Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6323
  • Ekspert
13-10-2009, 21:50
Nie no Majkel - co tu porownywac, kazdy slucha na tym na czym chce.
Oczywiscie ze glosniki sa blizsze rzeczywistej muzyki, oczywiste ze sluchawki sa lepszym mikroskopem.

Pewno ze nie da sie czasem rozstawic tak jak w filharmonii ale koncerty i muzyka nie sa tylko w filharmonii.
ciekawosc brzmienia

chrees

• 1662 / 6383
  • Ekspert
13-10-2009, 21:51
Z uwagi na pory, w których mogę spokojnie posłuchać muzyki (zwykle kosztem snu), głośniki jeszcze długo nie zawitają u mnie w mieszkanku. Chociaż przyznam, że dźwięk "wyzwolony" spomiędzy moich uszu całkiem mi się podoba. Póki co najbliższe głośnikowej prezentacji były Gradosy, przy wszystkich ich zaletach i wadach.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

majkel

• 7477 / 6383
  • Ekspert
13-10-2009, 21:57
Ja do głośników kiedyś wrócę, ale to będzie jakiś zboczony zestaw na papierowych membranach, pewnie odgrody i elektronika z dużą dozą DIY. Na razie nie mam kiedy i gdzie, a znakomite Tonsil Samba 250 i Technics SU-VX820 kurzą się nieużywane. Służyły dobrze przez pół liceum, całe studia i jeszcze parę lat.

x500

• 461 / 6362
  • Zaawansowany użytkownik
13-10-2009, 22:01
Sam mnostwo czasu slucham poprzez sluchawki , lubie ten rodzaj przekazu bardzo  ale jednak z glosnikow czuje muze calym cialem i ten przekaz lubie jeszcze bardziej .

Reaper

• 521 / 6383
  • Ekspert
13-10-2009, 22:04
Które modele słuchawek Sony są godne polecenia? Chodzi mi o brzmienie ciepłe z dobrym mocnym dołem. Najlepiej coś w stylu AKG K141 lub AKG K240/250.

Ged

• 1725 / 6385
  • Ekspert
13-10-2009, 22:18
Koledzy
Dajcie mi jeszcze dwa dni. Jutro przez cały dzień TwinHead/PSy/GSy vs. topowy Stax.
Jedyne co w tej chwili mogę napisać: w pierwszych godzinach nie byłem pewien, czy chcę słyszeć to coś więcej co grają PSy w porównaniu do GSów, teraz wiem, że chcę. Po 4 dniach słuchania różnica się nasila tzn. słyszę ją bardziej. W pierwszych godzinach/dniach ciężko było zdjąć z głowy GSy, teraz PSy. Ciągle jednak w muzyce romantycznej (Chopin) wygrywają GS1000. Cała reszta - PS1000. Gdyby tylko nie były takie ciężke. Dzisiaj zastosowałem szmatkę welurową pod kabłąk, bo już boli mnie czubek głowy, także wesoło nie jest. Oczywiście nie muszę pisać, że żadnej szmatki w GSach nie potrzebuję.
Przede wszystkim koncerty orkiestrowe, fortepianowe - na GSach słyszałem smyczki lub fortepian i słabe bzyczenie reszty instrumentów (sorry, ale tak jest), na PSach słyszę całą orkiestrę, ale uwaga - fortepian nie jest już tak zmysłowy jak w GSach, a Diana Krall, Magdalena Kozena, Aga Zaryan, Carmen itd. nie śpiewają prosto do ucha.
Gdybym słuchał rocka, głównie orkiestry w dużych składach - tylko PSy. Śpiewające divy i fortepian solo - nie wiem . . . chyba GSy.
Jestem na skraju wyczerpania nerwowego :)

Chrees - może na AS się spotkamy bo chciałbym Ci podziękować osobiście.

chrees

• 1662 / 6383
  • Ekspert
13-10-2009, 22:36
w.luczynski ---> Z AS to będzie u mnie trudno, a bardzo żałuję*... :|
A co do ciężaru PS-ów to jest on aż tak dokuczliwy? Sądziłem, że równomiernie rozkłada się na głowie i jedyną dokuczliwością jest to, że nie można sobie nią (głową) dowolnie pomachać :> Z tymi podziękowaniami to nie przesadzaj, przecież PSy pojechały do Ciebie, co tu kryć (gram w życiu w otwarte karty, weheh), z myślą o ich sprzedaży :> Inna sprawa, że nawet jeżeli tak się nie stanie, nikomu włos z głowy nie spadnie, a na forum przybędzie kolejna osoba (Ty :>), która będzie w stanie o tych słuchafonach się wypowiedzieć w oparciu o własne doświadczenia, a nie tylko opisy innych. A dla PSów też plus: zwiedzą pociągiem kawałek naszego pięknego kraju :)

* Jeżeli tylko mogę staram się przedłużać znajomości wirtualne w tzw "reala".

