Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6393
  • Ekspert
20-12-2009, 23:26
>> lancaster, 2009-12-20 23:11:14
 Wzmak Wilu Żubra piknie grał lepiej niż produkt Markowa, szkoda że kolumn  lepszych niż (oberwie mi się) Tannoy Dorset  nie było chodzi mi o efektywność! Oba wzmaki jakoś nie mogły rozbujać także Atlasów. Tak że nie wiem czy nie była by podobna analogia do 125 Ohmowych 8W K1000 które wymagają dużo prądu. Grado też lubią prądzik to tyle gwoli przypomnienia.                            

majkel

• 7477 / 6396
  • Ekspert
21-12-2009, 00:20
Na sprzęcie Piotra Ryki (Cairn Fog v.2 upgradowany, TH upgradowany, Croft Polestar z Mullardem 8137) nie ma mowy o przepaści między PS1000, a K1000 z wyjętymi grillami, co niewątpliwie im pomaga. W aspektach, gdzie AKG górowały, dla mnie to była różnica mniejsza niż o umowną klasę, choć wyraźna. Od razu zaznaczam, że T-H to nie jest mój ulubiony napęd do GS/PS1000. Co innego z DT880 Pro, HD600 lub Edition 9. HD800 z niego nie słyszałem.

Kiedyś byłem u Wiktora, i zdarzyło się nam słuchać albumu, który podobał mi się bardziej na GS1000 niż K1000, choć uśredniając wszystko, co się gdzie podobało, przed GS1000 należałoby ustawić Omegę II MkI i K1000 właśnie. O przepaści znów nie było mowy, raczej momentami równej walce. Sprzęt Wiktora znacie, więc nie będę przypominał.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Sennheiser HD 565 Ovation

lancaster

• Gość
21-12-2009, 08:07
majkel, a ja z kolei "slysałem" ze Stax to takie plumkanie bez dynamiki....tak to jest z zabawami w gluchy terlefon.
Oczywiscie odnośnie Stax mam rożne źródła info(niestety nie własne -wiec w zasadzie powinienem sobie odpuścić komenntarze na ich temat :))
Wczesniejsze opinie sa b. przychylne....z opisu takie nieco mniej dynamiczne ale rownei realistyczne AKGK1000(opinia człowieka ktory mial 2 modele grado i sluchal GS/PS)

L3VY jeśli PSy zagraly przy jakichś sluchawkach na basie plamą to faktycznie mieliscie taki sobie wzmak....chyba ze te AKG są nawet w swoim najsłabszym miejscu o kosmos od grado lepsze....

majkel

• 7477 / 6396
  • Ekspert
21-12-2009, 09:12
Dźwięku Omegi II nie należy mieszać z jakimikolwiek słuchawkami dynamicznymi. Impakt one mają, zwłaszcza na niskim basie, ale że średni nie jest podbity jak w większości dynamików, to ludziska godajom, że dynamiki ni ma. Ich cechą charakterystyczną jest spójne medium dźwiękowe. Dźwięk ze słuchawek dynamicznych po przesiadce z Omeg wydaje się porozrywany na strzępy. Dziwne wrażenie, ale tak jest. Ja w ogóle lubię dźwięk przetworników planarnych, także głośników. Być może nowe orto będą wreszcie grały normalnie, a nie jak przez dziurkę od klucza. :D

^

Gustaw

• Gość
21-12-2009, 10:39
Przyznam, że ten wątek czytam z coraz to większym rozbawieniem. Kolejny raz PS-1000 pokazują swoją "wyjątkowość". Kolejny raz czytam, że pozostałe elementy toru audio nie sprostały wymogom tych "nadświetlnych" słuchawek. To są zwyczajne jaja.

Zastanawiam się co w realnym świecie fanów słuchawkowego grania może skreślić dany produkt z listy produktów dobrych.

To, że psują się przy średnio-wyższych poziomach głośności a niby mają być dedykowane do zastosowań PRO?  Nie ! Dla słuchawkowca nie jest to problem.
To, że są niestabilne ? Nie ! Dla słuchawkowca nie również jest to problem.
To, że zwykle, w bezpośrednim porównaniu, są mniej interesujące od innych słuchawek ? Nie ! Dla słuchawkowca nie jest to problem bo i tak są "high-end".
To, że mają skandaliczny serwis ? Nie ! Dla słuchawkowca nie jest to problem.

Przyznam, że z punktu widzenia "niesłuchawkowca", dla mnie, jest to pewien fenomen socjologiczny.

