Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ptx

• 651 / 6373
  • Ekspert
11-08-2009, 16:15
mnie ostatnio intryguje zakup oprócz hd 800 ,grado rs1.
czy ktoś z was miał możliwość posłuchania takiego układu,jak wiadomo gs1000 i leben to raczej porażka,ale czy z rs1 będzie podobnie.
na head-fi spotkałem sie co prawda z jednostkowa opinią,ale osoba ta uważała  RS1 z CS300X z bardzo synergiczne połączenie i jest to bynajmniej ciekawe :).

piorut

• 117 / 6003
  • Aktywny użytkownik
11-08-2009, 19:08
    Panowie z tego co można wyczytać to krążą pomiędzy Wami AKG K340 Brestindera (wydaje mi sie ,że Majkel i Fallow je mieli). Jak ktoś je miał mógłby porównać z dynamicznymi pokroju: K701, HD600 (myśle, że porównując użwyki to mniej więcej ten sam poziom), a moze jeszcze ktoś z Was miał np. YH-100 (też w tej cenie mniej więcej są do dorwania). Jak można prosić jakiś opis do jakiej muzyki które + które najłatwiej napędzić itd.

fallow

• 6463 / 6341
  • Ekspert
11-08-2009, 22:43
K340 sa teraz u mnie.

Wymagaja faktycznie solidnego wzmacniacza, ale to bardzo dobre sluchawki - bardziej zrownowazony balanas tonalny niz w K701 - lepszy rozklad i nie mozna na pewno cierpiec na niedostatek basu lub za slaba kontrole. Gora ciut gorsza niz w K701 a srednica hmmm, chyba na podobnym poziomie. Bas lepszy w K340. Ogolnie jednak sluchawki sa szybsze niz K701 ze stockowym kablem co mnie sie bardzo podobalo, to co mi sie nie podobalo to przestrzen i lokalizacja zrodel oraz holografia -  w tych aspektach K701 sa gora bez 2 zdan.

YH100 slyszalem tylko raz, jak dla mnie w tamtejszej konfiguracji i z tamtego systemu byly bardzo ciekawe ale zbyt malo przejzyste i otwarte (RudiStor NX33, Lake People Rafaella i CEC DX51) - koledzy jednak aplikuja im wiele modow ktore pewnie tez poprawiaja te aspekty. Mnie prawdopodobnie (z opisow jedynie) pasowalyby bardziej Sansui SS100.

Od HD600 wyraznie wolalem K701, znow z powodu znacznie lepszej przestrzeni, separacji intrumentow, lokalizacji zrodel i holografii.

Po pierwszych kilku odsluchach myslalem, ze zastapilbym K701 za pomoca K340, ale wstepny entuzjazm opadl kiedy coraz bardziej dawaly sie we znaki braki w reprezentacji przestrzeni wzgledem K701.

Jako, ze przestrzen to dla mnie wazna cecha sluchawek - mysle, ze wybralbym K701.
Jezeli jednak wazniejszy jest prawidlowy balans tonalny i wieksza szybkosc to w tym wypadku zaleta - K340.

HD600 wydaje mi sie odstaja od jednych i drugich.

Z tych 3 - HD600, K340, K701 wydaje mi sie ze najlatwiej napedzic HD600. Najtrudniej wysterowac K340, zas najtrudniej dobrac tor pod K701.

Rafaell

• 5033 / 6368
  • Ekspert
11-08-2009, 23:32
Co do K340 to pisałem w opiniach "znalazłem na K340 nie przestrzeń z K701 ale coś co w muzyce jest chyba cenniejsze-powietrze tak ta muzyka oddycha na K340"                

piorut

• 117 / 6003
  • Aktywny użytkownik
11-08-2009, 23:38
Fallow dziękuję Ci bardzo za opinię.

Nie chcę się porywać z motyką...więc K701 odpuszczę ogólnie ze względu na wymagania - słuchawki tanie, szczególnie na Allegro używki, w bdb.stanie, ale reszta toru już nie ;-). Z K340 może być problem jak piszesz (Majkel też kiedyś coś wspomniał, że gałkę trzeba bardziej przekręcić).