.

chrees

• 1662 / 6383
  • Ekspert
13-10-2009, 22:49
Piotrze ---> Czyli kwestia naprawy PSów jest na dobrej drodze, jak można wnioskować z faktu, że otrzymujesz na jej czas "auto zastępcze"?

.

violett

• 786 / 6374
  • Ekspert
13-10-2009, 22:56
Dziwię się Kolegom, którzy deprecjonują zestawy stereo z głośnikami. Słuchawki - tak, ale tylko jako dopełnienie systemu, a nie na wyłączność. MSZ trudno dyskutować o dźwięku "słuchawkowym" o ile nie pozna się prawdziwego dźwięku stereo na sprzęcie głosnikowym. Musi być jakiś "punkt podparcia" :)
Dla mnie oba systemy są równocenne i pełnoprawne.

alghar

• 639 / 6095
  • Ekspert
13-10-2009, 23:41
@ Piotr "Pojutrze mam dostać na jakiś czas GS-1000, to sobie zrobię mecz z HD 800."  :)   Jak   możesz  podaj  numer  GS , podobno  trochę  zmieniały swoje "brzmienie " ,  powiedzmy  od  "zimnego "  pierwsze   egzemplarze   do " ciepłego "najnowsze  sztuki. Może  w  tym temacie    wypowie  się  Grado_Fan  ?
@ w.luczynski  jakich   kabli   i   jakich  IC  używasz jeśli można ?

fallow

• 6463 / 6353
  • Ekspert
13-10-2009, 23:49
>> Piotr Ryka, 2009-10-13 22:48:14
Pojutrze mam dostać na jakiś czas GS-1000, to sobie zrobię mecz z HD 800.

Czy amerykanski orzel wyjdzie obronna reka i wskaze palcem na przegrane HD800 :))) ?

fallow

• 6463 / 6353
  • Ekspert
13-10-2009, 23:58
Pierwszy i drugi John - Ojciec zalozyciel oraz Ojciec "toolingu" czekaja :))=

Dzisiaj jeszcze ujal mnie wzruszajacy tekst ze strony Grado -> http://www.gradolabs.com/reviews/forbes.htm

"Recently, Grado has begun paying himself $500-a-week salary, but he has no plans to look for better housing. The current set-up is too convenient."If I wake up at 4am and can\'t sleep" he says "I\'ll go downstairs in my underwear and start calling my distributors in Europe".

Corvus5

• 2596 / 5850
  • Ekspert
14-10-2009, 00:03
Zobaczmy czy Grado się wystraszy na miarę amerykańskiego orła.

chrees

• 1662 / 6383
  • Ekspert
14-10-2009, 00:04
Ten ostatni Pan wygląda jakby demonstrował najnowszy model aparatu słuchowego :>

.

szwagiero

• 2240 / 6385
  • Ekspert
14-10-2009, 00:21
>> majkel, 2009-10-13 21:45:23
>To jest jak gadanie, że samochód jest lepszy od motocykla - bez sensu. Może i jest, ale nie daje tego, co daje >motocykl.

To znaczy? Czy słuchawki są bardziej analityczne? Hmmm, być może są w małym stopniu, ale często niestety ta analiza jest przesadzona. Jakie są jeszcze plusy? Wspominałeś coś, że za wąsko jest na kolumnach. Nie jestem w stanie tego odnieść do orkiestry, bo rzadko słucham takiej muzyki, natomiast dobrze zrealizowane płyty potrafią zabrzmieć na kolumnach bardzo szeroko. U mnie to jest kilka metrów na boki w promieniu większym niż 180%. Czy może chodziło o coś innego? Systemu kolumnowego nie mam specjalnie wyrafinowanego, więc pewnie może być jeszcze lepiej.