Gwos

• 364 / 6171
  • Zaawansowany użytkownik
21-12-2009, 11:18
>> Gustaw, 2009-12-21 10:39:29
Przyznam, że z punktu widzenia "niesłuchawkowca", dla mnie, jest to pewien fenomen socjologiczny.

Tak, to wygląda na jakiś paradoks. Mogę mówić tylko za siebie, więc proszę: przed kilkoma dniami oddałem do serwisu GS1000, bo lewa strona zaczęła dotkliwie się różnić od prawej barwą i poziomem głośności. Wiem, że będę musiał zdrowo poczekać, zanim zobaczę słuchawki z powrotem, a pamietając o "skandalicznym serwisie" Grado, nie mogę mieć pewności, że słuchawki będą grały prawidłowo od pierwszego razu. Ale to nie zmienia faktu, że przez ostatni rok GSy czarowały mnie nieustannie i uważam je za zjawisko nadzwyczajne i jak trzeba będzie a będzie mnie stać, to kupię nowy egzemplarz, by dalej cieszyć się magią muzyki. K1000 grają również niewiarygodnie i do tego wyglądają na niezniszczalne, ale dostarczają (mi) zupełnie innych emocji niż GSy. No i jak padną, to nie mają żadnego serwisu...

Wątek jest słuchawkowy, ale mam pytanie do "niesłuchawkowców", czy zdarzyło Wam się usłyszeć kolumny, które od pierwszej minuty rzuciły Was na kolana? Bo tak było w moim przypadku z GSami. Jeśli tak się zdarzyło, łatwiej zrozumiecie oczarowanie coniektórych słuchawkowców :)

Serdecznie pozdrawiam!
Sprzedam SR-007mk1

aasat

• 2397 / 6379
  • Ekspert
21-12-2009, 11:20
>> majkel, 2009-12-21 09:12:05
> Dźwięk ze słuchawek dynamicznych po przesiadce z Omeg wydaje się porozrywany na strzępy.

To samo odczucie mam w  przesiadce z orto na dynamiczne, dzwięk dynamików wydaje się odchudzony.

> Być może nowe orto będą wreszcie grały normalnie, a nie jak przez dziurkę od klucza. :D

Nie zgadzam się, driver Grado nie jest lepszy tutaj pod tym wględem, kiedyś pokazywałem to w watku orto.

majkel

• 7477 / 6396
  • Ekspert
21-12-2009, 11:25
Gustaw, lancaster się jakoś przychyla do opinii, że tor, w którym bas PS1000 jest bułą, czy jak to tam zostało nazwane, jest co najmniej nie teges. Tymczasem AKG K1000 dostają pod 100% tego, co im się od wzmacniacza należy. Takie porównanie jest bez sensu.

Co do serwisu - Grado Labs naprawili mi GS1000i nieodpłatnie i odesłali priorytetem lotniczym, a ja nie miałem na nie żadnego paragonu, bo kupiłem z drugiej ręki. Zły? Trzeba umieć maila napisać po prostu. :)

Podonie jak Gwos, chcę wreszcie usłyszeć zestaw głośnikowy, który zawstydzi moje słuchawkowe fascynacje lub pokaże coś, czego nie można mieć na słuchawkach i ja będę chciał to mieć na co dzień.

^

majkel

• 7477 / 6396
  • Ekspert
21-12-2009, 11:27
Nie zgadzam się, driver Grado nie jest lepszy tutaj pod tym wględem, kiedyś pokazywałem to w watku orto.

Ja mówię o wrażeniach czysto słuchowych, a nie które przez większą dziurę grają. Mnie słuchanie przez YH100 kojarzy się z podsłuchiwaniem, dźwięk jakby słuchany przez mały otwór wypchany tkaniną.

^

lancaster

• Gość
21-12-2009, 11:32
Gwos, mi sie zdarzyło slyszec kolumny(system)który od pierwszych taktów rzucił....powiedzmy nieodparty urok.
Był to system ancient audio z kolumnami holography(pierwsza wersja, bo obecna uważam jest mneij interesująca), kolejnym był system Rehdeko rk125 z monoblokami Wavac na lamce 805, jeszcze innym był system oparty o kolumny Legacy + monobloki BAT....kolejnym robiącym duże zamieszanie był system Klipsch Cornwall z tanim ampem MF A1 i na koniec dwa nieco mniejsze ale równie urokliwe Tannoy SRM + Rotel(hańba!) oraz Sun Audio SV2A3 + Klipsch Heresy + gramofon.
Kazdy z tych systemów mial w mojej opinii przewagę możliwości w  wielu aspektach nad GS1000 w dowolnej konfiguracji jaką słyszałem.