Posiadam rekablowane CAL, HD580, wzmak to mikroforum od Piotrka608, źródło to póki co niestety Rio Karma. Pod koniec sierpnia mam odebrać najbardziej zmodyfikowanego PClinka i Beresforda TC-7510 od Grado Fana, a kiedyś może Majkel ruszy z produkcją (kolejkę mam zaklepaną). Także tak będzie wyglądał mój długo nie zmieniany zestaw. Szukam jeszcze jednych słuchawek, różniących się zdecydowanie od moich - ale też nie wiem jak zagrają z tym co będę miał - myślałem o RS-2, YH-100, nie wiem co jeszcze by wziąć pod uwagę (DT880 trochę jak czytam z opinii lepsze od HD580, ale nie jest to chyba całkiem inna szkoła grania). Nic nie zastąpi odsłuchu na własnych uszach, kiedyś gdzieś trzeba u kogoś będzie posłuchać.

Brestinder

• 224 / 5962
  • Aktywny użytkownik
11-08-2009, 23:38
czy ja wiem, potrafi oddychac, potrafi sie dusic... są bardzo plastyczne na zródło, wzmacniacz swoja drogą musi byc kawałem niezłej elektrowni, ale źródło dużo miesza, u mnie na zmiane opamp\'a w dac\'u reagowały bardzo diametralnie, z napompowanego przesadnie powietrzem do czegos o kulistej wrecz przestrzeni bez jakis wielkich ilosci o2, na innych sluchawkach oczywiscie roznice tez były, to naturalne przeciez ale nie az tak monstrualne jak na k340, szczeze przy moim sprzecie nie zbyt wysokich lotów zazwyczaj nie slyszalem wiekszej roznicy miedzy pc podpietym optykiem do dac\'a a cd\'ekiem podpietym do dac\'a, było na + dla cd\'eka, ale dało sie sluchac tego i tego, na k340 polaczenie z pc podpietym pod dac było asluchalne, oczywiscie nie posiadam jakiegos pozadnego urzadzonka ktore robiło by za transport z kompa, ot taka nedzna integra.

Rafaell

• 5033 / 6368
  • Ekspert
11-08-2009, 23:55
>> piorut, 2009-08-11 23:38:20
>Nic nie zastąpi odsłuchu na własnych uszach, kiedyś gdzieś trzeba u kogoś będzie posłuchać.

To podstawa słuchać, porównywać,wyrobić sobie własne zdanie i dopiero wtedy kupować . Po drodze oczywiście warto zacząć zbierać pieniążki,sporo może zostać dzięki trafnym decyzjom.

intuos

• 1003 / 6371
  • Ekspert
12-08-2009, 01:53
Piorut
yh100 to zupelnie inna szkoła dzwieku, gesta, momentami przyduszająca cie ale nie iloscia informacji a organiką dzwięku, no w porównaniu do reszty ma namacalny bas, mocny i tłusty. Oczywiscie mozesz z nich zrobic mega szczegolowe sluchawki ale stracisz wtedy organike i potege brzmienia.
Powiem wprost jak ich nie posluchasz , i jezeli jeszcze nie sluchawles rzadnych ortho to po hd580 moga ci  sie wydac przymulone. Wiec zastanów sie zanim nacisniesz guzik buy...

