Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Corvus5

• 2596 / 5846
  • Ekspert
03-09-2009, 19:24
>> Brestinder, 2009-09-03 19:17:15
Ciesz się, że słuchawki ci od tego nie zeskakują. U mnie od dużego basu skaczą po uszach niczym młot pneumatyczny. Może masz gdzieś przebicie i prąd płynie między słuchawkami właśnie przez brwi powodując ich skurcz i rozkurcz :)

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 23:21
>> Tench, 2009-09-03 17:37:13
A jaka jest mina gdy dojdziemy do wniosku ze sluchawki za 7k wlasnie sie spieprzyly? Chyba wiesz cos o tym;)?

Wiesz, na to jest gwarancja. Gorzej, gdy coś jest sprawne, a chwilami gra jak zepsute, i kosztuje 3kzł z groszami, no bo jak to reklamować? Zresztą, o psujących się porsche już było.

AdamWysokinski

• 358 / 6367
  • Zaawansowany użytkownik
03-09-2009, 23:33
Panowie (i Panie), mam pytanie z nieco innej beczki :-)
Które z dostępnych obecnie słuchawek najbardziej łaskawie obchodzą się ze źle nagranymi płytami? Przy dobrze nagranych płytach K701 są super, ale mój obecny tor jest bardzo przejrzysty i wszystkie defekty słychać wyjątkowo wyraźnie..

--
http://www.last.fm/user/AdamWysokinski
1) MacBook Pro -> Apple lossless -> iTunes -> MHDT Paradisea 3+ via USB -> Heed CanAmp -> AKG K701
2) Sugden CDMaster -> Sugden HeadMaster -> Sugden AmpMaster -> Spendor S3/5R
Pozdrawiam,
Adam

Rolandsinger

• 2894 / 6380
  • Ekspert
04-09-2009, 00:21
@ AdamWysokinski

Wyposaż się w Sony MDR 7509HD, a zdecydowana większość płyt zabrzmi bardzo przyjemnie.

Senki HD595 też dają radę, ale potrzebują konkretnego pieca by miały obfity (a taki tylko lubię) bas.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
04-09-2009, 00:45
Podbić bas w HD595 to akurat banalna sprawa. Wystarczy sobie zrobić adapter impedancji z rezystorami 75 omów, albo wlutować takowe w szereg z gniazdem słuchawkowym - po jednym na kanał.

@Rolandsinger, Ty te Sony Sensaurisem napędzasz?

Tench

• 15 / 5848
  • Nowy użytkownik
04-09-2009, 01:52
Gwarancja sie kiedys konczy i co wtedy zrobisz?

lancaster

• Gość
04-09-2009, 07:20
majkel, sorry ale nowych flakowcow wiadomej firmy w życiu bym nie porównal do samochodow wysokiej klasy.
Komuś sie podobają i OK, ale  dxwiekowo nizszy obecnie model to jak peugeot z doczepioną lotka dzieki kyrej można "polatac" a nowszy za prawie 2 razy wyższą kwotę to juz zwyczajnie grajace scuawki(na szczescie z jednej strony i bez sensu w kontekscie mozliwosci uwazam).
Przynajmniej takie są moje doswiadczenia po zastosowaniu paliwa ze stacji benzynowej....nie wiem czy takie Porshe zatankowane na Orlenie "pójdzie" slabiej od peugeota, ale ps podpięte do "nie tego" wzmaka zagrały złabiej od słuchawek 20x tańszych(dobrych uwazam, co nie zmienia proporcji cen i wrażeń).
hehe, zaraz bedzie "modelowanie"wyobrazen ze oto zakadając słuchafony firmy x wsiadamy do latającego porsche :))))

lancaster

• Gość
04-09-2009, 07:22
Tench, nie bedx pesymista, masz całe 2 lata spokou(względnego;)) a potem mozna je pewnie naprawic odplatnie w salonach Porsche.

lancaster

• Gość
04-09-2009, 07:28
...Panowie, Porsche faktycznie tak czesto sie psują, ze porownujecie psujace sie sluchafony do wypustow tej firmy ?
sorki za offtopa.

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
04-09-2009, 08:25
Lancaster: Rok gwarancji jest na amerykany, dwa lata to maja Ci co kupuja te niemieckie co to graja jak zepsute :))

lancaster

• Gość
04-09-2009, 08:32
fallow juz o tym pisalem. to co mowi sprzeawca mozna sobie w buty wlozyć....chyba ze mowi o 2 latach gwarancji :)
Rok gwaranci, rok rękojmi. A jeśli bedą problemy to sąd konsumencki wita i bądx pewien ze sprawe masz wygraną o ile sedzia nie padnie ze smiechu widząc czego dotyczy :)

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
04-09-2009, 08:46
>> Tench, 2009-09-04 01:52:28
Gwarancja sie kiedys konczy i co wtedy zrobisz?

