Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

pastwa

• 3848 / 6399
  • Ekspert
02-03-2010, 23:34
A ja bym chcial podziekowac Aasatowi, ze zdobyl sie na upublicznienie konfrontacyjne swojego egzemplarza Yamah, jako ze przed nim nikt tego w sumie nie dokonal.

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
02-03-2010, 23:36
>> pastwa, 2010-03-02 23:34:09
A ja bym chcial podziekowac Aasatowi, ze zdobyl sie na upublicznienie konfrontacyjne swojego egzemplarza Yamah, jako ze przed nim nikt tego w sumie nie dokonal.

Nie ma sprawy, to spotkanie bardzo poprawiło mi humor :)

Kraft

• 448 / 6361
  • Zaawansowany użytkownik
02-03-2010, 23:38
> Te Sennki HD380Pro to żadna rewelacja, sporo basu i słaba, zamazana góra. Porównywałem je bezpośrednio z HD595 - 380-tki przegrały z nimi z kretesem.

A na czym testowane były? Bo jeśli na kolumnowej integrze, to normalka. One mają świetne zejście, co można w pierwszym momencie pomylić z ilością basu. Przez jakiś czas można też wychwycić efekt "muszli". To chyba coś z dolną średnicą ma wspólnego, ale z czasem efekt ten zanika kompletnie. Słuchawki trzeba rozjeździć przez kilka tygodni, a mózg przyzwyczaić do sposobu prezentacji. Wtedy przejście na 595 ukaże przewagi HD380Pro. No i dochodzi kwestia przyzwyczajenia do specyfiki słuchawek zamkniętych... Jeśli ktoś z założenia nie lubi, to po kontakcie z Senkami zdania nie zmieni.

szwagiero

• 2240 / 6401
  • Ekspert
02-03-2010, 23:44
>> pastwa, 2010-03-02 23:34:09
>A ja bym chcial podziekowac Aasatowi, ze zdobyl sie na upublicznienie konfrontacyjne swojego egzemplarza Yamah, jako ze przed nim nikt >tego w sumie nie dokonal.

To ile tam było osób na tym spotkaniu? Bo YH-1000 upubliczniane już były wcześniej w Warszawie przez Intuosa :)

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
02-03-2010, 23:48
   >> aasat, 2010-03-02 23:36:20>> aasat, 2010-03-02 23:36:20
Ja bym się tak nie cieszył z YH-1000 stoisz dopiero na początku przed wielka górą  musisz zdobyć odpowiedni wzmacniacz i pozostały system  . Moim zdaniem wzmacniacz powinien kłaść nacisk na górę pasma które w YH-1000 jest mocno wycofana. Np do takich Ultrasone E9 to jej nie ma a bas jest po prostu z gruba podany mimo ze go sporo. No ale jak wiemy sporo słuchawek można "wyprostować" i to dobry kierunek dla nich. Przypominam o konieczności wyrzucenia oryginalnego kabla w YH-1000 !

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
03-03-2010, 07:26
Ciekawe wnioski po spokaniu u Majkela, szczerbate HD438 okazały się lepsze od YH-1000

Czy to oznacza, ze cała spoczełczność osob słuchająca orthodynaków (na HF tez jest troche, czesto są to osoby posiadajace wysokie modele Stax, K1000 itd) ma coś nie tak ze słuchem?

majkel

• 7477 / 6399
  • Ekspert
03-03-2010, 08:34
To są moje subiektywne wnioski na konkretnym sprzęcie przy moich preferencjach. Tak jak niektórzy koledzy z Poznania mają prawo woleć Creative Aurvana Live ze zdjętymi deklami od Grado PS1000 na sprzęcie, do którego wpinali jedne i drugie, a może i na każdym innym sprzęcie. HD438 potrafią zagrać dźwięk werbla bardzo realistycznie, do tego lokalizują dźwięki w osi Z również, czego YH-1000 nie robią. Ja lubię tę cechę w słuchawkach, dla kogoś innego może to w ogóle nie mieć znaczenia.

