Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

chrees

• 1662 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 22:47
Ja się do żadnej bandy nie zapisuję ;>
Moje PSy jutro zostaną odsłuchane przez lana, Backa i starego gradoMANIAKA Gustawa, który na pewno zarzuci na forum jakąś BARDZO entuzjastyczną recenzję tych słuchawek (przy GS1000 prawie wniebowstąpił, co może się stać przy PSach? ;P) ;)
Jakoś dotychczas ze spokojem przyjmowałem fakt, że moje preferencje co do nauszników nie zawsze były podzielane przez "ogół". To, co napisał pastwa jest mi bardzo bliskie. Nie czuję misji przekonywania kogoś na siłę, że Grado, które wybrałem, są jakieś nie wiadomo jak dobre, dla mnie są; dla fallowa spełnieniem (aktualnym, to akurat człek dość w swoich - miejmy nadzieję, że tylko sprzętowych ;> - zadurzeniach niestały) są HD800. Są kwestie, w których "anything goes" wydaje się być bardzo nie na miejscu, jednak słuchawek za taki obszar nie uważam. No jednak uznaję je za sferę profanum a nie sacrum, przy całym szacunku, dla radochy, którą potrafią niekiedy sprawić :>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 22:48
>>Ciekawe jakby wyglądały dyskusje z Rolandsingerem na temat GS1000 i paru innych modeli Grado, gdyby podchodzić do jego wypowiedzi z takim tępym zacietrzewieniem jak to dziś miało miejsce wobec osób nie zachwyconych jednoznacznie sposobem grania Sennheiserów

No i jak majkel wyglądały? Powiem Ci ze slabo.

Może i słabo bez uwzględnienia okoliczności pozainternetowych, ale tu się sporo osób zna, i przez to umie czytać między wierszami wypowiedzi innych. AS to właśnie takie miejsce, gdzie ludzie, którzy w realu zostaliby dobrymi kolegami, potrafią się skłócić na forum nie widząc się nigdy wcześniej. Tutaj lepiej, żeby tak nie było.

I jeszcze jedno, a propos HD800 - zgadzam się całkowicie z poglądem, iż ciężko będzie znaleźć sprzęt, na którym zagrają one tragicznie. Zanosi się na łatwe słuchawki i do napędzenia i do strawienia, tylko jeszcze chciałbym usłyszeć jak one hi-endowo grają, bo na razie hi-end pojawiał się w krótkich fragmentach grania.

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 22:59
@ Kopaczmopa
>> Kicek – nie szukaj na sile powodu żeby nie kupowac droższych słuchawek, po prostu ciesz się 880tkami, nawet jeśli sa gorsze.

Ja nie szukam na siłę, ale jak już nastąpiło takie psioczenie i kilka bardzo negatywnych opinii na temat HD800, to pomyślałem sobie, że może gorsze są nie tylko od DT880pro (które notabene uwielbiam), ale od wielu, wielu innych modeli innych firm. (a może SR60 nawet okażą się lepsze..Gradofani mieliby niezłą zabawę i satysfakcję)

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 23:05
@Kicek, nie prowokuj. ;) Ja już nie chcę pisać od czego mi dziś lepiej grał iRiver E10 z Soniakami EX700. Oczywiście, prawie całe head-fi i niektórzy ich byli użytkownicy mają o nich jakieś tam zdanie, ale nie wiem, czy próbowali ich kiedykolwiek z najmniejszymi końcówkami, nie bacząc na fakt, iż większe im też do ucha wchodzą, bo to zupełnie inna bajka dźwiękowa te końcówki SS. No i może inny temat, więc nie będę tego ciągnął. ;)

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:10
Uspokoiłeś mnie Piotrze!

krisio06

• 347 / 6194
  • Zaawansowany użytkownik
23-07-2009, 23:17
>> Kicek, 2009-07-23 22:59:36

To już definitywnie sprawa gustu, o których nie powinno się dyskutować. Kolega Majkel twierdzi, że HD800 to HD595 po wiejskim tuningu, a kolega Fallow odnalazł w nich swoja nirwanę.
Poza tym, każdy ocenia słuchawki pod innym kątem i szuka czegoś innego. Nie można zaprzeczyć, że dla Ciebie Dt880 Pro okażą się lepsze, ale lepiej sprawdzić to w bezpośrednim odsłuchu. Takie dywagacje są tylko niepotrzebne i często wywołują kontrowesje. :)

kopaczmopa

• 786 / 6305
  • Ekspert
23-07-2009, 23:19
>> eżeli nie dostrzegasz analogii pomiędzy moim twierdzeniem, że na Heed-Fi panuje zmowa wokół HD 800, a swoim, że ja się zmówiłem z Majkelem, żeby promować Grado, to co ja ci poradzę?

