Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

stogdan

• 305 / 6079
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2008, 08:41
Małe pytanie dotyczące dousznych shure. Opinie są dobre do entuzjastycznych, tyle że mnie interesuje sprawa basu. Jak poszczególne modele radzą sobie z tym w porównaniu do nausznych słuchawek z " wyższej półki"?
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 08:50
>> stogdan, 2008-05-23 08:41:37
No cóz akurat miałem Shure E4c z sobą powtórzę jeszcze raz do sprzętu przenośnego (kolega Roland napisze co tam było) to za dobre słuchawki. Może poza jednak lepszymi na basie E500 (na utworach Erykach Badu) ale tutaj chodzi o najniższy bas.Kiedyś już pisałem że E500 mają dołek między 10-12kHz i takie piękne słuchawki na sprzęcie przenośnym bardzo sporo tracą gdyż powyżej 12 kHz nie ma na przenośnym sprzecie już raczej muzyki (ograniczenia w pasmie)
.
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
23-05-2008, 09:00

odpowiednie towarzystwo dl ue9.

stogdan

• 305 / 6079
23-05-2008, 09:04
Rafaell dzięki za odpowiedź. Ja myślę raczej o zastosowaniu w sprzęcie przenośnym. Mam "dziadowskie" douszne kossy. W ich przypadku bas uzyskuje się przy bardzo " fikuśnym" umieszczeniu w uchu i co najgorsze bas znika jak tylko odrobinę się przemieszczą. Jeżeli podobnie dziej się z shure to faktycznie są one dobre do " stacjonarnego" s łuchania nie tylko ze wzgledu na charakterystykę ale również zmiany sposobu prezentacji w momencie lekiego wysunięcia z ucha, no a w sprzęcie przenośnym raczej się chodzi ;-)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-05-2008, 09:08
@ptx, poluzowanie basu w E9 chyba się nie zdarzyło wczoraj w żadnej konfiguracji. Ja miałem zarzuty co do jego braku wybrzmienia i zbytniej gładkości, ale coś mi to pachnie niedogrzaniem. Jeżeli Leben CS600 jest bardzo przejrzystym wzmacniaczem, to szedłbym w coś grającego kremowo, ale i z wykopem. To ostatnie chyba nie jest mocną stroną AudioNemesisa, a z CECem było sensownie. Do AudioNemesisa + przejrzysty, zdecydowany wzmacniacz polecam Creative Aurvana Live! :) Niestety, na początku bas się wcina do ogólnej prezentacji w sposób niemalże tak uciążliwy jak w GS1000, choć jakoś mniej męczy. Po wygrzaniu jednych i drugich wchodzimy w regiony hi-endu. ;)

stogdan

• 305 / 6079
23-05-2008, 09:11
W tej chwili znalazłem na allegro . Co to są za słuchawki i jakich " lotów"? http://www.allegro.pl/item369806508_koss_esp_9_elektrostatyczne_jedyne_na_allegro.html#photo

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
23-05-2008, 09:23
>> majkel, 2008-05-23 09:08:14

można powiedzieć ze te CAl to praktycznie pod lebena który jet przejrzystym i niczym nie czaruje.Poanowie podajcie jakiś ciekawy sklep gdzie można dostac te CAL w dobrej cenie i szybko.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-05-2008, 09:32
Ja kupiłem w megadeal.pl, nie najtaniej, ale super szybko, bo wysyłają UPSem, i można zapłacić przez płatności24, czyli od razu wiedzą o dokonanym przelewie.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 10:47
W sumie Creative Aurvana Live! to bardzo ciekawe słuchawki tylko dla czego najlepiej chodziły w takim teamie
Creative Aurvana Live! + Van Den Hul HYBRID + Moonlight v.7 beta + Technics  (sory na Kenwodzie jakoś nie miały okazji być próbowane z różnymi kabelkami i z braku czasu zagościły krótko ) Jak widać najdroższy w Teamie jest kabelek-już widzę jak do słuchawek za 150 złotych ktoś dokupuje kabel za 800 złotych :D

