Monitor Audio Silver RS6 + Arcam A32 + Arcam P35 + Arcam CD36 + Denon TU 1800 DAB + Albedo Flat One WBT + QED Genesis WBT 0644.
Sennheiser HD 650 + Holdegron Mk III Dual Mono + Van den Hul First Ultimate.
Dobry wieczór!
Korzystając z wolnej niedzieli poszperałem dziś po internecie aby zasięgnąć trochę informacji o słuchawkach Beyerdynamic DT 880. Mam już od dłuższego czasu ochotę aby je kupić, ale wciąż nie jestem pewien jaka ich wersja byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia. Słuchałem "na żywo" wersji DT 880 i bardzo mi się podobały. Nie mam jak narazie możliwości posłuchać wersji 2005 i wersji PRO, choć może się to zmieni.
W związku z moimi poszukiwaniami nasunęło mi się kilka pytań i wątpliwości, z którymi chciałbym się z Wami podzielić. Mam nadzieję że pomożecie mi znaleźć na nie odpowiedzi.
Pierwszą kwestią jest sprawa wyboru modelu. Wiem już na 100% że chcę wersję z prostym kablem, ponieważ z skręcanym kablem są same problemy. Dziwi mnie że na stronie Beyerdynamic nie ma podziału słuchawek na modele: DT 880, DT 880 Pro i DT 880 ver. 2005. Jest tylko dostępna opcja DT 880 Edition i to wszystko. Oczywiście jest również wersja manufaktur gdzie można złożyć sobie słuchawki na zamówienie, ale chodzi mi tutaj tylko i wyłącznie o wersje typowe, nie personalizowane.
http://shop.beyerdynamic.de/oxid.php/sid/bacf9906f5ed88dabd490f493a48798a/cl/details/anid/0994709e54fbd1127.30556927/listtype/search/searchparam/880W Anglii można bez bez problemu kupić DT 880:
http://www.iheadphones.co.uk/headphones/20296/Beyerdynamic+DT880.htmi wersję PRO:
http://www.iheadphones.co.uk/headphones/23844/Beyerdynamic+DT880+PRO.htmW Polsce na allegro wybór jeszcze większy, bo można kupić wesję zwykłą, pro i 2005. Jak to możliwe, że na stronie producenta słuchawek nie ma tych modeli które można kupić w sklepach?
Osobną kwestią są również ceny. Tak na zdrowy rozum cena u producenta powinna być najniższa. Wiadomo, odpada marża pośredników, koszty transportu, ubepieczenia itp. Zagadką jest więc cena 290 euro w sklepie Beyerdynamic, skoro na stronie iheadphones kosztują 190 funtów. Polska cena po przeliczeniu również niższa. Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie chodzi mi tutaj o kilka czy kilkanaście procent różnicy. Jeśli dojdę do wniosku, że muszę je mieć to po prostu je kupię i cena nie będzie miała dla mnie większego znaczenia.
Czy zatem ktoś potrafi przekonująco wyjaśnić ten paradoks?
Drugi problem. Wiem już mniej więcej jaka jest różnica w dźwięku wersji zwykłej i pro. Czy ktoś z Was słuchał może wersji manufakturowej 600 Ohm? Czy jest może jakaś różnica w dźwięku w stosunku do wersji podstawowej o impedancji 250 Ohm? Wpływa to oczywiście na poziom wysterowania słuchawek, ale czy przekłada się to na różnice w brzmieniu? Które byłyby bardziej optymalne do Holdegrona? 250 Ohm czy 600 Ohm?
Trzecia sprawa. Tym razem kablowa. Firma Moon Audio na swojej stronie internetowej oferuje DT 880 również bez podziału na wersje zwykłą, pro i 2005. Ale jest za to możliwość wyboru impedancji i okablowania słuchawek.
I tak można sobie zażyczyć takie oto kable:
DT 880 with 10\' Blue Dragon Headphone Cable w Furutech FP-704
Gold plated stereo 1/4" plug: $500
DT 880 with 10\' Black Dragon Headphone Cable w Furutech FP-704
Gold plated stereo 1/4" plug: $550
DT 880 with 10\' Silver Dragon Headphone Cable w Furutech FP-704
Gold plated stereo 1/4" plug: $600 (Our Recommendation)
DT 880 Dragon Series V1 with 10\' Black Dragon Headphone Cable w
Furutech FP-704 Gold plated stereo 1/4" plug: $700 Description Below
DT 880 Dragon Series V1 with Detachable Cable system 10\' Black Dragon Headphone Cable w Furutech FP-704 Gold plated stereo 1/4" plug: $750 Description Below
Na forum niewiele o tych kablach się dowiedziałem i nie wiem czy progresja dźwięku jest warta dodatkowej inwestycji w kabel. Ceny wydają się dość przyzwoite, nawet przy założeniu iż trzeba będzie zapłacić za przesyłkę z Ameryki i cło. Gdyby ktoś słuchał zestawienia DT 880 z tym kablem, byłbym bardzo zobowiązany za parę słów swej opinii o takim połączeniu.
Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam - Romek