Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6341
  • Ekspert
11-08-2009, 08:06
Takie pojedynki Dawida z Goliatem sa czasem b.ciekawe.
Pamietam spotkanie u Rolandsingera gdzie zgodnie w trojke z Majkelem i Rolandem postawilismy wyzej iRivery H340 i E10, niz moja niegdys Thete Generation V.

Oficjalnie przyjmuje wiec stanowisko Prezesa Klubu HD800 hehe :))

W tym tygodniu bede tez mial okazje dluzej pobawic sie Zana Deux.

domzz

• 1113 / 6288
  • Ekspert
11-08-2009, 11:43
@Fallow, jestem ogromnie ciekaw jak wyjdzie porównanie Zana Deux i Sensaurisa, jako że odpowiednik Zana Deux da się podobno zbudować za ~1200pln, a jego cena w sklepie to $2200+ship+cło.

majkel

• 7477 / 6371
  • Ekspert
11-08-2009, 11:45
Ale jeden Goliat ma zbroję z plastiku, więc to taki bardziej TransFormer.

johnson

• 11 / 5897
  • Nowy użytkownik
11-08-2009, 11:47
witam!
oto i mój system wzmacniacz Lake People G100 jak i słuchawki Grado SR325is mają dopiero kilka dni także sprzęt jeszcze nie jest do końca wygrzany głównie chodzi mi o słuchawki ale już teraz gra pięknie dzwiękiem lekkim, przejrzystym z bardzo dużą mocą, energią i co najważniejsze bardzo realistycznie, wszystko jest na swoim miejscu, przed zakupem słuchałem do tego wzmacniacza Beyerdynamicki DT990 i HD600 i zdecydowanie najlepiej wypadły Grado i to pod każdym aspektem w każdym zakresie pasma Grado malują obraz dzwięku bardzo dokładnie i zapewniają słuchaczowi wiele radości, Grado stwarzają fantastyczne wrażenie uczestniczenia w uczcie muzycznej, można na nich wychwycić każdy nawet najmniejszy szczególik, pokuszę się nawet o stwierdzenie że te słuchawki mają duszę... wzmacniacz LP G100 jest świetny ma wielką dynamikę, moc i z tych słuchawek potrafi wydobyć wszystko co najlepsze...

Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, tak to w życiu jest. Zupełnie nagle wypadł mi wyjazd do innego kraju, dlatego niestety jestem zmuszony sprzedać ten zestaw słuchawkowy jak również swój sprzęt kolumnowy stereo, więc jeśli ktoś jest chętny na taki świetny zupełnie nowy zestaw: wzmacniacz Lake People G100 i słuchawki Grado SR325is to proszę pisać na priva, odzielnie sam wzmacniacz, lub same słuchawki też mogę sprzedać.
mój mail to: pinkfan1@wp.pl

pozdrawiam serdecznie wszystkich zapalonych słuchawkowców

majkel

• 7477 / 6371
  • Ekspert
11-08-2009, 11:52
Ciekawe na ile się zmienił dźwięk G100 względem G99/2? Ten ostatni też gra raczej lekko.

Co do Dawida i Goliata - myślałem o pojedynku słuchawek, nie zwróciłem uwagi, że chodzi o MxMa. On na pewno zyska z lepszym źródłem niż przenośne, bo to nie Yamamoto. :)

fallow

• 6463 / 6341
  • Ekspert
11-08-2009, 12:12
>> Piotr Ryka, 2009-08-11 12:00:00
Ciekawe, jak się zweryfikuje opinia o Zanie Deux i HD 800, że jest to połączenie "zbyt szare".

Ale znow sa ludzie, ktorzy takie polaczenie bardzo lubia na Head-Fi np. "Uncle Erik" i jeszcze kilku innych ale nie pamietam teraz nickow :)

np:
"If you want to piece together a HD-800 rig, it\'ll run you a few grand. For in-production amps, I like the HD-800 with the DNA Sonett and the Eddie Current Zana Deux.
However, the HD-800 has chameleon-like properties when it comes to amplification. I\'ve heard few headphones as revealing of an amp\'s character as the HD-800. So instead of recommending what I like, I think you should spend some time familiarizing yourself with various amps, how they work and get a feeling for what kind of sound signature you prefer. You don\'t want to spend a few thousand on amplification to discover later that another one is more to your liking."

Potwierdza sie to w tym jak bardzo roznie zagraly HD800 na Woo 2, Sensaurisie, SOHA II i PS Audio GCHA. np.