Na Head-Fi chyba. Poza tym nigdzie nic takiego nie napisałem, zle rozumujesz co ja pisze widze.

>> Zwrot "dać w pysk" ma sens potoczny i nie czepiaj się słówek

Tak jak i ‘pierdzielenie’ o Szopenie na przykład, albo tez o Chopinie również:P

>> Mam za to HD 600 i HD 650, których od czasu do czasu słucham. HD 600 lubię. Ale wierz sobie dalej, że nienawidzę Sennheiserów, mnie to nie robi. Tylko nie rozpowiadaj z łaski swojej, że piszę tendencyjne recenzje.

Masz je od X czasu.
Nigdzie nie napisałem ze nienawidzisz Senkow jak i ze piszesz tendencyjnie, znow klania się rozumienie tekstu pisanego.

>> AS to właśnie takie miejsce, gdzie ludzie, którzy w realu zostaliby dobrymi kolegami, potrafią się skłócić na forum nie widząc się nigdy wcześniej.

Na AH wcale nie jest pod tym względem lepiej, przynajmniej niewiele.

Tak czy siak Ci co wola Grado wola Grado – tak pozostalo. Zreszta nic innego się nie spodziwalem.
ciekawosc brzmienia

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:27
Więcej tolerancji koledzy, więcej tolerancji....
Ku pogodzeniu całej gawiedzi powiem tak....Najlepsze słuchawki na świecie moim zdaniem to...PS1000, DT880pro,  GS1000,  Ultrasone E9, Hd600,  HD650 HD800, RS2, RS1 itd. itp.
Kolejność rzecz jasna przypadkowa!

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:28
Oczywiście wszystkie są w mojej ocenie świetne i cenię je na równi mimo, że wielu z nich nigdy nie słyszałem...

kopaczmopa

• 786 / 6305
  • Ekspert
23-07-2009, 23:31
>> Kicek, 2009-07-23 23:28:31
Oczywiście wszystkie są w mojej ocenie świetne i cenię je na równi mimo, że wielu z nich nigdy nie słyszałem...

aha - nie no to swietnie - jak je cenisz ze ich nie sluchales:)

ale fakt trzeba wiecej umiaru w dyskusjach , nie mialem zamiaru nikogo urazac.
ciekawosc brzmienia

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:34
Piotr tak wspaniale je opisywał, że słyszałem je bez słuchania....poważnie!!

stogdan

• 305 / 6340
  • Zaawansowany użytkownik
23-07-2009, 23:37

Czy w tej gorącej i dusznej atmosferze dyskusji HD 800 vs. reszta świata można zadać pytanie: jakie są doswiadczenia użytkowników GS-1000 i innych "drewniaków" związane ze zmieniającą się wilgotnościa powietrza i jednoczesnymi zmianami w brzmieniu słuchawek? Dziś jest bardzo wilgotno i gorąco , mam wrażenie że moje gs brzmią  nieco bardziej "cięzko" i "basowo". Tylko sugestia czy coś może w tym być?

-----------------------------------------------------------
"A może-co było najbardziej prawdopodobne -podpadł po prostu dlatego ,że czystki i ewaporacje okazały się niezbędnym składnikiem mechanizmu sprawowania władzy"
G Orwell "Rok 1984"
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:41
Tak, tak...ja też to stwierdzam, że słuchawy przy wilgotności nieco zbasowiają, grają "bardziej mokro", czyli mniej sucho....no to nie żart, naprawdę tak jest. Jak słoneczko podsuszy atmosferkę, to walą potem szczegółami jak najęte...naprawdę..

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:41
Typ i firma nie mają znaczenia, wszystkie tak mają

Kicek

• 123 / 5956
  • Aktywny użytkownik
23-07-2009, 23:44
Ja w latach 90-tych wymieniłem przez to 27 (!!) odtwarzaczy, bo nie wiedziałem co jest, że grają mi raz "sucho" raz "mokro", a to słuchawy tak miały...SHIT!!