Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Brestinder

• 225 / 5989
  • Aktywny użytkownik
11-02-2010, 21:17
ja mysle ze to jakas niszowa produkcja jest, malo to ladnych starych cienko grajacych slucahwek mozna znalesc? ^^

dziwne ze ten alu na zewnatrz wyglada jak magnes, w sumie mozliwe ze go wywalili na zewnatrz muszli rozne dziwne rzeczy juz widzialem. widelki palaka jak w moich dantax\'ach , w sumie to palak pewnie ma podobna konstrukcje ;)

aasat

• 2398 / 6381
  • Ekspert
11-02-2010, 21:19
To pewnie jakiś vintage, może nawet jakieś nieodkryte ortho :)

Mogos

• 382 / 6296
  • Zaawansowany użytkownik
11-02-2010, 21:32
Do dziś dnia bardzo miło wspominam odsłuch zestawu Johna z HD800 wpiętymi w tor zbalansowany. Prawda jest też taka, że John ma bardzo zacne "źródełko" a i "piecyk" też niczego sobie. Na podstawie opisu T1 zamieszczonego przez Piotra, który jak zawsze czytało się z przyjemnością, T1 nie znalazły się w kręgu moich zainteresowań. Z niecierpliwością czekam na wrażenia Johna. HD800 niczego nie brakuje.  Ja się zgadzam w 100% z tym co napisał John. Z wcześniej zamieszczonych o nich sprzecznych opinii wynikałoby jednak, że są wybredne jak chodzi o system, który je napędza. No bo to jedyne wytłumaczenie tak skrajnych opinii. Dla mnie te słuchawki są wybitne i w moim systemie jestem z nich bardzo zadowolony. Przestrzenna prezentacja jest bardzo podobna do tej w tak wychwalanych przez wielu K1000. AKG ma to dodatkowe "cóś" co powoduje, że stawiam je wyżej niż HD800. Ze stajni Grado to tylko PS1000 mógłbym słuchać w miejsce HD800 i nie czuć potem, że czegoś mi brakowało w spektaklu muzycznym.
>John
W T1 nie będzie można bezinwazyjnie przejść na tor zbalansowany. Chyba Piotr pisał, że kabel mają czerożyłowy.W takim przypadku z przeróbką nie będzie żadnego problemu. Gorzej jak wtyk będzie trudno rozkręcalny. Oni to chyba tak specjalnie je robią, że bez kombinerek i imadła się tego nie ruszy. No ale rozumiem, że próbne odsłuchy zrobisz "na pół gwizdka" z dziurki na Jacka.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
11-02-2010, 21:35
>> majkel, 2010-02-11 10:32:05
>im mniej masteringu a więcej dobrego ustawienia mikrofonów, tym piękniej i naturalniej PS1000 grają, i nie są wtedy ani przeciążone, ani przesłodzone, ani muzyka się nie tłoczy do głowy, i nieważne czy to rock czy klasyka, ważne, że przy muzyce nie było za dużo grzebane za konsolą.

Nie tylko PS1000 :) Głupia sprawa ale ostatnio się łapię na tym że największy fun człowiek ma z realizacji poczynionych z jak najmniejszą ilością sprzętu z jednym zastrzeżeniem;osoba to robiąca musi mieć głowę  do tego co robić oraz duże doświadczenie praktyczne.

Tylko patrzeć jak będziemy mieć modę jak z  koncertami "bez prądu" tylko z dwoma mikrofonami wielkomebranowymi Telefunkenami Model ELA M 250 aż zrobi się nam na wymioty. Jednak coś w tym jest, nie na darmo ludziska podniecają się nagrana 50 lat temu płytą Kind of blue Milesa w której zarówno na słuchawkach jak i głośnikach słychać nie tylko instrumenty w bazie stereo ale także potrafią one grać powyżej i poniżej linii głośników (słuchawek).

Corvus5

• 2596 / 5865
  • Ekspert
11-02-2010, 21:40
Najlepszy "koncert" jaki słyszałem to taki, gdzie z powodu wyjątkowych warunków wokal szedł bez nagłaśniania. Jak usłyszałem swoją kobietę, to nic tylko się popłakać. Nie wiedziałem do tego czasu, że wokal może być taki mocny i przeszywający.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
11-02-2010, 21:45
>> Corvus5, 2010-02-11 21:40:57
Co ty tej swojej kobiecie robiłeś ?;)

• Gość
11-02-2010, 21:56
>> Mogos, 2010-02-11 21:32:07

>>W T1 nie będzie można bezinwazyjnie przejść na tor zbalansowany. Chyba Piotr pisał, że kabel mają czerożyłowy.W takim przypadku z przeróbką nie będzie żadnego problemu. Gorzej jak wtyk będzie trudno rozkręcalny. Oni to chyba tak specjalnie je robią, że bez kombinerek i imadła się tego nie ruszy. No ale rozumiem, że próbne odsłuchy zrobisz "na pół gwizdka" z dziurki na Jacka.
Twoja odpowiedź>>

Na pewno zagrają przez pierwszy miesiąc przez jacka. Jak pograją i się wygrzeją to podejmę decyzję, które zostana.
Jak okażą się lepsze T1, to zostawię sobie APS V3  i zamontuję do nich.

pozdr

Corvus5

• 2596 / 5865
  • Ekspert
>> Rafaell, 2010-02-11 21:45:05
>Co ty tej swojej kobiecie robiłeś ?;)

Nie zaznaczyłem: śpiewała. To może wyjaśnić sens zdania.

aasat

• 2398 / 6381
  • Ekspert
>> Mogos, 2010-02-11 21:32:07
Gorzej jak wtyk będzie trudno rozkręcalny. Oni to chyba tak specjalnie je robią, że bez kombinerek i imadła się tego nie ruszy.