szwagiero

• 2240 / 6373
  • Ekspert
12-08-2009, 10:49
Tomek świetne określenie "organika dźwięku", jak dla mnie YH-100 aasata gdy słuchałem ich na kablu Mogami ową "organikę" i specyficzną "duszność" (pozytywną) oraz charakterystyczną dla tych słuchawek w pewnym stopniu straciły... pewnie z ruskim kabelkiem wróciło to bardziej do normy, ale tej "wersji" już nie słuchałem. Słuchałem wiele wersji YH-100 Tomka bo różnorakich modach i brzmiały one czasem diametralnie różnie. Pamiętam też doskonale, że w pewnym momencie dźwięk był bardzo "duszny", ciepły, bardzo barwny, miało się wrażenie że siedzi się w malutkim, ciemnym, bardzo przytulnym jazzowym klubiku bardzo blisko małego składu muzyków, którzy grają na żywo. Aączy się dobry alkohol i słucha w oparach tytoniu, którego dym aż wgryza się do oczu i gardeł. Nie było w tym przypadku przejrzystości i miliona szczegółów, których i tak nie ma, albo nie są tak słyszalne jak w dynamikach. Ktoś, kto jest przyzwyczajony do ascetycznego, szklistego, szczegółowego dźwięku założywszy tamtą wersję YH-100 pewnie odrzuciłby je natychmiast jako niestrawne danie... a mnie się to podobało! YH-100 aasata jeszcze przed modami Tomka były dla mnie przeciwieństwem tej "duchoty" z jedną zaletą w postaci bardzo dobrego basu. Ostatnio kolega Fallow napisał o YH-100 że są zbyt mało otwarte i chyba zbyt mało szczegółowe i wcale nie dziwię się, że tak napisał, bo w porównaniu z klasycznymi słuchawkami ortho właśnie tak mają, a szczególnie YH-100, które są specyficzne - albo je kochasz albo nienawidzisz ;) Aczkolwiek tak jak pisał Tomek możliwość ingerencji w ich brzmienie jest bardzo duża i można je dopasować pod swoje gusta, ale pozostaną to zawsze rasowe ortho i tego się nie zmieni, więc niektórym zawsze będzie coś przeszkadzać, bo przyzwyczajeni są do czego innego albo inne mają gusta. Wszystkie inne Yamahy które mam odbieram jako mniej jak to niektórzy nazywają "przymulone", nie mówiąc o YH-1000, które przymulone nie są!

Przepraszam za mały offtop, który w sumie powinien się pojawić w innym wątku :), przechodzę teraz do meritum.

Kolego Piorut za pomocą mini Foruma oraz playerka nie napędzisz odpowiednio YH-100 i to jest pewne, jeśli teraz posiadasz HD-580 i szukasz czegoś podobnego tylko lepiej grającego, to nie wybieraj na początek YH-100. Za znacznie mniejsze pieniądze kup sobie niższy model np. HP/YH-2 i spróbuj "tego" grania, jeśli Ci się faktycznie spodoba i będziesz w stanie zainwestować więcej w system, wtedy jak najbardziej polecam! Od biedy żeby zapoznać się z ortho możesz również poszukać czegoś z ruskich kopii typu Elektronika TDS-5 lub Echo TDS-16 lub Amfiton TDS-15.

Pozdrawiam,

Rafaell

• 5033 / 6368
  • Ekspert
12-08-2009, 11:28
>> intuos, 2009-08-12 01:53:01
Co to kurde jest za nowe słowotwórstwo "organiką dzwięku"   pomroczność jasna już nie wystarczy? Kolego Tomku daj ten "neologizm" do moderacji-PROSZĘ            

szwagiero

• 2240 / 6373
  • Ekspert
12-08-2009, 11:32
Rafaell nie marudź tylko sobie wpisz np. organiczne brzmienie w google to może Ci się wyjaśni że to nie Tomkowy neologizm ;)

Rafaell

• 5033 / 6368
  • Ekspert
12-08-2009, 11:54
Taaak to pewnie ukryta reklama firmy organika producenta styropianu,tak ze podejrzewać należy że YH-100 graja wrecz styropianowo-cokolwiek to znaczy                

Rafaell

• 5033 / 6368
  • Ekspert
12-08-2009, 12:07
Wierzysz w google to masz              

Gustaw

• Gość
12-08-2009, 12:10
a ja, naiwny, myślałem, że tylko ja potrafię tak offtopować :)

szwagiero

• 2240 / 6373
  • Ekspert
12-08-2009, 12:22
Rafaell wpisz to co ja napisałem, rozumiem że to jest ciężkie ale mam nadzieję, że zamiana dźwięk na brzmienie nie wywoła polemiki z Twojej strony.