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 10:57
>> ptx, 2008-05-23 08:24:54
Jakoś Audionemesis po krótkim słuchaniu poszedł w odstawkę no ale pytaj pozostałych dla czego,ja chciałem podpiąć go do Kenwooda ale pozostali zaprotestowali no i stał sobie cichutko podpięty do Marantza .Na koniec słuchałem przez głośniki kolegi Rolandsingera i na jego dwóch nagraniach nasunęły mi sie na szybko takie wnioski :wycofany wokal, pewna jazgotliwość  (raczej Marantz) odcięty (brak) najniższy bas, ogólnie dobra lokalizacja i kontrola dzwieku.

Rafaell

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-05-2008, 11:02
Z IXOSem też było dobrze, ale to wciąż drożej od słuchawek - nowy 185zł. :( IXOS grał dźwiękiem słodszym i bardziej posklejanym, ciut z dalsza. Na VDH bas był jak dla mnie wzorcowy w wymienionym zestawie z CAL!

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 11:07
>audioholik
>...cichym wysokim tonem ( lekko w tle w prawym kanale), po chwili wybrzmiewa dźwięk gitary elektrycznej(kanał lewy) silny głos, jednak będący tylko zasygnalizowaniem czegoś co ta gitara może zrobić później a teraz tylko prezentuje >swoją obecność, zaraz po niej wybrzmiewają analogicznie skrzypce( w kanale prawym) które po chwili ustępują miejsca Loreenie McKennit, jej głos pojawia się w momencie gdy skrzypce jeszcze cichną... dalej głos Loreeny słychać ponad wszystkimi dźwiękami, tj dźwiękami perkusji i taktowego wysokiego dźwięku w prawym kanale, barwa jej głosu zmienia się wielokrotnie...teraz na przemian w lewym (gitara) i prawym (skrzypce) kanale wybrzmiewają z pełną mocą...

No to wnioskuję z twojego opisu, że z tą przestrzenią w tych JVC nie jest tak "kolorowo". Przypuszczam, że masz zwyczajną, tak typową dla wielu słuchawek "stereofonię wewnątrz głowy". Więc gdzie tutaj ta niby wybitna przestrzenność?
Moje HD600 prezentują scenę nieco przed twarzą. Na szczęście dźwięk po wygrzaniu raczej wyniósł się z głowy.  

audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 11:18
Co do zakupu CAL. Taniej może być w zwyczajnych sklepach komputerowych. Trzeba zamówić i nieraz będą już na drugi dzień. Jeśli ktoś ma na miejscu takie sklepy to polecam popytać. Odpada koszt przesyłki i można odebrać osobiście. Jakiś czas temu pytałem i komputerowym były do sprowadzenia za 165zł. W międzyczasie cena spadła i aktualna cena to 140 zł. W necie wcale nie musi być taniej (co zresztą wielokrotnie zdążyłem już zauważyć). Jednak nie tyle chodzi o pieniądze (bo różnice niewielkie) ile o wygodę. W wielu miejscowych sklepach można zamówić na telefon i tylko udać się na drugi dzień po odbiór.

audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
23-05-2008, 11:20

>> Rafaell, 2008-05-23 10:57:51

ciekawe spostrzeżenia co do dc-1.nigdy bym go nie podejrzewał o jazgotliwość wręcz odwrotnie no ale moze to faktycznie marantz.z lebenem i akg średnica "ocieka miodem".

spostrzeżenia co do akg nie wiem z czym to jest związane ale ich dźwięk ulega ciągłym zmianom czasem brzmią tak ze słuchanie trochę nudzi a kiedy indziej całkowicie przeciwnie.jakby nie było najbardziej zmienne sluchawki jakie miałem.co do basu to po założeniu ich po hd 650 niema jakiś wielkiej różnicy jeżeli chodzi o jego głębokość ,może jest mnie dosadny.znalazłem ciekawa opis lebena cs 600 w której recenzent także potwierdza bardzo dobra synergie z akg.

http://www.sonicflare.com/archives/review-leben-cs600-integrated-amp.php