Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6374
  • Ekspert
30-08-2009, 13:48
>> Piotr Ryka, 2009-08-30 13:21:12
>Wiktorowi jego własne nie spodobały się ze źródłem o jakim inni z nas mogą sobie tylko pomarzyć.

Jeśli HD800 nie potrafią dobrze odtworzyć tak wybitnego dźwięku z topowego Accuphase DP800/DC801 to na budżetowych CD mogą faktycznie tylko robić za efekt hall w pc :)

Sądzę że HD800  będą najszybciej zmieniającymi właścicieli słuchawkami

Mogos

• 382 / 6275
  • Zaawansowany użytkownik
30-08-2009, 13:56
Tak czytam wasze spostrzeżenia z odsłuchów HD800 i się zastanawiam czy to kwestia mojego słuchu, który dużo wybacza czy mój bardzo budżetowy tor to strzał w dziesiątkę. Cały czas porównuję HD800 z Sony SA5000 (szybkie,dynamiczne i o niesamowitym punktowym basie), Denony MD5000 (bas o znacznie większej masie nawet większej niż ten w PS1000 w pełni kontrolowany ale nie tak punktowy i szybki jak w SA5000, piękna barwa instrumentów, super zdolność przekazywania pogłosów) i stwierdzam, że HD800 są lepsze. Przegrywają tylko w kilku aspektach. W stosunku do Sony nie mają aż tak punktowego basu i energetyczności, w stosunku do Denonów prezentują chłodniejszą barwę instrumentów i głosów. Może użycie stwierdzenia że są lepsze jest nie na miejscu bo to bardzo względne pojęcie w tej materii rzeczy. Ja oceniam słuchawki raczej całościowo. Owszem zwracam uwagę na to co kształtuje ich sygnaturę ale to bardziej ze względu na skrzywienie jakiego nabawiłem się czytając forum. Bardziej odpowiednie byłoby stwierdzenie że HD800 najbardziej wciągają w muzykę, powodują, że odrywamy się od rzeczywistości a ich "efekciarski" styl grania powoduje uśmiech zadowolenia.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
30-08-2009, 14:18
Hehe :) Nie tylko Ty Mogos :)

U mnie jest podobnie, a efekciarski styl grania znacznie bardziej pasuje mi do Grado niz Sennheiserow.

Moj sprzet wcale nie jest z najwyzszej polki a DAC marzen na ktorym najbardziej podobaly mi sie HD800 nie kosztuje tyle co samochod lecz mozna kupic uzywanego za 8K PLN - Metronome Technologie C1A.

Przeciwnicy "z zalozenia" znajda sobie dowolny aspekt by sie go uczepic i beda zawsze krytykowac. Teraz np. jest na fali poglos w HD800 a nikt sie nie czepia nierzeczywistej i romantycznej przestrzeni w GS1000 :)))

Powiem tak, jak wiatr zawieje - tak jest :)

Wszystko zalezy od checi i "temperamentu dnia". Mozna napawac sie jak swietne graja GS1000, HD800, K701, PS1000 czy E9 lub D5000 czy D7000 lub CAL czy K340, Czy Monitor10 czy YH1000.

Po prostu zalezy co akurat chcemy pochawalic i na ile dobrze umiemy to zrobic na forum ;)

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
30-08-2009, 14:28
Dla przykladu na mnie "najwieksze wrazenie" robia sluchawki raczej "nie robiace zadnego wybuchowego wrazenia". Czyli raczej z grupy sposobu grania Orpheusa, HD800, K701 niz K1000, Grado, Edition9.

Te z pierwszej grupy niczym nie zaskakuja, bardzo podobaja mi sie calosciowo - nie wciagaja sluchacza same w przekaz. Jak chcemy to mozemy sami sie wciagnac albo zostac z boku :)

Te z drugiej grupy pewne aspekty wybiorczo maja wyjatkowe, ciagna az za reke i sa pod tym wzgledem dosc "ofensywne". Chcac nie chcac do widowiska jestesmy wciagani za reke.

Rafaell

• 5033 / 6374
  • Ekspert
30-08-2009, 14:43
>> Mogos, 2009-08-30 13:56:17
Czym lepsze słuchawki tym dłuższy czas miedzy wymiana ich na inne. Myślę że wynika to z tego że maja coraz mniej wad. Przykładowo AKG K701  wymieniłem po 6 miesiącach. Miłość była namiętna szybka ale niestety płytka. Myślę że kolejne droższe słuchawki są przeze mnie oglądane z perspektywy wcześniejszych doświadczeń i podchodzę do tego jak do jeża. HD800 traktuję jak inwestycję ;) ona ma u mnie zarobić ;leżeć na uszach a nie leżeć gdzieś w kącie. Nie dobrze jak oglądając pannę młodą ma się takie opory przed kolejnym już ślubem W niektórych religiach to podobno na całe życie i takich słuchawek szukam. Nie każdy jak u Topora może ciupciać królową ale rozglądanie się za księzniczkami nie jest przeciw wskazane.    

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
30-08-2009, 16:22
Odpowiem zwiezle: Koledze sie cos chyba pomieszalo z tymi zbiegami okolicznosci i doszukuje sie zaczepek pod swoim adresem ktorych nie ma.

Czy poglos w HD800 nie moze byc odbierany przez kogos jako wlasnie naturalny ? Czy tez poglos ten musi byc przez kazdego klasyfikowany jako nienaturalny pod tak ktos powiedzial :) ?

Co do K1000, w moim odczuciu absorbuja bardzo uwage sluchacza i trudno jest ich sluchac dlugo.