>Czy to oznacza, ze cała spoczełczność osob słuchająca orthodynaków (na HF tez jest troche, czesto są to osoby posiadajace wysokie modele Stax, K1000 itd) ma coś nie tak ze słuchem?

Trudno powiedzieć. Nie znam relacji tych osób na temat HD 438. Poza tym ja słuchałem K1000 i Staxów parokrotnie i nie napisałbym, że HD438 są od nich lepsze nawet subiektywnie dla mnie. To zupełnie nie ta liga. Nie zgadzam się z tendencją, jaką widzę na tym forum, polegającą na upychaniu elektrostatów i ortodynamików do tego samego worka. Ja w K1000 i Staxach słyszę przestrzeń i przestrzenność dźwięków. To ostatnie w K1000 jest dobre jak mało gdzie.

Jeszcze jedno. parametry:

Sennheiser HD 438, harmonic distortion: <0.1% @ 100dB SPL level, 1kHz
Yamaha YH-1000, harmonic distortion: <0.3% @ 90dB SPL

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
03-03-2010, 09:20
>> majkel, 2010-03-03 08:34:25
Jeszcze jedno. parametry:
Sennheiser HD 438, harmonic distortion: <0.1% @ 100dB SPL level, 1kHz

AKG k1000

Distortion at 400mW: around 100dB
- 2nd harmonic <0.5% 200Hz to 2kHz
                          <1.0% 100Hz to 200Hz

intuos

• 1003 / 6399
  • Ekspert
03-03-2010, 10:19

michal wziales to z typowego katalogu, z katalogu dedykowanego yamaszce yh1000 ma znieksztalcenia opisane jako mniejsze niz 0.16%

nie dzwie sie ze u michala nie zagraly, to raczej daje poglad jaki wzmacniacz naprawde jest , a ortho ci o tym powie...
poza tym michal lubi dynamiki, i tu pies pogrzebany, bo do ortho trzeba czasu, potem dynamiki wydaja sie jazgotliwe i zreszta takie sa. Nie mam zamiaru bronic yh1k bo one same sie bronia, a hd438 zejdzie szybciej z piedestalu niz CAL!
Ostatnio kots byl u Wiktora i dosc podobnie opisal dzwiek omeg,orfeusza(elektrostatow) do yamah(ortho). Co do sceny to bzdura jakiej dawno nie slyszalem. Yh1000 kreuje scene planami, dynamiki natomiast kreuja ja jedynie odlegloscia drivera od ucha, takze michal zmien pady na ps 1000 i nagle sie okaze ze jest jakos plasko...
moje zdanie na podstawie mojgoe systemu mowia ze ortho a w szczegolnosci yh1000 tworza scene 3d, nie ma tak hektarow zafalszowanego powietrza z k701 czy eterycznosci sciemy(sceny;) gs1000 tu jest spektakl ktory slychac planami. Kiedy kobieta spiewa to czuc jej oddech na uszach. Do dzis nie rozumiem na czym polega wypelnienie i srednica w dynamikach, jej tam nie ma, i takie zdanie bedzie mial kazdy kto slucha elektrostatow i ortho- no ale mozna nas nazwac mniejszoscia etniczna.

ile razy zapraszalem kolegow na \'\'zmierzch bogow\'\' jakimi sa dynamiki-nikt jednak nie chcial sie przekonac. Podejrzewam ze dobry wzmacniacz ktory powiniec odkryc troche tego co w ortho jest,jest  TH Piotra i na tym koniec. Zgadzam sie tu z Piotrem ze sluchawki musza \'\'wejsc\'\' w tor i to czasami trwa.
Recenzja Michala troche mnie rozczarowala,ale nie chodzi tu o oczekiwania przyznajace laury yh1000. od poprostu.