Przecież jack to zwykły rozkręcany Neutrik, nie powinno byc problemu

Mogos

• 382 / 6296
12-02-2010, 08:38
Jeżeli to Neutrik to nie powinno być problemów. W Denonach D5000 i w senkach HD800 wtyki są bardzo trudno rozkręcalne.

fallow

• 6463 / 6368
  • Ekspert
12-02-2010, 08:46
>> John, 2010-02-11 20:31:05
>> fallow, 2010-02-10 22:15:29
Nie chce mi sie wciagac w taka dyskusje, proponuje poczytac sasiedni watek i to co pisalismy odnosnie ocen sluchawek w kontekscie indywidualnych preferencji. Sprzetu faktycznie przerobilem sporo - kazdy ma prawo odbierac to jak tylko chce.

A jednak się wciągnąłeś:)
Fallow nie jestem zakochany, gdybym był to nie mierzyłbym się z zamiarem kupna T1.
Z tą analitycznością to moze faktycznie nie trafiłem.

Firma Sennheiser proponuje produkt z odczepianym przewodem. Zapytam się ilu z Was testowało je z innym przewodem zakończonym także dużym jackiem? Ilu z Was testowało je w systemie zbalansowanym?

Powiem krótko - oryginalny przewód jest po prostu słaby. Zmiana na APure sound daje bardzo słyszalne zmiany na plus a kiedy to wszystko wepniemy w tor zbalansowamy wchodzimy w inny świat. Dosłownie.
HD 800 nie mają holografii? bzdura.

Zapytajcie Mogosa czy HD800 nie miały holografii, czy były wolne, bas nie schodził nisko etc.

Słuchałem niedawno staxa omegę - jak bede miał 60 lat i dożyje to je sobie kupie
Miałem 2 dni wygrzane gs 1000 - nie uważam że były lepsze od hd 800 słuchane przez jacka jedne i drugie, a zbalansowane 800-stki zjadły je na śniadanie. Przepaść.

---------

Ale czy ja gdzies im wytknalem chociaz jedna wade o ktorej piszesz ? :)

Co do systemow symetrycznych to moje zdanie juz znasz, uwazam ze lepiej zainwestowac w wyzszej klasy system SE. HD800 sluchalem z roznymi wzmakami i na roznych systemach, najlepiej graly na przetworniku Metronome\'a i wtedy tak jak pisze Piotr Ryka - sa po prostu swietne. Ten Metronome\'a na ktorym sluchalem to nie byl tak wysoki model na jakim sluchal Piotr wiec przypuszczam, ze na tamtym bylo jeszcze lepiej.
Oczywiscie nie sluchalem Twojego wzmaka, ale jednak troche symetrycznych zrodel i wzmakow juz przesluchalem albo mialem. Dla mnie szalu nie ma. To oczywiscie uogolnienie a byc moze w Twoim akurat jest wyraznie odczuwalna.

Co do kabla - Sennheiser juz wiele razy pokazal ze warto go zmieniac na inny, ale kiedy widze kabel w cenie 1.700 USD to przepraszam, dla mnie to jest  smieszne :)))

A jeszcze nawiazujac do GS1000. Wcale nie powiedzialbym ze HD800 sa tak jednoznacznie lepsze (SE vs SE). Jedne i drugie maja swoje wady i zalety. Poza tym to dwa kompletnie rozne sposoby prezentacji. Zywym przykladem jest John ktory woli GS1000. Albo Majkel ktory mysle, tez dlugo by sie nie zastanawial.

-----

PTX: Ta symetyczne wersja Pro900 to rozumiem jakas wersja nieoficjalna a\'la Moon-Audio ?

Mogos

• 382 / 6296
12-02-2010, 09:02
W sumie cztery żyły zupełnie wystarczają do zbalansowania słuchawek. W Denonach d5000 są cztery.
W linku poniżej artykułu o zbalansowaniu słuchawek.
http://www.headphone.com/learning-center/articles/art-i-balanced-vs-unbalanced.php

ptx

• 651 / 6400
  • Ekspert
12-02-2010, 09:10
PRO 900 zbalansowane to raczej wersja oficjalna tylko prawdopodobnie  skierowana na rynek japoński.

http://my-hiend.com/vbb/showthread.php?t=2095

wiktor

• 2503 / 6398
  • Moderator Działu Słuchawki
12-02-2010, 09:55
>> John, 2010-02-11 20:31:05

Słuchałem niedawno staxa omegę - jak bede miał 60 lat i dożyje to je sobie kupie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

John, czy Ty się przypadkiem nie naśmiewasz z użytkowników Stax ? Że to niby Staxy dla staruchów, co ?!

:)

Napisz proszę jakiego modelu słuchałeś i z jakim wzmacniaczem. Jakie były Twoje wrażenia.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
12-02-2010, 10:06
No cóż nie wszystko w życiu przychodzi po kolei może i dobrze. Dziś sobie myślę co by to było jakbym w wieku 10lat intensywnie zapoznawał się z kobietami.

Pewnie nie doceniał bym ich tak samo jak bym przykładowo mając 18 lat dostał topowe Staxy