Gustaw: hehe, repertuar faktycznie niezly :))) Spadlo na mnie wlasnie hmm ile tam ma spac 30 ton ? :)
>> majkel, 2009-07-23 18:45:21
Poza tym pozwolę sobie zauważyć, iż dzisiejsza dyskusja o HD800 chwilami zaczęła sięgać dna. Ciekawe jakby wyglądały dyskusje z Rolandsingerem na temat GS1000 i paru innych modeli Grado, gdyby podchodzić do jego wypowiedzi z takim tępym zacietrzewieniem jak to dziś miało miejsce wobec osób nie zachwyconych jednoznacznie sposobem grania Sennheiserów. I tu nawet nie chodzi o to, że ktoś je zjechał, ale o to, że nie potwierdził ich boskości czołobitnymi frazami wyklepanymi trzęsącymi się z wrażenia dłońmi. Pochwalić pewne aspekty, ale zganić subiektywnie inne - to się nie godzi! Murem stoją za tym statystyki head-fi i cztery miesiące napalania się na nie. Więcej dystansu, panowie, to tylko słuchawki.
Majkel dyskusja siegnela dna z jednej i z drugiej strony. Napisalem w swoim pierwszym opisie, ze to mnie te sluchawki tak pasuja, i w zasadzie niczym nie zaskakuja przy pierwszym sluchaniu a juz na pewno boskosci im nie przypisywalem - okreslilem je jako sluchawki robiace wszystko na tyle dobrze ze mozna o nich zapomniec i sluchac myuzyki - tak jest w moim odczuciu, od samego poczatku przeciez byla to subiektywny opis pierwszych wrazen - co bylo mysle - dobrze czuc czytajac moj tekst.
Nie widze powodu dla ktorego nie mialbym napisac z czym sie nie zgadzam w Waszych opisach, nie mozna czy jak :) ? Poza tym kto tu kogo jechal ? Napisalem tylko ze sie nie zgadzam bo widze pewne sprawy inaczej.
A docinki odnosnie Grado padaly z mojej strony juz od dluzszczego czasu, tak samo jak Ty dawales przeslanki ze HD800 dobre nie beda, wczesniej nim sie pojawily :))
Tak czy siak - kluczowe jest to jak pisales, ze znamy sie nie tylko z forum i takie docinki sa raczej z przymrozeniem oka :)
---
Odnosnie dziur w przetworniku, zacytuje kolege z innego forum - mam nadzieje, ze sie nie obrazi ;)))
"
Panowie , prosze nie śmiejcie się z tego otworu.
To jest genialna konstrukcja przetwornika , nikt nie zrobił takiej wcześniej.
Nie chodzi o to że ten przetwornik jest wielki i toroidalny!
Chodzi o to że membrana jest podparta ( utwierdzona ) dwoma resorami a nie tradycyjnie jednym.
Obrazowo to jak porównać trampolinę ( dotychczasowe drivery ) z mostem między dwoma brzegami ( HD800 ).
Daje to czterokrotne zwiększenie sztywności samej membrany ( a tym samym dużo mniejsze zniekształcenia w basie )
przy takiej samej masie membrany ( czym mniejsza masa membrany i cewki tym większy SPL/mW , bardziej punktowy i szybszy bas )
Jeśli nie rozumiecie genialności rozwiązania inżynierów Sennheisera , to chociaż nie wyśmiewajcie.
Dzięki takiemu mocowaniu membrany , nie dzieli się ona , nawet w tak wielkim
driverze.
Wykres zniekształceń HD800 broni się sam , HD800 ma najmniejsze zniekształcenia ze wszystkich słuchawek robionych na świecie.
Sennheiser nie boi się Chińczyków i pokazuje dziennikarzom fabrykę oraz konstrukcje drivera."
dodam, ze w przeciwienstwie do Grado ktore podobno ma tajne labo w piwnicy :)