Wysyłam do naprawy. Poza tym Grado, które nie padły w pierwszych miesiącach, trzymają się sprawne, np. ponad dziesięcioletnie RS1. Miałem paroletnie Alessandro MS2i, SR325i, które mają już ponad 2 lata, nowe RS2, których używałem 10 miesięcy, a teraz mają półtora roku,  i teraz GS1000, które szacuję jako ponad roczne. Nic się nie psuje. O niezliczonej ilości zepsutych słuchawek Sony nie wspomnę - głównie dousznych, a padał nie tylko kabel.

lancaster

• Gość
04-09-2009, 08:56
"Które z dostępnych obecnie słuchawek najbardziej łaskawie obchodzą się ze źle nagranymi płytami?"

Adam, w ciemno nie kupuj niczego. Gdybym mial polecac sluchawki ktore nie dosć ze ogolnie spisuja sie nieźle to jeszcze nie traktują slabiej nagranego materalu rasistowsko to z czytym sumienem polecam wyroby oparte o przetworniki Fostexa.
Boceliloza po prostu daje bardzo fizjologiczny gesty a zarazem posiadajacy naturalne kontrasty przekaz. Slucham na najtanszej opcji - CAL zaledwie rekablowanych i z kilkoma wklekami wewnatrz muszli a takze kawalkiem maty bitumicznej na magnesie drivera i z cala pewnoscia nie jest to top mozliwosci biocelulozy(obudowy suchawek do wymiany)....ale sluchawek tych używam podpietych do wyjścia starej SB Live! w kompie i jak do tej pory w żadnym materiale sluchawki w najmneijszym stopniu nie stanowiły przeszkody w sluchaniu muzyki.
Owszem slychac ktory material jet nagrany lepiej a ktory słabiej....róznice sa czasami spore ale starsze nagrania maja w zamian fantastyczny klimat ktorego czesto brakuje wspólczesnym i CAL bardzo ladnie go oddają.
Naprawdę dobrze sie slucha, a porownywane obok ps-y na materiale bardziej "audiowfilskim" i z lepszym wzmakiem od dziurki w kompie zagrały surowym dxwiękiem - mniej przyjemnym(choć z lepiej kontrolowanym basem - z wyjatkiem testuna Benchmarku gdzie CAL! moim skromnym zdaniem byly lepsze pod kazdym wzgledem...tak po prostu)
Widząc Twoje preferencje(spendor) tym bardziej mysle ze bedziesz miał identyczne odczucia.
sprawdx sluchawki Fostexa...modeli nie polece bo nie znam oferty. Wiem ze bywaa w sklepach muzycznych....graaf kiedys polecal ktoryś model(T5?) Ze "słuchawkowego porsze" :) polecam RS2 - najmuzykalniejsze jakie słyszalem z tej stajni(SR60, 80, 325, RS2, GS1000, PS1000) choc i tak od CAL bardziej surowe - znajomy koniec konców pozbyl sie legendy z brooklynu a slucha na CAL wasnie.
Niech no mi sprzedawcy na allegro nie waża sie ceny podnosić :)))

lancaster

• Gość
04-09-2009, 09:00
majkel, to Sony robilo sluchawki douszne w segmencie 4-8Kzl ?
Tez "dawali" rok gwarancji ?:)

Ja tam przyznam sie bez wyrywania paznokci że kabel w swoich niegdysiejszych słuchawkach dousznych Creative EP630 przegryzłem osobiście w trakcie namietnych odsluchów ;)

AdamWysokinski

• 358 / 6367
  • Zaawansowany użytkownik
04-09-2009, 09:01
> Piotr Ryka, 2009-09-04 00:15:38
> Grado PS-1000. Ale słucham teraz HD 800 i jakoś nie natrafilem na płytę trudną do słuchania. Fallow ma pewnie tutaj więcej doświadczeń.

Grado za drogie są. A co do płyt trudnych do słuchania, kilka akurat wyłapanych: Misia "Dramabox" (większość utworów, koszmarne przestery), JMJ "Equinoxe" (przestery na 2 utworze, nie pamiętam czy na innych też), Tadeusz Woźniak "Smak i zapach pomarańczy" (24-bitowy remaster z serii Złota kolekcja), Klaus Schulze "Rheingold" (drobne przestery na pierwszym kawałku).

Wypróbowałem declipper z programu iZotope RX - efekty są bardzo dobre (za wyjątkiem płyty Woźniaka, gdzie nawet po przepuszczeniu przez declipper słychać zniekształcenia), ale to trochę bez sensu, żeby odwalać robotę za inżynierów dźwięku :-)

--
http://www.last.fm/user/AdamWysokinski
1) MacBook Pro -> Apple lossless -> iTunes -> MHDT Paradisea 3+ via USB -> Heed CanAmp -> AKG K701
2) Sugden CDMaster -> Sugden HeadMaster -> Sugden AmpMaster -> Spendor S3/5R
Pozdrawiam,
Adam