Co do HD800 nie wybralem ich nigdy najlepszymi sluchawkami swiata, powiedzialem jedynie ze wstrzelaja sie idealnie w moje oczekiwania, podobnie jak K701 czy Orpheus.

Wyzej wymienione modele "wciagajacych za reke" podalem jedynie jako przyklady, nie chcialo mi sie listowac calej rzeszy.

Prosze o nie nadinterpretowanie mojej wypowiedzi oraz o nie odnoszenie sie do czegos czego nigdy nie napisalem.

To czy ktos napisze o HD800 ze sa najlepsze na swiecie bynajmniej nie podniesie mojego humoru o klase wyzej.

Fragment o tym, ze niby cos Ci Piotrze sugeruje juz zupelnie pomine. Proponuje czytac moje wypowiedzi z wiekszym dystansem.

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
30-08-2009, 17:05
Przeczytalem kilka razy swoja wypowiedz, jezeli doszukujesz sie tam Piotrze czegos adresowanego bezposrednio do siebie to coz, przykro mi ale ja nic takiego tam nie napisalem.

To bylo ogolnie do wszystkich, wlacznie ze mna, kiedys pisalem ze GS1000 sa przeswietne, pozniej ze K701 a teraz ze HD800. Czy nie jest to troche jak wiatr zawieje ? Kazdy pisze, ze swietne jest to - co w danym momencie go zauroczylo, co tak w rzeczywistosci jest swietne - pokaze dopiero czas.

A trojka ktora podalem odnosnie grania wciagajacego sluchacza, nie wiem czy jest inna ktora lepiej to obrazuje :) Napisalem tez Grado a nie GS1000, wiekszosc modeli Grado gra w ten wlasnie sposob. Moge jeszcze dorzucic HD 25-1.

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
30-08-2009, 17:11
A zdanie, ze to jest najlepsze co najlepiej wychwalone jest na forum, bede od tej pory juz zawsze podtrzymywal :)

Bardzo ciekawym doswiadczeniem jest tez obcowanie z ludzmi audiofilami lub interesujacymi sie audio, ktorzy nie czytaja lub nie uczestnicza w zyciu forum (roznych). Ci ludzie ufaja jak to mowi Rafaell swoim uszkom i potrafia dochodzic do bardzo ciekawych wnioskow.

To tez nie jest do nikogo bezposrednio skierowane ;)

lancaster

• Gość
30-08-2009, 19:01
Piotrze i bardzo dobrze.
Musisz sie przygotowac jednak ze ataki personalne przy krytyce czyichs "bóstw" to normalka.
Wiadomo, ze wowczas czlowiek jest w najlepszym prypadku "głuchy" ;)
Czy nalezy odpowiadać rowniez atakami personalnymi zostawiam Tobie, ze swojego doświadczenia moge powiedziec że nie....z róznych wzgledów, ale najbardziej mnie ostatnio od tego odwodzący to taki by sie nie pobrudzić zwyczajnie.
W kazdym razie kiedy coś mi sie podoba to o tym pisze , jak coś mi sie nie podoba to tez o tym pisze i przymując na luzie do wiadomosci ze ktoś moze mieć 180stopni odmienne zdanie.
Nie mam w d... ze ktoś ma odmienne zdanie, tylko po prostu mam własne na podstawie danych doświadczen.

HD800 nie słuchalem i moj wpis nie dotyczy ich w żaden sposób.

Rafaell

• 5033 / 6374
  • Ekspert
30-08-2009, 19:23
       >> lancaster, 2009-08-30 19:01:35
To smutne że nie słuchałeś HD800 mieli byśmy jeszcze jeden punkt słyszenia i zapanowała by demokracja jak w sejmie. Ale ponieważ w sztuce a tym jest także słuchanie muzyki demokracji nie ma,............................................
Tutaj niech sobie każdy sam wpisze co o nich sądzi.

x500

• 461 / 6356
30-08-2009, 19:30
Konkluzja jest taka ze HD800 sa sluchawkami kontrowersyjnymi .
Niestety nie sa w stanie zostawic konkurencji na tyle daleko na ile sugerowalaby ich cena . Musze dodac ze troche zaluje ze je nabylem . Sa tylko troszke lepsze od k701 czy dt880pro a kosztuja znaaaacznie wiecej . Powinny kosztowac 1500 pln . Wtedy bylyby zw topem

Leszek

• 256 / 6378
30-08-2009, 19:34
Dlaczego firma AKG zrezygnowała z produkcji modelu K1000?
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

Rafaell

• 5033 / 6374
  • Ekspert
30-08-2009, 19:48
>> Leszek, 2009-08-30 19:34:34
No właśnie, dla czego? 2700zł trzy lata temu w sklepie to była bardzo uczciwa cena                

x500

• 461 / 6356
30-08-2009, 19:51
Moze zastanowmy sie jaki cel mialp pierwotnie stosowanie sluchawek , zamiast glosnikow ?
Chyba chodzilo o to by nie przeszkadzac otoczeniu a w tym k1000 nie gorowaly z pewnoscia .

Mogos

• 382 / 6275
30-08-2009, 19:53
W HD800 nie ma żadnej kontrowersji. To na ile zostawiają konkurencję z tyłu to rzecz gustu.
x500 jakbyś nabył PS1000 to po porównaniach do k701 czy dt880pro sądzę, że wręcz czułbyś się nabity w butelkę. Tyle kasy i żadnej lewitacji. A jak byś musiał je jeszcze na dwa miesiące wysłać je do serwisu to wtedy zupełnie rozumiałbym Twoją dezaprobatę dla słuchawek najwyższych lotów. PS1000 to wybitne słuchawki i na pewno bardziej mi się podobały niż GS1000.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie