Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 12:16
>> intuos, 2008-05-27 12:06:56
Tu nie chodzi o to czy bardzo dobre dzielone Accu da jej radę, oba urządzenia są wysokiej klasy i według mnie te 1,25 wartości topowej ma Nagra . No i mimo  małej wagi 4,5 kilo koszt jednego kilograma chyba jest najwyższy z wszystkich CD :) bo "jedyne" 12\'000 zł
Jak na razie urządzenie to pokazało że w technice CD jeszcze jest spory niewykorzystany przez innych producentów potencjał.
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 12:21
a to maly tekst Rafaell osoby zamawiajacej cdp zamiast cdc:
07-21-07: Justinobryan
I have just ordered the CDP but before doing so I was uncertain which model to purchase. I liked the looks of the CDC and the headphone option was useful for me. I am using the PLL as a linestage and I did not need the preamp in the CDC. I was also concerned that even if I ran the CDC with the preamp wide open it might add some color to the overall sound of the system. I contacted Nagra and their response was the the CDP was a better option for a person with a seperate line stagelike the PLL and that the CDC was designed for a person who wanted a closed system that conected directly to the amplifer.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 12:23
Panowie, nie nadużywajmy słowa "niedostatek". :) To tak jakby wpiąć Creative do toru z CECem, i stwierdzić, że jest niedostatecznie dobry dla nich. Po prostu brak synergii i tyle. Na poprzednim meetingu Grado GS1000 bardzo mi się podobały, nawet wprost z iRivera E10. :) Z E9 to było tak, że wpiąłem je do swojego toru najpierw i od razu wow! Potem, im dłużej słucham, tym bardziej szczęka się obluzowuje. Wszystko szkliście gładkie od basu po sopran, przestrzeń spójna i przejrzysta, barwy naturalne i nasycone, ale cóż z tego? Jeśli dobrze pamiętam, to najbardziej podobały mi się na Moonighcie v.7 przez kabel VdH Hybrid z CEC DX51. Wszystko było dobrze łącznie z fakturą, żadnego wygładzenia, ale brakowało jakieś spektakularności. Creative Aurvana Live! są nierówne, mają pewne podkolorowania, ale nie aż takie jak Monitor 10, bas w CAL! jest podbity, ale dobrze napędzone słuchawki nie mają dla mnie żadnych wyraźnych mankamentów w tym zakresie. Ilekroć czytam opinie tutaj, biorę je jako opinie o całym torze. U mnie nie ma żadnych problemów z niską średnicą ani basem w CAL! Jestem na tyle wrażliwy na braki w dolnej średnicy, że zaraz by mi przeszkadzał ten brak słodyczy w barwie.
Według wszelkiej logiki tor optymalny dla E9 powinien zagrać lepiej niż tor optymalny dla CAL!, i chętnie takiego posłucham. Niestety, mam wrażenie, że źródło adekwatne dla DT880 Pro, K701 lub CAL! będzie niedopasowane do E9 lub Pioneerów Monitor 10, a co do GS1000 to rzecz gustów. U mnie grały szkołą Grado, tyle że bez wtrętów na średnicy znanych z modeli ciut niżej, no i z tą ezoteryczną przestrzenią, ale wiem, że nie każdemu to podejdzie, a słuchawki te dają się kształtować brzmieniowo w sporym zakresie. Co innego E9, które robią wrażenie kapryśnych.

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 12:23
przerpaszam za maly of topic :) z ta nagra, wydaje mi sie ze powinien powstac temat " cd wysokich lotow " :)

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 12:28
Michal,
wg mnie CAL sa krokiem 100milowym w sluchawkach w zakresie szanowania klienta i jego portfela.
graja na poziomie szkoly wyzszej, szokuja jakoscia od pierwszych chwil, ja jednak mam co do nich takie wrazenia jak ty do u9.
wiem ze to zabrzmi dziwnie :CAL sa super ale tylko tyle...

vector

• 321 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
27-05-2008, 13:50
Apropos CAL......
Moje nadal sie wygrzewaja.....
Ostatnio daje im porzadny wycisk na duzym poziomie glosnosci.
Napisze krotko - graja coraz lepiej w basie...!!!
W weekend sluchalem na i-podzie i graja naprawde bajecznie. Na niektorych nagraniach bas byl tak gleboki jak z piekla i mozna bylo poczuc basowe wibracje a\'la subwoofer. To akurat nie jest cos specjalnie interesujacego dla nas - audiofili ale daje pojecie o mozliwosciach tych sluchawek. Oczywiscie jakosc/artykulacja basu jest z innej bajki niz z subwoofera.
Na razie wygrzewam a jak przyjada zakupione sluchawki to bede testowal...:)