Najbliższy dźwiękowi ze słuchawek był system p. Waszczyszyna....rozumiem oczarowanie, np. system AA też lubił zacharczeć w przesterze, nie zagrał rocka a mimo to dla całej reszty chcę taki mieć :)

fallow

• 6463 / 6366
  • Ekspert
21-12-2009, 11:34
Wiec btw. tych zestawow glosnikowych - HD800 pod wzgledem przestrzeni zawstydzily i to sromotnie tanie monitorki Alesis mojego znajomego. Kosztuja gdzies okolo 700 PLN. Nie mialem zadnych watpliwosci co do rozgromienia ich przez te monitorki :)) o ile sie nie myle to byl model M1 520.

Ja nie mam zadnych absolutnie watpliwosci co do tego, ze sluchawki to proteza przestrzeni :))

Szkoda, ze nikt nie odpowiedzial na moje pytanie czy w ogole jakimkolwiek studio na swiecie uzywano tych Grado HP1000 - studyjnych jak sie okazalo, chociaz nigdy bym na to nie wpadl :)
PS1000 jako sluchawki studyjne bardzo mnie bawi :))) Stawiam, ze wytrzymalyby tam kilka dni, pomijajac to, ze jak ktos wpiolby je do normalnej dziurki zwyczajnego studyjnego wzmaka sluchawkowego na wiele dziurek to chyba odlecialyby mu uszy :))

fallow

• 6463 / 6366
  • Ekspert
21-12-2009, 11:37
Chcialem przez to powiedziec, ze z tego co uslyszalem dla mnie wystarcza studyjne monitorki za 1K < by odeslac dowolne sluchawki hi-endu z czarne czeluscia :))

Zaczynam rozumiec fanow sluchawek takich, ktore foruja to co w sluchawkach na wyciagniecie reki/wynika z designu czyli Orthomaniakow, zatwardzialych fanow 7509 etc. :) CALowcow etc.

lancaster

• Gość
21-12-2009, 11:38
Jedyny plus PSów jaki jestem w stanie dostrzec po czasie to taki, że mozna zbudować sobie niezłe karczycho.
Fedor z mma ponoc używa tych gradosów w okresie budowania masy :./

Gwos

• 364 / 6171
  • Zaawansowany użytkownik
21-12-2009, 11:40
>> lancaster, 2009-12-21 11:32:03
Gwos, mi sie zdarzyło slyszec kolumny(system)...

Nie wątpiłem w to! Gdybym mógł sobie na to pozwolić, to pewnie wszedłbym w kolumny. Dźwięk z powietrza to samo zdrowie.
Sprzedam SR-007mk1

majkel

• 7477 / 6396
  • Ekspert
21-12-2009, 11:48
>Ja nie mam zadnych absolutnie watpliwosci co do tego, ze sluchawki to proteza przestrzeni :))

Przestrzeń słuchawek jest zmyślona, pytanie tylko, czy to przeszkadza? Jeśli tak, to trzeba wybrać głośniki.

>
Szkoda, ze nikt nie odpowiedzial na moje pytanie czy w ogole jakimkolwiek studio na swiecie uzywano tych Grado HP1000 - studyjnych jak sie okazalo, chociaz nigdy bym na to nie wpadl :)

Nie znajdę posta na head-fi szybko, ale informacje widziałem, że używało ich co najmniej jedno studio z prawdziwego zdarzenia.

>PS1000 jako sluchawki studyjne bardzo mnie bawi :))) Stawiam, ze wytrzymalyby tam kilka dni, pomijajac to, ze jak ktos wpiolby je do normalnej dziurki zwyczajnego studyjnego wzmaka sluchawkowego na wiele dziurek to chyba odlecialyby mu uszy :)

Co do mechaniki pełna zgoda, natomiast w kwestii dźwięku nie. Jest jak w studyjnych - mocny bas i prezentacja, na której wszelkie podkolorowania staną się czymś oczywistym i nieznośnym. Barwa toru musi być neutralna, a dociążenie dźwięku może być mniejsze niż dla GS1000(i). Poza tym to dość analityczne słuchawki, bez buły na basie, echa na średnicy i zamglonego sopranu a la DT150 lub Sony 7509.

^