BTW. Nie mozna tez bagatelizowac wplywu zrodla :)) Inaczej graly HD800 na Metronomie C1A a inaczej graja u mnie na EMU1212m, gdybym mial wybierac bez sekundy zastanowienia wybralbym Metronome\'a - ale na takiego mnie nie stac :)

kopaczmopa

• 786 / 6311
  • Ekspert
11-08-2009, 12:21
Wszyskiego mozna zbudowac odpowiednik – a na koncu to gra inaczej niz pierwowzor – niestety ale zazwyczaj tak wlasnie bywa i tak pewno bedzie w przypadku Zany.

Co do Goliata i Dawida – patrzac na polskie ceny 7400 do 3099 to mozna tak odebrac pojedynek PSow do Hdkow.

W kazdym razie co ciekawe ja mam Holdegron Mobile (do mp3) i gra on wysmienicie z iPodem i na CAL! I na HD650 –tak ze nikt by nie zauwazyl ze slucha z taniego malutkiego sprzetu. Potrafi zadziwic.
Tylko z HD580 nie bardzo juz sobie radzi.

Jesli chodzi o sr325i sa dobre – z tym ze to wlasnie ze te Grado pokazuja kazdy szczegolik czyni je zwyczajnie nienaturalnymi, klamiacymi sluchawkami. Fakt ze to przyjemne i fajne doznanie ale nieprawdziwe, tak na tacy nie ma podanej muzyki nigdzie.
ciekawosc brzmienia

Gustaw

• Gość
11-08-2009, 12:22
Może nie doczytałem ale czy ktoś robił już bezpośrednie porównanie Goliata z Goliatem tzn HD 800 z PS-1000 ? Na zasadzie tu i teraz, w tym samym systemie na tym samym materiale muzycznym.

Leszek

• 256 / 6372
  • Zaawansowany użytkownik
11-08-2009, 12:46
Bezpośrednie porównania cenowe HD 800 i PS 1000 w kraju wypadają na korzyść tych pierwszych bezapelacyjnie! :O)
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

Gustaw

• Gość
11-08-2009, 12:48
W każdym wypadku ?

Leszek

• 256 / 6372
  • Zaawansowany użytkownik
11-08-2009, 12:49
Gustaw rozwiń :O)
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

Gustaw

• Gość
11-08-2009, 13:00
>> Leszek, 2009-08-11 12:49:47
Gustaw rozwiń :O)

Czy zawsze w takim porównaniu HD800 wychodziły z "tarczą" czy raczej zdania były podzielone ?

Aby uspokoić kolegów słuchawkowców  wcale nie zmierzam do kolejnych złośliwostek w temacie Grado. :-)
Mam nadzieje, że uda się kiedyś zorganizować takie bezpośrednie porównanie u nas w Poznaniu na jakimś zacnym sprzęcie.
No jestem ciekaw.... oj.. :-)

fallow

• 6463 / 6341
  • Ekspert
11-08-2009, 13:22
Oj chetnie bym przyblizyl ale ja nie jestem niemieckojezyczny, w mojej firmie "jezykiem urzedowym" jest angielski, bo i polowa pracownikow jest roznych narodowosci. Po niemiecku umiem co najwyzej "nicht schießen" :))

Mysle, ze jest tez wiele sensu w wypowiedzi o budowaniu klonow. Swego czasu moj znajomy zbudowal sobie klona Yamamoto HA-02, ktorego mialem u siebie i moglem pozyczyc. Kilku kolegow z forum juz chyba zna ta historie. Klon zostal zbudowany ale do Yamamoto wcale nie bylo mu blisko. Oczywiscie elementy bylu uzyte najbardziej zblizone "w miare" mozliwosci. Jednak pies czesto pogrzebany jest w takich projektach wlasnie w owym "w miare mozliwosci", samo trafo juz trafu nie rowne np. Czasem samo rozmieszczenie elementow ma nawet wplyw na koncowy efekt.

fallow

• 6463 / 6341
  • Ekspert
11-08-2009, 13:27
Widze, ze mamy nawet uzytkownika "HD800" ;)

Zalogowanych (ostatnie 5 minut): 10 osób
domzz, gwos, G.Mark, fallow, Rafaell, karbidoczaszka, kfadrato, adamb575, HD800, cypher1121,

asmagus

• 4439 / 5920
  • Ekspert
11-08-2009, 13:57
Jak ma się sprawa Krakowskiego spotkania?