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
27-05-2008, 14:11
Ja tam akurat lubie takie basowe wibracje, z reszta nie uwazam sie za audiofila :)
E9 pod tym wzgledem akurat b.mi sie podobaly i nic lepszego nie slyszalem jak do tej pory.
One graja - jakby mialy wbudowany subwoofer.

vector

• 321 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
27-05-2008, 15:46
>> fallow, 2008-05-27 14:11:20
Ja tam akurat lubie takie basowe wibracje, z reszta nie uwazam sie za audiofila :)
...Nie chcialem nikogo obrazic......:))))
Ja tez "nieaudiofil" ....chyba......????
....chociaz, kto wie.....????

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

clo2

• 1702 / 6106
  • Ekspert
27-05-2008, 17:19
>vector, fallow

Wydaje mi się, że jednak jesteście audiofilami. W innym wypadku gralibyście na sprzęcie posiadanym x-lat do "zajeżdzenia" a potem udalibyście się np. do MM aby kupić jakąś wieżę w promocji aby ... dalej grało ;).
Są zapewne różne stopnie natężenia audiofilizmu, różne oczekiwania i stąd wydaje wam się, że ta etykietka was nie dotyczy. Tylko pytanie, co w takim razie tu robicie? ;)))).

audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
27-05-2008, 20:27
hehe :)))

no w tym kontekscie Clo faktycznie :) jednak z jakiegos powodu tu jestesmy :)

Jednak jesli posluzyc sie taka definicja -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Audiofil to jednak mam troche inne priorytety.
Mianowicie nie daze do tego aby dzwiek ktory slysze byl jak najbardziej zblizony do oryginalu - chce aby prezentacja podobala sie mnie i trafiala w moje gusta :) oczywiscie chce miec dosc wysoki wspolczynnik naturalnego brzmienia, ale nie jest to jedyny i konieczny warunek :) najwazniejsze jest to abym mial z tego przyjemnosc - ze sluchania. Kiedy jestem juz na takim poziomie, ze nie odczuwam razacych wad i koncentruje sie po prostu na sluchaniu muzyki - to uwazam ze jest dobrze i o to wlasnie chodzi :)

Jeszcze dodatkowo usiluje dobierac swoj sprzet tak aby mogl zajmowac sie muzyka w domu a takze aby sluchanie muzyki sprawialo mi przyjemnosc, co tez nie jest wcale takie latwe :) z rezta, nic tu nie jest latwe i proste :)

A bardziej audiofilskie sluchawki takie jak np. Grado takze moga stymulowac do dalszej pracy nad jakims projektem, mimo ze daleko im do monitorowych - to przeciez pozniej zawsze mozna to zweryfikowac na innych :)

renes

• 214 / 6102
  • Aktywny użytkownik
27-05-2008, 20:52
 >intuos
wg mnie CAL sa krokiem 100milowym w sluchawkach w zakresie szanowania klienta i jego portfela.
graja na poziomie szkoly wyzszej, szokuja jakoscia od pierwszych chwil, ja jednak mam co do nich takie wrazenia jak ty do u9. wiem ze to zabrzmi dziwnie :CAL sa super ale tylko tyle...

Trochę zawiła ta logika...
Znasz słuchawki które byłyby brzmieniowo bardziej niż "super" w cenie za 150zł?

renes

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
27-05-2008, 20:56
Ten prog cenowy mozna nawet przemnozyc przez jakis factor i dodac, ze z obecnie produkowanych :)

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 21:09
a ja myslalem, ze stare (2003) beyery dt 880 nie maja basu,a tu takie basiszcze sie urodzilo :"))

ps. sorry za ten wtret od czapy,ale wlasnie ich slucham..

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
27-05-2008, 21:12
oo :) to moze jeszcze jakis krotki opisik jak one graja z RPX-33 :) ?

aasat

• 2265 / 6086
  • Ekspert
27-05-2008, 21:19
>> pastwa, 2008-05-27 21:09:22
a ja myslalem, ze stare (2003) beyery dt 880 nie maja basu,a tu takie basiszcze sie urodzilo :"))

Pioneer\'y Monitor 10 mają jeszcze potężniejszy/lepszy bas do tych DT880