Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

pastwa

• 3848 / 6366
  • Ekspert
26-07-2009, 00:13
>> majkel, 2009-07-25 23:53:29

bardzo fajny wpis, taki wywazony :")

Odnosnie HD650

Rozumiem (czytajac niektore wpisy powyzsze), ze nie ma z zasady czegos takiego jak lepsze sluchawki od HD650 (HD800 tez wiec lepszymi byc nie moga, ale nie sa tez i gorsze, sa zatem tak samo dobre jeno inne he he), no i generalnie nie ma lepszych i gorszych sluchawek, sa tylko mniej lub bardziej przyjemne :"))

lancaster

• Gość
26-07-2009, 00:16
"Rozumiem, że w głośnikach tubowych średnicy jest w sam raz? :) "

Zależy w ktorych :)
Tego typu konstrukcje(ltore prywatnie bardzo cenię - i to nie za balans tonalny :)) mogą być oczywiscie nieneutralne - podobnie jak GS1000.
...ale domyślam sie tez że nawet mocno uśmiechnięte w ch-ce jak sluchawki Grado o ktorych mowa mogą się bardzo podobać.

lancaster

• Gość
26-07-2009, 00:25
anowie, a nie będzie najprosciej rzecz ujmując uznac że kazde urzadzenie ma swoje wady i zalety ?
Moze po prostu im bardziej wyrafinowane tym bardziej zalety potrafią zniewolić a wady....sklonić do poszukiwan pmysów na bezbolesne zycie z nimi.
Czy to oznacza, zeby o slabościach nie pisać ?

kopaczmopa

• 786 / 6306
  • Ekspert
26-07-2009, 00:27
Rozumiem (czytajac niektore wpisy powyzsze), ze nie ma z zasady czegos takiego jak lepsze sluchawki od HD650

Zle rozumiesz Pastwa, nikt tu nic takiego nie powiedzial. tyle tylko ze pisanie ze jak ktos stwierdzi ze 650 sa lepsze od PSow to jest gluchy i glupi do zbyt madrych nie nalezy.
Duzo osob woli 600 od 650 ale to sa zupelnie inne sluchawki, po prostu. Poza tym jak ktos twierdzi ze nie ida do przodu wzgledem 555 to ja sie poddaje.

Co do Twoich recenzji Piotr to przeciez sam je piszesz, chyba nikt Cie nie zmusza.
Co do pytan, znasz sie troche na sprzecie - miales duzo klockow, dla kogos poszukujacego moze latwiej bedzie posluchac kogos doswiadczonego, pozniej juz wybieramy gustami i troche wlasnym doswiadczeniem.
fajnie ze piszesz to co slyszysz i ja sie z tym nawet w wiekszosci zgadzam ale nie znaczy ze zawsze mi to samo pasuje.
ciekawosc brzmienia

lancaster

• Gość
26-07-2009, 00:36
kopaczmopa a Twoim zdanie 650-ki ida pod kazdym względem do przodu względem 555 ?
Takie 600-ki moim zdaniem tak, ale 650 ?

kopaczmopa

• 786 / 6306
  • Ekspert
26-07-2009, 00:48
moim zdaniem 650 sa lepsze od 595 , sa ich rozwinieciem. 600 ida w inna strone.
Sam uwazam 580 za najlepsze z Senkow (poza 800).

ciekawosc brzmienia

Gustaw

• Gość
26-07-2009, 00:50
Przy okazji. Słuchałem wielokrotnie konstrukcji DIY które znacznie przebijały jakością dźwięku firmowe konstrukcje znanych i uznanych producentów. Praktycznie ludzie potrafią zrobić coś wyjątkowego DIY z DAC-ami, wzmacniaczami, kablami, transportami CD, z kolumnami. Praktycznie z chyba z każdym elementów toru audio miałem do czynienia oprócz....... no właśnie... oprócz słuchawek. Z czego to może wynikać ? Dostępność przetworników ?

P.S. Stwierdziłem podczas piątkowego odsłuchu, że ja się do słuchawek chyba nie nadaje. Te PS 1000 Krzysztofa prawie mu rozwaliłem. Dobrze, że jak na słuchawki są wyjątkowo solidnie zbudowane bo chyba zakończyłbym odsłuchy z podbitym okiem albo z odchudzonym portfelem.

pastwa

• 3848 / 6366
  • Ekspert
26-07-2009, 00:52
>> kopaczmopa, 2009-07-26 00:27:38

Na podstawie wpisow XYZPawla, tak wlasnie to wyglada, skoro pisze on, ze nie mozna wnosic lepszosci PS-1000 nad HD650 tylko dlatego, ze komus sie bardziej podobaja te pierwsze, w tym przypadku Piotrowi, zatem nie bardzo wiem na jakiej innej podtsawie mozna by uznac ich (lub dowolnych nausznikow) lepszosc, gdyby sie mniej podobaly ?

Gustaw

• Gość
26-07-2009, 00:56
>> Piotr Ryka, 2009-07-25 22:28:11
A czy uczeń pierwszej klasy liceum muzycznego może się komuś bardziej spodobać od Zimermana?

Uczeń pierwszej klasy liceum muzycznego to może faktycznie nie ale jakaś fajna uczennica to i owszem :)

x500

• 461 / 6345
  • Zaawansowany użytkownik
26-07-2009, 06:56
Kazdy opiniuje tak jak mu wygodnie , proste . Lub tak by pasowalo to do jego wczesniejszych przypuszczen .
Z innej beczki - zrobilem jakis czas temu drobny tescik .
Na forum mp3store wysylam ludziom malutke przenosne wzmacniacze , sporo osob wymaga uzycia konkretnego kondensatora lub wzmacniaczy operacyjnych wiec takie im buduje .
Ale ... omylkowowyslalem do pewnego dosc znanego usera 2szt wzmacniacza dla porownan . Jedna sztuka ze standardowym kondensatorem , druga szt z Black Gate na pokladzie .
Po odsluchach wybral ewidentnie wzmacniacz zawierajacy ow markowy kondensator opisujac dosc kwieciscie zalety tego egze plarza w stosunku do wersji standardowej . Ten z Black Gate byl conajmniej o dwie klasy lepszy wedlug jego opinii .

Tylko ze ja mu wyslalem tak naprawde obie sztuki IDENTYCZNE , oba z kondensatorem black gate , oba z identycznymi opampami , ba , nawet rezystory zawsze mierze co do 1ohm .
User bardzo znany i szanowany za swoje opinie wiec pomine milczeniem jego nick .
To zdarzenie zainspirowalo mnie do kolejnego experymentu - wyslalem dwum osobom rowniez osluchanym ( sadzac z ich wpisow na forum , i o tym jak ewidentnie slyszeli roznice w stosowanych WO i kondensatorach ) trzy wzmacniacze jednoczesnie , identyczne calkowicie lecz na jednym napisalem STANDARD , na drugim Black Gate , na trzecim zas JVC i Ad8066 ( pozostale dwa mialy AD8397 ) .
Obaj zgodnie odrzucili wersje standard jako ta ewidentnie slabsza natomiast byly mieszane uczucia odnosnie JVC i BG , trudno bylo okreslic ktory lepszy ale oba znacznie lepsze od standardowej wersji .
Malo tego , jeden z nich opisal ze slyszy znaczna przewage AD8066 w gladkosci dzwieku nad AD8397 ale brak mu mocy .
Obaj maja w opisach te same typy sluchawek ( koss porta pro , hd600 sznejsera i jakies inne jeszcze .
Przypominam Wam tylko ze obaj otrzymali do odsluchu trzy identyczne wzmacniacze ze zwyklymi kondensatorami oraz wszystkie z AD8397 na pokladzie . Zastanowil mnie najbardziej wpis o braku odpowiedniej mocy z AD8066 ...
To userzy znani na forum i czesto wypowiadajacy sie na temat dzwieku takich to a takich opampow oraz kondensatorow ...
I co Wy na to ?

lancaster

• Gość
26-07-2009, 07:49
"Praktycznie z chyba z każdym elementów toru audio miałem do czynienia oprócz....... no właśnie... oprócz słuchawek. Z czego to może wynikać ? Dostępność przetworników ?"