Michal wiesz czemu yh100 podobaly ci sie bardziej...przypomnij sobie na jakim wzmacniaczu ich sluchales.....to powinno sporo wyjasnic, bo byl to slawek Wlodka Senicza. Takie detale ludziom umykaja, a szkoda. Moj system gra duzo lepiej niz ten z AS2007 Wlodka, u mnie ortho przekraczaja granice, ktore niestety ale na systemach kolegow widze sa, nie chce zeby to zabrzmialo chwalebno, gburowato czy podobnie, pisze to bo dostrzegam braki systemow pod jakie sie podlacza ortho u kolegow. Slyszy sie ze mula, ze jest zaslona, u mnie jeszcze tego nie doswiadczylem, ale moze mam cos ze sluchem.

majkel

• 7477 / 6399
  • Ekspert
03-03-2010, 10:33
 >> intuos, 2010-03-03 10:19:34

>michal wziales to z typowego katalogu, z katalogu dedykowanego yamaszce yh1000 ma znieksztalcenia opisane jako mniejsze niz 0.16%

Wziąłem to, co jest napisane na pudełku z tyłu.

>nie dzwie sie ze u michala nie zagraly, to raczej daje poglad jaki wzmacniacz naprawde jest , a ortho ci o tym powie...

Dokładnie takich samych sformułowań można użyć w odniesieniu do dowolnych słuchawek.

>poza tym michal lubi dynamiki, i tu pies pogrzebany, bo do ortho trzeba czasu, potem dynamiki wydaja sie jazgotliwe i zreszta takie sa. Nie mam zamiaru bronic yh1k bo one same sie bronia, a hd438 zejdzie szybciej z piedestalu niz CAL!

One na piedestał jeszcze nie weszły i nie wiem czy wejdą. PS1000 grają sporo czyściej, z większą kulturą.

>Ostatnio kots byl u Wiktora i dosc podobnie opisal dzwiek omeg,orfeusza(elektrostatow) do yamah(ortho). Co do sceny to bzdura jakiej dawno nie slyszalem. Yh1000 kreuje scene planami, dynamiki natomiast kreuja ja jedynie odlegloscia drivera od ucha, takze michal zmien pady na ps 1000 i nagle sie okaze ze jest jakos plasko...

Dlaczego mam założyć pady, które zepsują dźwięk? Jaki to ma sens? Załóż gumowe rękawice na przetworniki YH-1000 i zobaczysz, że mają kiepski bas. ;]

>moje zdanie na podstawie mojgoe systemu mowia ze ortho a w szczegolnosci yh1000 tworza scene 3d, nie ma tak hektarow zafalszowanego powietrza z k701 czy eterycznosci sciemy(sceny;) gs1000 tu jest spektakl ktory slychac planami.

No właśnie plany nie budowały się w ogóle.

>Kiedy kobieta spiewa to czuc jej oddech na uszach.

W Grado też to jest, nawet Beyerach DT880 Pro.

ile razy zapraszalem kolegow na \'\'zmierzch bogow\'\' jakimi sa dynamiki-nikt jednak nie chcial sie przekonac. Podejrzewam ze dobry wzmacniacz ktory powiniec odkryc troche tego co w ortho jest,jest TH Piotra i na tym koniec. Zgadzam sie tu z Piotrem ze sluchawki musza \'\'wejsc\'\' w tor i to czasami trwa.

>Recenzja Michala troche mnie rozczarowala,ale nie chodzi tu o oczekiwania przyznajace laury yh1000. od poprostu.

Nie traktujmy tego jak recenzji. ;) Mnie interesuje jak grają YH-1000 w dedykowanym do nich torze.

>Michal wiesz czemu yh100 podobaly ci sie bardziej...przypomnij sobie na jakim wzmacniaczu ich sluchales.....to powinno sporo wyjasnic, bo byl to slawek Wlodka Senicza. Takie detale ludziom umykaja, a szkoda. Moj system gra duzo lepiej niz ten z AS2007 Wlodka

Mój też, tzn. tak mi się wydaje.

