfakcji "nauczycielowi" niż jednostajne oklaski grupy bezrozumnych lizusów.

Zgoda Gustawie, ale nie w wypadku gdy nauczyciel wykłada fizykę kwantową, podczas gdy jego uczniowie znajdują się na etapie zaprzeczania prawu grawitacji.

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 22:23
>> Piotr Ryka, 2010-03-04 22:09:28To znaczy, że według ciebie percepcja dzieł malarskich nie podlega wahaniom, a osoby wykształcone w dziedzinie sztuki postrzegają jej artefakty tak samo jak ignoranci? A gdyby to rozszerzyć i użyć przenośni zrównującej system audio do oświetlenia, to według ciebie postrzeganie barw nie zależy od oświetlenia?

Oczywiście, że percepcja podlega wahaniom. Czy to, że obraz inaczej jest odbierany przez osobę wykształconą a indolenta zmienia sam obraz ?
Sposób postrzegania barw zależy od obserwatora, obrazu i oświetlenia.

Ja zmierzam tylko do tego, ze gdybyś np dzisiaj zobaczył obraz Siemiradzkiego i gdyby za godzinę, w tym samym oświetleniu, pokazano dwie kopie
tego obrazu, różniące się o kilka procent np. nasyceniem koloru żółtego to nie mógłbyś stwierdzić, że są różne one od oryginału pod kątem kolorystyki. Dopiero bezpośrednie porównanie pokazało by różnicę. Tak niestety działa ludzki mózg i tego się nie zmieni.

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 22:31
>> Kraft, 2010-03-04 22:22:34
Zgoda Gustawie, ale nie w wypadku gdy nauczyciel wykłada fizykę kwantową, podczas gdy jego uczniowie znajdują się na etapie zaprzeczania prawu grawitacji.

Karft. A co powiesz o sytuacji kiedy to nauczyciel omawia zasadę zachowania energii a rozanielonym uczniom wydaje się, że to fizyka kwantowa ?

Kraft

• 448 / 6361
04-03-2010, 22:40
Nazwałbym to przywracaniem przedwojennej surowości szkolnictwa wyższego :>

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 22:42
>> Kraft, 2010-03-04 22:40:38
Nazwałbym to przywracaniem przedwojennej surowości szkolnictwa wyższego :>

A ja niedorozwojem umysłowym uczniów :)

Kraft

• 448 / 6361
04-03-2010, 22:48
> A ja niedorozwojem umysłowym uczniów :)

To ci, którzy nie zrozumieli przenośni? :)

Gustaw

• Gość
04-03-2010, 22:53
>> Kraft, 2010-03-04 22:48:32
> A ja niedorozwojem umysłowym uczniów :)
To ci, którzy nie zrozumieli przenośni? :)

Nie. To po prostu ci, którzy mają niedorozwój mózgu :D

OK. Kończmy już tego Offtopa :-)

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
04-03-2010, 23:18
Mam takie niby proste pytanko:

Jakiej długości dobry kabel do słuchawek nie powinien przekraczać i dla czego konkretnie takiej ?

1.słuchawki nisko omowe  do 30 Ohm
2.słuchawki nisko-średnioomowe 30-100 Ohm
3.słuchawki srednioomowe 100 do 300 Ohm
4 słuchawki wysokoomowe powyżej 300 Ohm