Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aasat

• 2395 / 6378
  • Ekspert
02-12-2009, 18:00
>> MAG, 2009-12-02 17:51:11
Mam wielką prośbę czy Grado RS1 występuje w wielu wersjach??? proszę o informację na ten temat dziękuję

Wg opisu na head-fi.org Grado RS-1 miało 6 wersji

http://www.head-fi.org/forums/f4/classifying-versions-rs1-your-guide-work-progress-420092/

MAG

• 2403 / 6382
  • Ekspert
02-12-2009, 18:01
Mam zamiar nabyc te słuchawki z drugiej ręki tyle że nie wiem jak brzmią Sennheiser HD 600 czy 650 nie były w moim guście tak wiec mam pytanie czy te słuchawki brzmią podobnie ?
Dodam tylko że słuchałem BD 880 I 990 Także AKG K 701 i te słuchawki wywarły na mnie większe wrażenie niz Sennheiser .
Proszę o doświadczonych o poradę czy warto wydać na te słuchawki czy raczej kupić nowe no AKG K 701?

Ged

• 1725 / 6397
  • Ekspert
02-12-2009, 18:10
MAG
Popatrz na ogłoszenia na naszym forum :) Może GSy są w Twoim zasięgu ?

majkel

• 7477 / 6395
  • Ekspert
02-12-2009, 18:38
MAG, ja tak samo postrzegam Sennheisery serii HD6xx. Dla mnie to słuchawki prawie pół klasy niżej od DT880 Pro i AKG K 701. Chyba wolę od nich wszystkich Grado RS2, ale też wolę je od RS1. Skończyłem na GS1000i, dlatego GS1000 idą na sprzedaż. GS1000 dadzą Ci to co RS2 i to co RS1, plus coś więcej. Oczywiście, można powiedzieć, że jeden i drugi model jest bardziej bezpośredni od GS1000, ale jak ostatnio porównywałem GS1000, PS1000 i RS1, to te ostatnie wydają się grać wręcz trywialnie. Chyba wolę słodkie kłamstwa RS2, zwłaszcza, że całościowy obraz muzyczny RS2 jest bardziej przekonujący dla mnie. RS1 to mistrz analizy, wszystko z osobna jest świetne, tylko się musisz temu przysłuchiwać i mówić sobie, że rzeczywiście tak jest. Bierzesz RS2 i od razu jest wrażenie, jakbyś był właśnie tam, nie wnikając, czy dobrze słychać mlaśnięcia i echo skrzypiącego stołka pod perkusistą.

^
Słuchawki różne sprzedam - patrz Ogłoszenia.

krisio06

• 347 / 6224
  • Zaawansowany użytkownik
02-12-2009, 20:13
MAG
Kupiłem kiedyś RS1, "wydawało" mi się, że tak obraz muzyczny powinien wyglądać, ALE po przesłuchaniu innych słuchawek, chociażby Dt880 Pro ( osobiście nie mam nic do nich, dobry kawał słuchawek ), otworzyły mi się oczy.
Jeżeli chcesz kupić słuchawki i słuchać to radziłbym omijać. Ja miałem dosyć 1000h "poprawnego" wygrzewania, dzięki YH100 wyzdrowiałem i pozbyłem się RS1 z wielką przyjemnością
Pozdrowienia dla wszystkich "ozdrowiałych". :))

kopaczmopa

• 786 / 6335
  • Ekspert
02-12-2009, 20:58
MAG jesli HD600/650 Ci sie nie spodobaly zas 701 bardziej z cala pewnoscia bierz RS1.

Dla mnie RS2 sa znaomite ale nie porownywalem ich leb w leb z Senkami.

Powiem szczerze - ani sr325i ani DT880/990 ani K701 nigdy u mnie nie zagraly lepiej od HD580@kabel650 - wiec z ta klasa to co kto czego oczekuje, kwestia gustu i nic wiecej.
ciekawosc brzmienia

MAG

• 2403 / 6382
  • Ekspert
02-12-2009, 22:08
Dziękuję za spory odzew nie neguje klasy poszczególnych producentów a tym bardziej nie chcę wpływać na gust to nie w moim stylu.
Więcej czasu spędziłem z BD 880 Powiem szczerze że nie miałem możliwości zrobienia testu słuchawek z tego przedziału cenowego hmm ale Panowie napisałem list do mikołaja:) więc mam taka nadzieję że coś będę mógł tutaj wkleić niebawem , skromnie dodam że nie chcę jednak przepłacać po to by usłyszeć drobne różnice .
Grado wyglądają tak Vintage żonie nie bardzo się to podoba a jak one siedzą na uszach? czy okalają małżowinę dookoła czy cisną się na ucho . Dla mnie ważne jest żeby jednak były wokółuszne nie powodowały zmiany w konstrukcji małżowiny z jakiego powodu każdy chyba wie dokładnie.Jest jeszcze kwestia otwarte?zamknięte a może coś pomiędzy?jak radzicie ?

Jeszcze nie zdecydowałem jakie kupię nie ukrywam że chcę słuchawki raczej o neutralnym charakterze przetwarzania , co nie oznacz bez emocjonalnym raczej jakby to powiedzieć żeby miały coś takiego w sobie hmm tak przykład wzmacniacz tranzystor a pre lampa ,moc i ciepło zagalopowałem sie :) jeszcze myślę i nie tylko ja więc druga połowa też ma wpływ na to .
Jak najdłuższy przewód mile widziany dziękuję i czekam na więcej porad pozdrawiam

MAG

krisio06

• 347 / 6224
02-12-2009, 22:43
RS1 to najwyższy model Grado jeszcze z rodziny nausznych. GS1000, GS1000i i PS1000 są wokółuszne.
Wiele osób narzeka w RS1 na uwierający pałąk. Przez 1h słuchania jest ok, ale później stają się niewygodne.