>u mnie ortho przekraczaja granice, ktore niestety ale na systemach kolegow widze sa, nie chce zeby to zabrzmialo chwalebno, gburowato czy podobnie, pisze to bo dostrzegam braki systemow pod jakie sie podlacza ortho u kolegow. Slyszy sie ze mula, ze jest zaslona, u mnie jeszcze tego nie doswiadczylem, ale moze mam cos ze sluchem.

Tomek, ja się chętnie do Ciebie wybiorę w wolnej chwili. Mnie się nie mieści w głowie pisanie, że PS1000 nie mają impaktu, ale nie robię z tego problemu. Wspólne hobby łączy ludzi. Słuchawki to nie piłka nożna, gdzie się o wyższość swoich biją na ustawkach.

Jeszcze mam taką uwagę - jeśli rozbieżność brzmienia YH-1000 między egzemplarzami jest taka jak w K340, to moja pisanina może się okazać bezsensowna, bo dotycząca jednego egzemplarza. Proszę o komentarz koneserów magnetostatów.

Corvus5

• 2596 / 5866
  • Ekspert
03-03-2010, 10:34
Mi to fałszowanie w K701 też nie przypadło do gustu. Natomiast Yh1000 muszą grać inaczej, ze względu na budowę słuchawek ortodynamicznych. Nie wiem, jak brzmią, bo nie słyszałem, ale przyłożone za blisko ucha mogą być trochę za miękkie, natomiast inny kształt tworzonej fali dźwiękowej na pewno ma znaczenie.

Słuchawki mogą mieć małe zniekształcenie, ale nikt nie bierze pod uwagę działania padów, które potrafią dodać spokojnie kilka % zniekształceń, a to więcej niż sam przetwornik.

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
03-03-2010, 10:51
>> majkel, 2010-03-03 10:33:56
Mnie się nie mieści w głowie pisanie, że PS1000 nie mają impaktu

Na czym polega ten impakt w PS1000? jakoś go nie usłyszałem

szwagiero

• 2240 / 6401
  • Ekspert
03-03-2010, 10:52
>> majkel, 2010-03-03 10:33:56
>Jeszcze mam taką uwagę - jeśli rozbieżność brzmienia YH-1000 między egzemplarzami jest taka jak w K340, to moja >pisanina może się okazać bezsensowna, bo dotycząca jednego egzemplarza. Proszę o komentarz koneserów >magnetostatów.

Ja nie będę komentował reszty, skomentuję tylko powyższy akapit. Żeby się o tym przekonać, przydałoby się mieć ze 3 pary YH1000, a nie znam nikogo oprócz Kabeera z head-fi, który by takie porównanie był w stanie wykonać... zresztą jego jeszcze i/lub byłe dwa egzemplarze były naprawiane więc nie wiadomo czy to również nie miało wpływu.
Co więcej żeby coś wywnioskować z porównania trzeba byłoby mieć te słuchawki nie modowane i nie rekablowane albo zmodowane i zrekablowane w ten sam sposób przy użyciu tego samego materiału - kolejny problem.

Przykładowo YH-100 potrafią się różnić brzmieniem dość znacznie w zależności od egzemplarza.

No to może jeszcze coś skomentuję jednak:
>Tomek, ja się chętnie do Ciebie wybiorę w wolnej chwili. Mnie się nie mieści w głowie pisanie, że PS1000 nie mają >impaktu, ale nie robię z tego problemu. Wspólne hobby łączy ludzi. Słuchawki to nie piłka nożna, gdzie się o >wyższość swoich biją na ustawkach.

Majkel czy Ty pisałeś o ostrej górze w K340? Zrewidowałeś zdaje się to stwierdzenie ostatnio, ale równie dobrze ktoś mógł już wcześniej zauważyć, że nie mieści mu się w głowie, żeby tak pisać o górnym paśmie tych słuchawek... tak więc zdaje się, że oprócz tego, że każdy z Nas lubi co innego to jeszcze słyszy co innego i to w zasadzie normalne.

