>Majkel - nawet przy zalozeniu ze zgodze sie z Toba co do swietnosci dzwieku PS1000 - wez pod uwage, ze one maja grac studio z dziurki sprzetu studyjnego ktory jak gra z Grado mysle, ze wiesz :)))
No właśnie nie wiem, bo nigdy z takiego sprzętu nie słuchałem. :) Są dwa typy słuchawek studyjnych - mikserskie i monitorowe. Te drugie mają tak grać, żeby się to dało wytrzymać cały dzień bez ewidentnego zmęczenia słuchu. Coś w deseń K240, DT150, 7506. PS1000 wydają mi się słuchawkami do odsłuchów krytycznych pod kątem balansu tonalnego. Wiem, że to brzmi zabawnie, ale ich poprawność tonalna jest najwyższych lotów, z jakimi miałem do czynienia w słuchawkach. Co innego balans tonalny, ale ten jest rzeczą, do którego mózg potrafi się adaptować, a equalizację i aranżację przestrzenną nagrania i tak można i trzeba zrobić potem na monitorach bliskiego pola.
Co do stereotypów grania studyjnego - jak się ustosunkujesz do sposobu grania wtyczek Neutrik ProFi? Albo inaczej, zakładając że są one przeźroczyste, to chyba NYSy brzmią wyraźnie bardziej "studyjnie"? Podobnież kable studyjne okazują się nie być często żyletką grającą głównie sopranem.
^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne), Sennheiser HD 565 Ovation