GRADO__Fan

• 299 / 6367
02-12-2009, 23:26
>>Rafaell  2009-11-26 / 13:35
Już to na sąsiednim forum przerabialiśmy z tymi Ergo ale poczytać można-strona producenta http://www.precide.ch/eng/eergo/ergo.htm
----------------------------

Słuchałem ERGO  kilka lat temu i żałuje, że nie mam ponownej możliwości. Wtedy wydały mi się za ostre i chude, ale miały świetną holografię. Ciekawe słuchawki i sądzę, że o dużym potecjale. Szkoda, że takie szkaradne i niewygodne

>> MAG
Ze zdjęcia mi te słuchawki wyglądają na całkiem nowy wariant. Po nich był tylko jeden, z nowym drewnem i okrągłymi "antenkami", a potem już wersja "i". Warto sobie wyrobić własne zdanie o wysokich modelach Grado. Akurat mam RS-1. Mogę wypożyczyć. Napisałem na PW
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

chrees

• 1662 / 6395
  • Ekspert
07-12-2009, 09:24
Dzwoniłem właśnie do dystrybutora Beyerdynamic na Polskę (megamusic bodajże).
W sumie zaskoczenie żadne. Słuchawek nie ma, nie przewidują egzemplarzy "odsłuchowych", które pojawią się dopiero wtedy gdy słuchawki zostaną pozamawiane przez sklepy i zaczną "krążyć" po Polsce. Nie odnosząc się do jakości samych produktów podobna rozmowa z dystrybutorem Ultrasone\'a wyglądała "nieco" inaczej: Mamy trzy wygrzane (właśnie TEGO słowa użył mój rozmówca!) egzemplarze E8, które chętnie wyślemy do wskazanego sklepu na odsłuchy. Z tego co pamiętam nie było również problemu z wypożyczeniem słuchawek za kaucją...
Różnica w obsłudze jest?*
Jest :|

* Litościwie nie wspominam już o klimacie rozmowy :/

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Bednaar

• 556 / 6354
  • Ekspert
07-12-2009, 09:57
>> GRADO__Fan, 2009-12-02 23:26:39
>>Rafaell 2009-11-26 / 13:35
Już to na sąsiednim forum przerabialiśmy z tymi Ergo ale poczytać można-strona producenta http://www.precide.ch/eng/eergo/ergo.htm
----------------------------

Słuchałem ERGO kilka lat temu i żałuje, że nie mam ponownej możliwości. Wtedy wydały mi się za ostre i chude, ale miały świetną holografię. Ciekawe słuchawki i sądzę, że o dużym potecjale. Szkoda, że takie szkaradne i niewygodne<<

Co prawda słuchałem ich jakies 10 lat temu, ale bardzo dobrze pamiętam ich dźwięk - też jako ostry i chudy. Grały z dziurki Rotela RA-840BX2 którego mam do dzisiaj i z jego dziurki AKG K530 grają inaczej - co prawda góra też jest ostra, ale za to większość pasma jest zdominowana przez ogromny, dudniący bas. Tegoż Rotela wkrótce zamierzam sprzedać. A wracając do Ergo to kiedyś ta firma nazywała się Jecklin, zaś owe słuchawki - Jecklin Float i chyba właśnie taką nazwę miał słuchany przeze mnie egzemplarz.

fallow

• 6463 / 6365
  • Ekspert
07-12-2009, 11:59
BTW.
Ultrasone to jedna z nielicznych firm, ktora oficjalnie radzila (nie wiem czy jeszcze zamieszczaja taka informacje na swojej stronie) wygrzewac swoje sluchawki kiedy sa nowe. Co faktycznie w przypadku ich produktow ma znaczenie - w pelni potwierdzam.

Rafaell

• 5033 / 6392
  • Ekspert
07-12-2009, 12:19
>> chrees, 2009-12-07 09:24:52
Przedstawiciel Beyerdynamic na Polskę ma je niejako przy okazji , ta firma zajmuje się sprzedażą sprzętu studyjnego. Piszę to nie dla tego żebym chciał ich bronić tylko dla czego takie masz wrażenie. W studiach nagraniowych problemem jest kupienie coś droższego (słuchawkowego) w cenie powyżej 400 złotych i stąd to traktowanie sprawy po macoszemu.                              

fallow

• 6463 / 6365
  • Ekspert
07-12-2009, 12:33
Przedstawiciel Sennheisera tez zajmuje sie sprzedaza masy sprzetu studyjnego. W zasadzie to jest glowny obszar dzialalnosci tej firmy. Applauz Audio - ktora wszystko co dla klienta indywidualnego daje Konsbudowi. No ale jak widac HD800 mozna posluchac w sporej ilosci sklepow bez problemu. Oczywiscie sytuacja wygladalaby podobnie/tak samo - gdyby sklepy nie zamawialy HD800 juz wczesniej, a popyt generuja ludzie ktorzy do tych sklepow dzwonia i pytaja sie "kiedy beda HD800". Wiadomo jakie bylo zainteresowanie tymi sluchawkami i jak dobrze byly reklamowane.

Ludzi zainteresowanych T1 jest znaczaco mniej stad i mniejsze parcie sklepow na dystrybutora.

Dystrybutor Ultrasone bierze za to sprawy w swoje rece - mimo, ze takze zajmuje sie sprzedaza glownie wiekszego niz sluchawki sprzetu studyjnego

Rafaell

• 5033 / 6392
  • Ekspert
07-12-2009, 18:30
 Myślę że T1 jednak zagości w tych lepszych studiach