Sim1

• 1829 / 6363
  • Ekspert
03-03-2010, 10:56
Przerabiałem ostatnio trochę temat DACów i lampucera wcale nie gra bardzo przestrzennie, więc jeśli ktoś uzyskuje z niej wspaniałą przestrzeń to znaczy, że słuchawki ją dorabiają.
Ortho obnażają ten aspekt toru, jeśli DAC nie da prawdziwej trójwymiarowości dźwięku to ich takie YH-1000 nie wykreują i tu moim zdaniem leży jedna z przyczyn problemów.
Nie od parady Intuos poszukuje sposobów wyciśnięcia z CDX-1050/1060 maximum tego co może z siebie wydać to w przypadku tego typu słuchawek nie ma dokładania przestrzeni, jest bezpośrednie granie dźwieku i tyle.
Miałem wpiętą lampucerę na żywo we wzmaka, bez kondensatorów sprzęgających, zbalansowany sygnał prosto z nóżek daca we wzmacniacz i odpadł w porównaniu to prostego NOS DAC-a TDA1543, nie wspominając o CEC-u DX51.
Yamaha nie konstruowała słuchawek by kolorowały i uprzestrzenniały, często YH-1000 były wykorzystywane w studiach nagrań, one mają po prostu rzetelnie i uczciwie i na najwyższym poziomie odworzyć to co dostarcza tor, bez audiofilskiego nalotu, upiększeń i przestrzeni wykreowanej.
Z tego co pamiętam z odsłuchów u Intuosa to jedyne słuchawki z jakimi się zetknąłem które potrafią odtworzyć czysto równoczesne mocne uderzenie basu, talerzy i jeszcze przy tym będzie normalnie słychać ciche dźwięki tła.

Albo się to podoba i umie się docenić i cieszyć jakością i naturalnością dźwięku albo się po prostu nie będą się podobać.

Kiedyś kochałem przestrzeń z AKG i ortho mimo kilku aspektów grania były po prostu ok ale to się z czasem zmieniło i chyba jak większości przypadków jest to droga bez powrotu. Słucham ortho nie dlatego, że są efektowne i fajerwerkowe bo to znajdę w dynamikach (to mi sie zdążyło znudzić i jest męczące). Ortho grają gęsto i muzykalnie a tego właśnie szukałem. Ale to czyste subiektywne podejście i poza suchymi pomiarami nie ma sposobu by ocenić słuchawki obiektywnie. A rankingi które lepsze i o jak gruby włos są pozbawione sensu... bo to dyskusja o gustach. Dla mnie YH-1000 to najlepsze z ortho.

lancaster

• Gość
03-03-2010, 11:13
sim, mam pytanko. Lampucera o jakiej piszesz to taka używająca lampowego wyjścia analogowego, czy to zwykły chiński DAC z magicznie dobieranymi OPA ?
Lampucera jak sama nazwa wskazuje jest DAC-em opartym o lamp-y(tak ją ochrzcił Łukasz Fikus)....ale ostatnio wszystko co nie ucieka na drzewo i przyjechało z Chin nazywa się lampucera...teraz to już chyba wersja 15...coś jak odcinki mody na sukces :-)
Lampucera z lampami na wyjściu, czyli "po Bożemu" to bardzo przestrzennie grający DAC. Na tyle przestrzennie, ze wysadził pod względem przestrzeni(i kilkoma innymi - na tyle że nastąpiła zmiana DAC) Thete za parę ładnych tysiaków(jeśli nie powyżej 10)...a podmieniając opampy to sobie można zrobić lepiej o 10-15% względem wersji standard(całkiem znośnej, ale wyraźnie słychać budżet/techniczny dźwięk)