Gustaw, nie :) Z tego ze nikt ie jeszcze nei wziął za słuchawki :))))
Wymiana kabelka i włżenie listka watoliny do CAL :))))

Muszla w CAL! jest po prostu dla tego przetwornika za duża(i mocno tak sobie wykonana). W obudowach gośnikowych skutkuje to nieuporządkowaniem i poluzowaniem basu - nie inaczej w słuchawkach.
PS1000 maja bardzo pancerne obudowy jak zauważyeś i tam ten temat nie istnieje.
Sam eprzetworniki.....no cóz...dstepne to one sa ale nie hobbystycznie niestety.
Możnaby zapytać we fosterze jaka jest min ilosć napedów jaką trzeba zamwić....moze maja na stocku np. 100szt luzu po 1USD :)))

Mogos

• 382 / 6264
26-07-2009, 08:53
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2009-07-25 23:53:29
Myślisz, że RS1i mogłyby nawiązać wyrównaną walkę z PS1000 czy HD800. Swego czasu miałem okazję porównać RSy z moimi Sony SA5000 na wzmacniaczu PARADOX. Obydwa modele grały bardzo podobną szkołą dźwięku. RS były cieplejsze od Sony. Szczegółowość bardzo podobna. Bas Sony lepiej kontrolowany z większą energią. Scena szersza w Sony. Jak bym miał wybierać między nimi to miałbym problem. Może ze względu na komfort i genialny bass wybrałbym Sony. Ale to byłoby "może" głębokie i szerokie. Za to modowane Denony D5000 zagrały bezwzględnie lepiej od powyższych modeli. To bezwzględnie tyczy się całościowego odbioru bez chirurgicznego rozkładania muzyki na pasma i dźwięki. I to było nie tylko moje odczucie ale i kilku innych kolegów biorących udział w spotkaniu "na szczycie".
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

lancaster

• Gość
26-07-2009, 09:19
Mogos, tak z czystej ciekawosci.
Jak oceniasz i w ktorą stronę poszły mody D5000 ?
Miałem okazje posłuchac tych sluchawek niemodowanych swego czasu i dźwięk był bardzo OK - poukladany, z bdb przestrzenia i wyrozniajacym różnicowaniem barwowym.
Trochę jaskrawosci mi wówczas brakowalo.

Mogos

• 382 / 6264
26-07-2009, 09:31
Wszystko się w nich otwarło. Niemodowane grają trochę ciężkawo jakby ospale z węższą sceną. To otwarcie nie przysporzyło im jaskrawości ja bym to raczej określił zwiększeniem szczegółowości i i lepszym oddaniem pogłosów (decay and sustain się wydłużyły) bez wprowadzenia bałaganu i zjawisk niepożądanych. Jednocześnie ich barwa nie uległa zmianie i to jak raz nie powinno się zmienić bo byłby to krok w złą stronę.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

majkel

• 7477 / 6366
  • Ekspert
26-07-2009, 10:46
Mogos, z RS1(i), nie z PS1000. :) Słuchałem RS1, GS1000 i PS1000 równocześnie w sklepie. HD800 i RS1 mają wspólną cechę - pewien poziom uproszczeń. Zresztą, pojedynek RS1i z HD800 już się w internecie odbył, był link podawany niedawno.
Tak a propos, w HD800 jest ten sam efekt co w HD595 - dominacja niższej średnicy przy regresie wyższej postarza wokalistyki. Z pozytywów - HD800 po założeniu dają wrażenie kompletnej otwartości, jakby sobie sam pałąk na głowę założyć.